Wijzigen hoe tekst eruitziet in Pages op een Mac, iPhone of iPad

Wijzig de kleur, uitlijning en afstand van tekst in je Pages-document.

Wijzigen hoe tekst eruitziet in Pages op een Mac

Selecteer tekst en wijzig vervolgens de kleur, uitlijning en afstand. Je kunt ook niet-aaneengesloten reeksen tekst selecteren en opmaken: houd de Command-toets op je toetsenbord ingedrukt en selecteer vervolgens de tekst.

De kleur van de tekst wijzigen

1. Selecteer de tekst.

2. Klik op de knop 'Opmaak' Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding in de taakbalk om de navigatiekolom 'Opmaak' weer te geven.

3. Klik op de knop 'Stijl' in de navigatiekolom. Als de tekst zich in een tekstvak, tabel of vorm bevindt, klik je eerst op het tabblad 'Tekst' bovenaan de navigatiekolom en klik je vervolgens op de knop 'Stijl'.

4. Klik op het pop-upmenu onder het gedeelte 'Lettertype', kies 'Tekstkleur' en kies vervolgens een optie om je kleur te kiezen:

• Als je een kleur wilt kiezen die overeenkomt met je sjabloon, klik je goed op de kleur en kies je vervolgens een kleur.

• Om een kleur te kiezen, klik je op het kleurenwiel en kies je vervolgens een kleur uit een van de kleurenpaletten.

Je kunt ook tekst vullen met een verlooptint of een afbeelding, en de tekstkleur voor je opmerkingen en bijgehouden wijzigingen wijzigen.

Tekst uitlijnen

Uitlijning bepaalt hoe de randen van de tekst in je document worden weergegeven. Je kunt tekst in alinea's, tekstvakken, vormen of tabelcellen uitlijnen.

1. Kies de tekst die je wilt uitlijnen:

• Als je alle tekst in een bepaalde alinea wilt uitlijnen, klik je ergens in de alinea.

• Als je alle tekst in meerdere alinea's wilt uitlijnen, selecteer je de alinea's.

• Als je tekst in een tekstvak of vorm wilt uitlijnen, klik je op het tekstvak of een vorm.

• Als je tekst in een tabel wilt uitlijnen, selecteer je de cellen, rijen of kolommen.

2. Klik op de knop 'Opmaak' Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding in de knoppenbalk en klik vervolgens op de knop 'Stijl' in de navigatiekolom 'Opmaak'.

3. Voor tekst in een tekstvak, tabel of vorm klik je eerst op het tabblad 'Tekst' bovenaan de navigatiekolom en klik je vervolgens op de knop 'Stijl'.

4. Klik op de uitlijnknoppen om je tekst horizontaal uit te lijnen:

• Om tekst uit te lijnen met de linkermarge, klik je op de knop voor links uitlijnen Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding.

• Om tekst in het midden uit te lijnen, klik je op de knop voor centreren Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding.

• Om tekst uit te lijnen met de rechtermarge, klik je op de knop voor rechts uitlijnen Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding.

• Om de tekst uit te vullen zodat deze is uitgelijnd ten opzichte van de linker- en rechtermarge, klik je op de knop voor tekst uitvullen Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding.

5. Om tekst in te springen, klik je op de knop voor tekst inspringen Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding.

6. Om de inspringing te verkleinen, klik je op de knop voor inspringen verkleinen Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding.

7. Om tekst in een tekstvak, vorm of tabelcel verticaal uit te lijnen, klik je op een verticale uitlijningsknop om tekst uit te lijnen met de bovenkant Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding, het midden Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding, of de onderkant Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding van de container.

De afstand van de tekst wijzigen

Je kunt de hoeveelheid ruimte tussen regels tekst en de hoeveelheid ruimte vóór of na een alinea wijzigen.

1. Selecteer een deel van de tekst dat je wilt uitlijnen, klik op een tekstvak of een vorm met tekst, of klik op een tabelcel of selecteer een rij of kolom als je in een tabel werkt.

2. Klik op de knop 'Opmaak' Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding in de knoppenbalk en klik vervolgens op de knop 'Stijl' in de navigatiekolom 'Opmaak'.

• Als de tekst zich in een tekstvak, tabel of vorm bevindt, klik je eerst op het tabblad 'Tekst' bovenaan de navigatiekolom en klik je vervolgens op de knop 'Stijl'.

3. Als je de hoeveelheid ruimte tussen tekstregels wilt wijzigen, klik je op het pop-upmenu 'Afstand' en kies je vervolgens een optie.

4. Als je de hoeveelheid ruimte voor of na een geselecteerde alinea wilt wijzigen, klik je op de pijlen voor 'Vóór paragraaf' en 'Na paragraaf'.

