Een EPUB-boek aanmaken in Pages

Kies uit uiteenlopende, vooraf gedefinieerde boeksjablonen om interactieve EPUB-boeken aan te maken die kunnen worden bekeken in Apple Books.

Een sjabloon kiezen

Pages bevat twee categorieën sjablonen die speciaal zijn ontworpen voor het maken van EPUB-boeken.

Een sjabloon kiezen:

1. Doe het volgende voor jouw apparaat:

• Kies 'Archief' > 'Nieuw' in Pages op je Mac.

• Tik of klik in de documentweergave in Pages op je iPhone, iPad of op iCloud.com op de knop 'Nieuw document'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding.

2. Scrol in de sjabloonkiezer omlaag naar de boeksjablonen.

Venster om Pages-boeksjablonen te kiezen
  3. Kies de sjabloon die het beste past bij jouw materiaal:

• Kies een staande sjabloon voor boeken met hoofdzakelijk tekst. Bij een staande sjabloon kun je kiezen voor dynamisch aanpasbare tekst wanneer je naar EPUB exporteert. De tekst in het geëxporteerde EPUB-boek past zich automatisch aan de verschillende formaten en richtingen van apparaten aan. Hierdoor kan je boek er anders uitzien dan het originele document als je het boek in de Boeken-app of een ander leesprogramma opent.*

• Kies een liggende sjabloon voor boeken met veel afbeeldingen of met tekst in kolommen. Liggende sjablonen worden met een vaste lay-out naar EPUB geëxporteerd. De lay-out in het geëxporteerde EPUB-boek blijft hetzelfde. De lay-out past zich niet aan aan het formaat of de richting van een apparaat.

* Je kunt je op een staande sjabloon gebaseerde document exporteren als een EPUB met een vaste lay-out als je wilt dat de lay-out van je staande EPUB-boek overeenkomt met de lay-out van je document.

Een boek aanmaken in Pages

Nadat je een sjabloon hebt gekozen, kun je tekst, foto's, afbeeldingengalerijen, video's, vormen, tabellen, diagrammen en je eigen tekeningen aan het document toevoegen. Je kunt audio direct opnemen op een pagina in het document en er vervolgens in je EPUB naar luisteren. Je kunt ook tekeningen animeren, die in je EPUB worden afgespeeld. En om er zeker van te zijn dat je boek een inhoudsopgave heeft, gebruik je de inhoudsopgaveweergave in Pages om er een toe te voegen.

In een staande sjabloon worden automatisch nieuwe pagina's aangemaakt naarmate je meer materiaal toevoegt. De tekst loopt automatisch van de ene pagina naar de andere. In een liggende sjabloon moet je handmatig een nieuwe pagina toevoegen.

Je kunt ook een gedeelte van het ene tekstverwerkingsdocument naar het andere kopiëren of een pagina uit het ene paginalay-outdocument naar het andere kopiëren. Lees meer over het kopiëren en plakken van pagina's en secties op de iPad, iPhone of Mac.

Als je in een liggende sjabloon tekst van de ene pagina naar de andere wilt laten overlopen, kun je gekoppelde tekstvakken in je document gebruiken.

Handmatig pagina's toevoegen aan een liggende sjabloon

Als je pagina's wilt toevoegen aan een liggende sjabloon op een Mac, kies je 'Voeg in' > 'Pagina'.

Pagina's toevoegen aan een liggende sjabloon op een iPad:

1. Tik op de knop 'Weergaveopties'de knop 'Weergaveopties' en schakel vervolgens 'Paginaminiaturen' in.

2. Tik op de miniatuur van de pagina waarachter je de nieuwe pagina wilt toevoegen.

3. Tik op de knop 'Voeg pagina toe'  onderaan de weergave 'Paginaminiaturen' en tik op een van de opties.

Pagina's toevoegen aan een liggende sjabloon op een iPhone of iPad in Split View:

1. Tik onderaan het scherm op de paginanummers.

2. Tik op de knop 'Voeg pagina toe'de knop 'Voeg pagina toe' bovenaan het scherm 'Paginaminiaturen'.

3. Tik op een van de opties en tik vervolgens op 'Kies'.

Je document exporteren als EPUB

Om een EPUB-boek op basis van je document aan te maken, exporteer je het document als EPUB. Wanneer je je document exporteert als EPUB, verwerkt Pages automatisch afbeeldingen om ervoor te zorgen dat het boek voldoet aan de standaardvereisten van de EPUB-specificatie.

