MacBook Air (13-inch, M3, 2024) - Moederbord

Voordat je begint

Waarschuwing

Lees Veilig omgaan met batterijen en volg de richtlijnen voor werkplekken en de omgang met batterijen voordat je begint.

Verwijder de volgende onderdelen voordat je begint:

Gereedschap

• Instelbare momentschroevendraaier (10-34 Ncm)

• ESD-veilig pincet

• Tape voor afdekplaatje van I/O-connector

• Nylon sonde (zwart staafje)

• Momentschroevendraaier (blauw, 0,65 kgf cm)

• Torx Plus 3IP 44-mm halve-maanbitje

• Torx Plus 3IP 25-mm bitje

• Torx Plus 5IP 50-mm bitje

Raadpleeg een complete lijst met gereedschappen die nodig zijn voor alle reparaties.

Opmerking: Voor deze procedure heb je de tape voor het afdekplaatje van de I/O-connector nodig. Deze wordt meegeleverd met een vervangend moederbord, maar kan ook afzonderlijk worden besteld.

Voorzichtig

• Voor deze procedure is Systeemconfiguratie vereist. Nadat je alle stappen voor verwijdering en montage hebt voltooid, lees je hoe je het proces voor Systeemconfiguratie kunt starten.

• Als je een vervangend moederbord installeert, moet je ook een nieuwe Touch ID-kaart installeren.

Verwijderen

1. Gebruik het platte uiteinde van het zwarte staafje om de rechteronderrand van de tape voor het afdekplaatje van de I/O-connector op te tillen.

2. Gebruik een pincet om de tape van het afdekplaatje van de I/O-connector te verwijderen.

3. Gebruik de blauwe momentschroevendraaier met het 3IP 44-mm halve-maanbitje om de zeven 3IP-schroeven (923-10367) te verwijderen uit de volgende drie afdekplaatjes:

• Afdekplaatje van de tussenbordconnector (1)

• Afdekplaatje van de connector van de I/O-kaart (2–5)

• Afdekplaatje van de trackpadconnector (6, 7)

4. Gebruik het zwarte staafje om op het afdekplaatje van de tussenbordconnector te drukken, zoals afgebeeld, om het uit de bovenbehuizing te verwijderen. Bewaar het afdekplaatje om het later weer te monteren.

5. Verwijder het afdekplaatje van de connector van de I/O-kaart en bewaar het om het later weer te monteren.

6. Gebruik het zwarte staafje om de uiteinden van de volgende acht flexkabels (1–8) van de connectors te tillen:

• Flexkabel van het tussenbord (1)

• Flexkabel van de microfoon (2)

• Flexkabels van het beeldscherm (3, 4)

• Flexkabel van de MagSafe 3-kaart (5)

• Flexkabels van de USB-C-kaart links (6, 7)

• Flexkabel van de open/dicht-sensor (AMR) (8)

7. Til het uiteinde van de trackpadflexkabel uit de connector.

8. Gebruik de instelbare momentschroevendraaier van 10-34 Ncm met het 3IP 25-mm bitje om de twee 3IP-schroeven (923-10366) te verwijderen uit het koelelement.

9. Gebruik de instelbare momentschroevendraaier met het 5IP-bitje om de zeven 5IP-schroeven te verwijderen uit het moederbord:

• Twee 5IP-schroeven (923-10365) (1)

• Eén 5IP-schroef (923-10364) (2)

• Eén 5IP-schroef (923-10370) (3)

• Twee 5IP-schroeven (923-10369) (4)

• Eén 5IP-schroef (923-10368) (5)

10. Houd het moederbord vast bij de randen links van de connector van de trackpadflexkabel, zoals afgebeeld. Kantel de rand van het moederbord die zich het dichtst bij jou bevindt, totdat het vrijkomt van het uiteinde van de batterijflexkabel (1). Schuif vervolgens het moederbord naar je toe totdat het loskomt van de flexkabels van het beeldscherm en de microfoon (2).

