Mac Pro (2023) - Moederbord

Voordat je begint

Verwijder de volgende onderdelen voordat je begint:

Gereedschap

• Kruiskopschroevendraaier nr. 1

• Verstelbare momentschroevendraaier (10-34 Ncm)

• Verstelbare momentschroevendraaier (0,3-1,2 Nm)

• Ethernetkabel

• Nylon sonde (zwart staafje)

• Torx Plus 5IP 50-mm bitje

• Torx Plus 8IP 89-mm bitje

• Torx Plus 10IP 25-mm bitje

Voorzichtig

• Voor deze procedure is Systeemconfiguratie vereist. Nadat je alle stappen voor verwijdering en montage hebt voltooid, lees je hoe je het proces voor Systeemconfiguratie kunt starten.

• Als je het moederbord vervangt, heb je een aparte Mac nodig met de nieuwste versie van macOS of een aparte Mac waarop Apple Configurator is geïnstalleerd om de Mac te herstellen voordat je het proces voor de systeemconfiguratie start.

Verwijderen

1. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier van 10-34 Ncm met het 5IP-bitje om de twee 5IP-schroeven (923-03412) te verwijderen van het afdekplaatje van de connector van de I/O-kaart. Verwijder het afdekplaatje en bewaar het om het later weer te monteren.

2. Gebruik het platte uiteinde van het zwarte staafje om de twee uiteinden van de flexkabel van de bovenste I/O-kaart uit de connectors te tillen.

3. Gebruik kruiskopschroevendraaier nr. 1 om de twee kruiskopschroeven nr. 1 op de bovenste klemplaat helemaal los te draaien. Verwijder de klemplaat en bewaar deze om later weer te monteren.

• Opmerking: de twee kruiskopschroeven nr. 1 zijn geborgd en blijven bevestigd aan de klemplaat.

4. Schuif alle behuizingen van de PCI Express-sleuf (PCIe) uit het frame van de PCIe-sleuven.

5. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier van 0,3-1,2 Nm met het 8IP-bitje om de vijf 8IP-schroeven (923-03419) uit de onderkant van het moederbord te verwijderen.

6. Breng een stuk afplaktape aan in de linkerbenedenhoek, zoals aangegeven, om krassen op het moederbord te voorkomen tijdens het verwijderen.

7. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier van 0,3-1,2 Nm met het 8IP-bitje om de twee 8IP-schroeven (923-03410) uit de behuizing van het koelelement te verwijderen.

8. Verwijder de behuizing van het koelelement en bewaar deze om later weer te monteren.

9. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier van 0,3-1,2 Nm met het 8IP-bitje om de twee 8IP-schroeven (923-08637) uit de voorkant van het koelelement te verwijderen.

10. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier van 0,3-1,2 Nm met het 10IP-bitje om de twee 10IP-schroeven (923-08631) uit het spaceframe te verwijderen.

11. Verwijder het opvulstukje van het koelelement en bewaar het om het later weer te monteren.

12. Draai het spaceframe 180 graden zodat de ventilator naar je toe is gericht. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier van 0,3-1,2 Nm met het 8IP-bitje om de vier 8IP-schroeven (923-03417) van de bovenkant van het moederbord te verwijderen.

13. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier van 0,3-1,2 Nm met het 8IP-bitje om de vier 8IP-schroeven (923-03409) aan de linkerkant van het moederbord te verwijderen.

14. Verwijder de PCIe-inlaat van het moederbord en bewaar deze om later weer te monteren.

15. Kantel het moederbord naar je toe en weg van de uitlijningsinkepingen op het spaceframe (1). Schuif het moederbord vervolgens net genoeg naar rechts (2) om ruimte te maken voor de ethernetpoorten.

•  Voorzichtig: gebruik het zwarte staafje om de flexkabel van de bovenste I/O-kaart uit de buurt van het moederbord te houden terwijl je het moederbord naar rechts schuift om beschadiging van de bovenste flexkabel van de I/O-kaart te voorkomen.

16. Draai de linkerkant van het moederbord naar je toe en zorg ervoor dat je ruimte maakt voor de ethernetpoorten.

• Belangrijk: verwijder het moederbord nog niet volledig van het spaceframe.

17. Schuif het moederbord uit het spaceframe.

•  Voorzichtig: Zorg ervoor dat de schroefbevestigingen van de onderplaat het moederbord niet belemmeren. Zorg ervoor dat de flexkabel van de bovenste I/O-kaart niet bekneld raakt tussen het moederbord en het koelelement.

18. Als je een vervangend moederbord installeert, gebruik je de verstelbare momentschroevendraaier van 0,3-1,2 Nm met het 8IP-bitje om de vier 8IP-schroeven (923-09222) van de plaat van het moederbord te verwijderen. Verwijder de plaat van het moederbord en bewaar deze om later weer te monteren.

Montage

Belangrijk

Als je het bestaande moederbord gaat terugplaatsen, ga je verder met montagestap 7. Als je een vervangend moederbord installeert, ga je naar stap 1.

Voorzichtig

Als je een vervangend moederbord installeert, gooi je de beugel die aan de bovenkant van het vervangende onderdeel is bevestigd niet weg. De beugel moet je namelijk overbrengen naar het bestaande moederbord voordat je dit terugstuurt naar Apple Service om beschadiging tijdens de verzending te voorkomen.

1. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier van 0,3-1,2 Nm met het 8IP-bitje om de twee 8IP-schroeven te verwijderen uit de beugel die aan de bovenkant van het vervangende moederbord is bevestigd. Verwijder de beugel en leg deze ter zijde.