Nadat je het EPUB-boek hebt aangemaakt, kun je het EPUB-boek bekijken en delen.

Pages op een iPhone of iPad

1. Open het document in Pages.

2. Tik op de iPhone op de knop 'Meer'de knop 'Meer'. Tik op de iPad op de documentnaam of tik op de knop 'Meer', afhankelijk van wat je op de knoppenbalk ziet.

3. Tik op 'Exporteer'.

4. Tik op 'EPUB'.

5. Voer een titel en auteursnaam in en selecteer eventuele aanvullende opties voor je boek. Lees meer over opties voor het aanmaken van boeken

6. Tik op 'Exporteer' en kies een optie:

• Om je boek weer te geven in de Boeken-app op je apparaat, kies je 'Boeken'.

• Als je het boek wilt delen, tik je op een app zoals Mail of Berichten.

• Je kunt het bestand ook bewaren op je apparaat of in iCloud Drive: Kies 'Bewaar in Bestanden' en kies een locatie.

Je kunt een bestand ook exporteren en versturen of bewaren via het Deel-menu in de knoppenbalk:

1. Tik op de knop 'Deel'de knop 'Deel' in de knoppenbalk en tik vervolgens op 'Exporteer en verstuur'.

2. Kies EPUB, kies eventuele aanvullende opties voor die bestandsstructuur en tik vervolgens op 'Exporteer'.

3. Het geëxporteerde bestand delen of bewaren:

• Als je het boek wilt delen, kies je hoe je je bestand wilt versturen, bijvoorbeeld met Mail of Berichten, en vervolgens verstuur je het bestand.

• Je kunt het bestand ook bewaren op je apparaat of in iCloud Drive: Kies 'Bewaar in Bestanden' en kies een locatie.

Pages voor Mac

1. Open het document in Pages.

2. Kies 'Archief' > 'Exporteer naar' en kies vervolgens 'EPUB'.

3. Voer een titel en auteursnaam in en selecteer eventuele aanvullende opties voor je boek. Lees meer over opties voor het aanmaken van boeken

4. Klik op 'Volgende'.

5. Het geëxporteerde bestand delen of bewaren:

• Als je het bestand wilt delen, klik je op 'Stuur een kopie' en kies je hoe je je bestand wilt versturen, bijvoorbeeld via Mail of Berichten.

• Als je het bestand op je apparaat of in iCloud Drive wilt bewaren, klik je op 'Bewaar' en kies je een locatie.

6. Klik op 'Exporteer'.

7. Als je het boek in de Boeken-app op de Mac wilt bekijken, klik je dubbel op het boekbestand.

Je kunt ook exporteren naar EPUB en het boek delen of bewaren met behulp van het Deel-menu in de knoppenbalk:

1. Klik op de knop 'Deel'de knop 'Deel' in de knoppenbalk en klik vervolgens op 'Exporteer en verstuur'.

2. Kies EPUB en selecteer vervolgens aanvullende opties.

3. Het geëxporteerde bestand delen of bewaren:

• Als je het boek wilt delen, klik je op 'Stuur een kopie' en kies je hoe je je boek wilt versturen, bijvoorbeeld met Mail of Berichten.

• Als je het bestand op je apparaat of in iCloud Drive wilt bewaren, klik je op 'Bewaar', kies je een locatie en klik je vervolgens op 'Exporteer'.

Pages voor iCloud

1. Open het document in Pages.

2. Klik op de knop 'Extra's'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding en kies vervolgens 'Download een kopie'.

3. Klik op 'EPUB' in het venster dat verschijnt.

4. Klik op 'Download'.

5. Als je het boek in de Boeken-app op je Mac wilt bekijken, klik je dubbel op het boekbestand.

6. Je kunt je boek ook met anderen delen in Pages voor iCloud:

• Klik op de knop 'Extra's'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding en kies vervolgens 'Stuur een kopie'.

• Klik op 'EPUB' in het venster dat verschijnt.

• Kies de gewenste exportopties en klik vervolgens op 'Volgende'.

• Klik op 'E-mail'.

Publiceren in Apple Books

Je kunt je boek rechtstreeks vanuit Pages publiceren in de Book Store in Apple Books op je iPad, iPhone of Mac, of online op iCloud.com.