•  Voorzichtig: Houd het koelelement niet vast.

•  Voorzichtig: Gebruik het zwarte staafje om de flexkabels aan de kant te duwen terwijl je het moederbord verwijdert.

Montage

1. Houd het moederbord vast bij de randen links van de connector van de trackpadflexkabel, zoals afgebeeld. Kantel het moederbord omlaag aan de rand die zich het dichtst bij de beeldschermscharnieren bevindt. Schuif nu het moederbord in de bovenbehuizing (1).

•  Voorzichtig:

• Pak het koelelement niet vast.

• Zorg dat er geen flexkabels vast komen te zitten onder het moederbord.

2. Wanneer het moederbord voorbij het uiteinde van de batterijflexkabel is, kantel je de rand van het moederbord die zich het dichtst bij je bevindt in de bovenbehuizing (2).

•  Voorzichtig: Pak het koelelement niet vast.

3. Controleer of geen van de flexkabels (1-9) vastzit onder het moederbord.

•  Voorzichtig: Sluit de batterijflexkabel (8) nog niet aan om beschadiging van het moederbord te voorkomen.

4. Stel de instelbare momentschroevendraaier van 10-34 Ncm in op een draaimoment van 14,5 Ncm. Gebruik vervolgens de instelbare momentschroevendraaier met het 5IP-bitje om twee 5IP-schroeven terug te plaatsen in de getoonde volgorde.

• 923-10368 (1)

• 923-10370 (2)

5. Stel de instelbare momentschroevendraaier in op een draaimoment van 14,5 Ncm. Gebruik vervolgens de instelbare momentschroevendraaier met het 5IP-bitje om twee 5IP-schroeven (923-10369) terug te plaatsen.

6. Stel de instelbare momentschroevendraaier in op een draaimoment van 10 Ncm. Gebruik vervolgens de instelbare momentschroevendraaier met het 5IP-bitje om drie 5IP-schroeven terug te plaatsen.

• Twee 5IP-schroeven (923-10365) (1)

• Eén 5IP-schroef (923-10364) (2)

7. Stel de instelbare momentschroevendraaier in op een draaimoment van 11,5 Ncm. Gebruik vervolgens de instelbare momentschroevendraaier met het 3IP 25-mm bitje om twee 3IP-schroeven (923-10366) terug te plaatsen.

8. Druk de uiteinden van negen flexkabels (1-9) in de connectors.

•  Voorzichtig: Sluit de batterijflexkabel (10) nog niet aan om beschadiging van het moederbord te voorkomen.

9. Plaats de volgende drie afdekplaatjes op de uiteinden van de flexkabels:

• Afdekplaatje van de tussenbordconnector

• Afdekplaatje van connector van I/O-kaart

• Afdekplaatje van de trackpadflexkabel

10. Gebruik de blauwe momentschroevendraaier met het 3IP 44-mm halve-maanbitje om de zeven 3IP-schroeven (923-10367) terug te plaatsen in de drie afdekplaatjes.

11. Verwijder de beschermlaag van de tape van het afdekplaatje van de I/O-connector.

12. Lijn de tape voor het afdekplaatje van I/O-connector uit met de rechterbovenhoek van het afdekplaatje van de I/O-connector. Druk nu in de lengterichting op de tape van het afdekplaatje van de I/O-connector om deze op het afdekplaatje van de I/O-connector te bevestigen.

•  Voorzichtig: Zorg ervoor dat de tape van het afdekplaatje van de I/O-connector niet over de rand van het afdekplaatje steekt.

13. Trek de linkerbovenhoek van de bovenste plakstrip iets los. Rol de afdekstrip van het afdekplaatje van de I/O-connector vervolgens langzaam los.

Plaats de volgende onderdelen terug om de montage te voltooien:

Voorzichtig

Nadat je alle stappen voor verwijdering en montage hebt voltooid, lees je hoe je het proces voor Systeemconfiguratie kunt starten.