2. Plaats de beugel op dezelfde locatie op het bestaande moederbord. Gebruik vervolgens de verstelbare momentschroevendraaier van 0,3-1,2 Nm met het 8IP-bitje om de twee 8IP-schroeven in de beugel te plaatsen.

3. Leg het bestaande moederbord in de ESD-veilige zak van het nieuwe moederbord.

4. Leg het verpakte moederbord in de voorgevormde schuimbuffer.

5. Sluit de doos en verzegel deze. Verstuur de doos naar Apple Service.

6. Plaats de plaat van het moederbord op het moederbord. Stel de verstelbare momentschroevendraaier van 0,3-1,2 Nm in op een draaimoment van 0,5 Nm. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier met het 8IP-bitje om de vier 8IP-schroeven (923-09222) terug te plaatsen in de plaat van het moederbord.

7. Breng een stuk afplaktape aan in de linkerbenedenhoek, zoals aangegeven, om krassen op het moederbord te voorkomen tijdens het verwijderen.

8. Schuif het moederbord in het spaceframe.

•  Voorzichtig: Zorg ervoor dat de schroefbevestigingen van de onderplaat het moederbord niet belemmeren. Zorg ervoor dat de flexkabel van de bovenste I/O-kaart niet bekneld raakt tussen het moederbord en het koelelement.

9. Draai de linkerkant van het moederbord in het spaceframe en zorg ervoor dat je ruimte maakt voor de ethernetpoorten. Zorg er altijd voor dat de flexkabel van de bovenste I/O-kaart niet bekneld raakt tussen het moederbord en het koelelement.

10. Schuif het moederbord iets naar links om de schroefgaten aan de bovenkant van het moederbord uit te lijnen met de schroefgaten in het spaceframe.

•  Voorzichtig: zorg ervoor dat de flexkabel van de bovenste I/O-kaart niet bekneld raakt tussen het moederbord en het koelelement.

11. Steek beide uiteinden van de ethernetkabel aan op de ethernetpoorten om te controleren of de ethernetkaart goed is uitgelijnd met het moederbord. Pas de uitlijning van het moederbord aan totdat de uiteinden van de ethernetkabel gemakkelijk kunnen worden geplaatst en verwijderd.

12. Draai het spaceframe zodat de schroeven aan de zijkant van het moederbord naar je toe zijn gericht. Stel de verstelbare momentschroevendraaier van 0,3-1,2 Nm in op een draaimoment van 0,5 Nm. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier met het 8IP-bitje om de vier 8IP-schroeven (923-03409) terug te plaatsen in de linkerkant van het moederbord.

13. Houd het draaimoment van de verstelbare momentschroevendraaier van 0,3-1,2 Nm op 0,5 Nm. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier met het 8IP-bitje om de vier 8IP-schroeven (923-03417) terug te plaatsen in de bovenkant van het moederbord.

14. Plaats de PCIe-inlaat terug in het moederbord.

15. Plaats het opvulstukje voor het koelelement terug.

16. Stel de verstelbare momentschroevendraaier van 0,3-1,2 Nm in op een draaimoment van 1,2 Nm. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier met het 10IP-bitje om de twee 10IP-schroeven (923-08631) terug te plaatsen in het spaceframe.

• Opmerking: de twee 10IP-schroeven worden opnieuw in de bovenkant van het koelelement geplaatst via de schroefgaten in het spaceframe.

17. Stel de verstelbare momentschroevendraaier van 0,3-1,2 Nm in op een draaimoment van 0,5 Nm. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier met het 8IP-bitje om de twee 8IP-schroeven (923-08637) terug te plaatsen in de voorkant van het koelelement.

18. Plaats de behuizing van het koelelement terug.

19. Houd het draaimoment van de verstelbare momentschroevendraaier van 0,3-1,2 Nm op 0,5 Nm. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier met het 8IP-bitje om de twee 8IP-schroeven (923-03410) terug te plaatsen in de behuizing van het koelelement.

20. Houd het draaimoment van de verstelbare momentschroevendraaier van 0,3-1,2 Nm op 0,5 Nm. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier met het 8IP-bitje om de vijf 8IP-schroeven (923-03419) terug te plaatsen in de onderkant van het moederbord. Verwijder vervolgens de ethernetkabel.

21. Druk de twee uiteinden van de bovenste flexkabel van de I/O-kaart op de connectors op het moederbord. Druk gelijkmatig langs de lengte van elke connector.

22. Plaats het afdekplaatje van de connector van de bovenste I/O-kaart over de twee uiteinden van de flexkabel van de bovenste I/O-kaart.

23. Stel de verstelbare momentschroevendraaier van 10-34 Ncm in op een draaimoment van 16 Ncm. Gebruik de verstelbare momentschroevendraaier met het 5IP-bitje om de twee 5IP-schroeven (923-03412) terug te plaatsen op het afdekplaatje van de connector van de bovenste I/O-kaart.

24. Schuif de behuizingen van de PCIe-sleuf op de oorspronkelijke locaties in het frame van de PCIe-sleuven.

25. Plaats de bovenste klemplaat. Gebruik vervolgens de kruiskopschroevendraaier nr. 1 om de twee kruiskopschroeven nr. 1 volledig in de klemplaat te draaien.

Plaats de volgende onderdelen terug om de montage te voltooien:

Voorzichtig

• Nadat je alle stappen voor verwijdering en montage hebt voltooid, lees je hoe je het proces voor Systeemconfiguratie kunt starten.

• Als je het moederbord hebt vervangen, start de computer niet op en knippert het statusindicatielampje oranje. Volg de instructies om de Mac te herstellen. Start vervolgens het proces voor Systeemconfiguratie.