Geavanceerde opties voor tekstopmaak

Je kunt ook de afstand tussen individuele tekens aanpassen en de tekst hoger of lager weergeven ten opzichte van de tekst ernaast. Wanneer je klaar bent met de opmaak van je tekst, kun je deze stijl opslaan als een aangepaste tekenstijl, zodat je deze eenvoudig kunt toepassen op andere tekst in je document.

Wijzigen hoe tekst eruitziet in Pages op een iPhone of iPad

Selecteer tekst en wijzig vervolgens de kleur, uitlijning en afstand. En als je een extern toetsenbord en muis of trackpad op je iPad hebt aangesloten, kun je niet-aaneengesloten reeksen tekst selecteren en opmaken: houd de Command-toets op je toetsenbord ingedrukt en selecteer vervolgens de tekst met de muis of het trackpad.

Als de knop Bewerken in de werkbalk verschijnt wanneer je het document opent, moet je erop tikken zodat je het document kunt bewerken.

De kleur van de tekst wijzigen

1. Selecteer de tekst.

2. Tik op de knop 'Opmaak' Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding in de knoppenbalk.

• Tik op 'Tekst' voor tekst in een tekstvak, tabel of vorm.

3. Tik op de knop 'Tekstkleur', tik op 'Voorinstelling' of 'Kleur' en tik vervolgens op een kleur.

4. Tik op 'Verlooptint' of 'Afbeeldingen om tekst te vullen met verlooptinten of afbeeldingen.

5. Tik op 'Tekst' om andere tekstopties in te stellen, zoals lettertype, lettergrootte en meer.

Tekst uitlijnen

Uitlijning bepaalt hoe de randen van de tekst in je document worden weergegeven. Je kunt tekst in alinea's, tekstvakken, vormen of tabelcellen uitlijnen.

1. Kies de tekst die je wilt uitlijnen:

• Als je alle tekst in een bepaalde alinea wilt uitlijnen, tik je ergens in de alinea.

• Als je alle tekst in meerdere alinea's wilt uitlijnen, selecteer je de alinea's.

• Als je tekst in een tekstvak of vorm wilt uitlijnen, tik je op het tekstvak of een vorm.

• Als je tekst in een tabel wilt uitlijnen, tik je op een tabelcel of selecteer je een rij of kolom.

2. Tik op de knop 'Opmaak' Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding in de knoppenbalk.

• Tik op 'Tekst' voor tekst in een tekstvak, tabel of vorm.

3. Klik op de uitlijnknoppen om je tekst horizontaal uit te lijnen:

• Om tekst uit te lijnen met de linkermarge, tik je op de knop voor links uitlijnen Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding.

• Om tekst uit te lijnen met het midden, tik je op de knop voor centreren Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding.

• Om tekst uit te lijnen met de rechtermarge, tik je op de knop voor rechts uitlijnen Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding.

• Om de tekst uit te vullen zodat deze uitgelijnd is ten opzichte van de linker- en de rechtermarge, tik je op de knop voor tekst uitvullen Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding.

4. Om tekst in te springen, tik je op de knop voor inspringen Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding.

5. Om de inspringing te verkleinen, tik je op de knop voor inspringen verkleinen Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding.

6. Om tekst verticaal uit te lijnen in een container zoals een tekstvak, vorm of tabelcel, tik je op een verticale uitlijnknop om tekst uit te lijnen met de bovenkant Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding, het midden Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding of de onderkant Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding van de container.

De afstand van de tekst wijzigen

Je kunt de hoeveelheid ruimte tussen regels tekst en de hoeveelheid ruimte vóór of na een alinea wijzigen.

1. Selecteer een deel van de tekst dat je wil uitlijnen, tik op een tekstvak of een vorm met tekst, of tik op een tabelcel of selecteer een rij of kolom als je in een tabel werkt.

2. Tik op de knop 'Opmaak' Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding in de knoppenbalk en tik vervolgens op 'Stijl'.

• Tik op 'Tekst' voor tekst in een tekstvak, tabel of vorm.

3. Tik op 'Regelafstand'.

4. Als je de afstand tussen de regels wilt wijzigen, tik je op de plus- of minknoppen voor Afstand.

5. Als je de hoeveelheid ruimte voor of na een geselecteerde alinea wilt wijzigen, tik je op de plus- of minknoppen voor Vóór of Na.

Geavanceerde opties voor tekstopmaak

Je kunt ook de afstand tussen individuele tekens aanpassen en tekst hoger of lager weergeven ten opzichte van de tekst ernaast. Wanneer je klaar bent met het opmaken van je tekst, kun je dat uiterlijk opslaan als een aangepaste tekenstijl, zodat je het eenvoudig kunt toepassen op andere tekst in je document.