Als iMovie niet werkt op de Mac

Lees hier wat je moet doen als je iMovie niet kunt openen, als je een project niet kunt afspelen of als je een ander probleem hebt.

Probeer de stappen voor probleemoplossing in de genoemde volgorde

Test iMovie opnieuw na elke stap om te zien of het probleem is opgelost.

Herstart de Mac

Kies in het Apple-menu  de optie 'Herstart'.

Stel het NVRAM opnieuw in

Als je voor iMovie een extern apparaat (bijvoorbeeld een camera) gebruikt, stel je het NVRAM opnieuw in:

1. Schakel de Mac uit.

2. Koppel alle externe apparaten los, behalve de muis en het toetsenbord.

3. Stel het NVRAM opnieuw in.

4. Open iMovie en kijk of het probleem nog steeds optreedt.

• Als iMovie werkt, sluit je je apparaten een voor een opnieuw aan, net zolang tot het probleem weer optreedt. Start de Mac opnieuw op nadat je een apparaat hebt aangesloten als dit voor dat apparaat nodig is.

• Als iMovie nog steeds niet werkt, moet je mogelijk de firmware van je apparaat bijwerken of het apparaat laten repareren.

Werk macOS en iMovie bij

Kies het Apple-menu  'App Store' en klik op 'Updates'. Als er een update van iMovie beschikbaar is, klik je op 'Werk bij' om deze te downloaden en te installeren.

Controleer de compatibiliteit van de camera en de mediastructuur

Je kunt alleen camera's en mediastructuren gebruiken die geschikt zijn voor iMovie. Als je camera niet wordt vermeld of als je verdere assistentie nodig hebt, neem je voor ondersteuning contact op met de fabrikant van het apparaat.

Als je op je Mac een video-interface van een andere fabrikant gebruikt, informeer je bij de fabrikant of er firmware- of software-updates voor het apparaat beschikbaar zijn.

Test met een nieuwe bibliotheek en een nieuw project

Je kunt een nieuwe bibliotheek en een nieuw testproject aanmaken om te zien of de oorzaak van het probleem moet worden gezocht in je bibliotheek of in de iMovie-app. Om te beginnen maak je een nieuwe bibliotheek aan:

1. Stop iMovie.

2. Houd de Option-toets ingedrukt en klik op de iMovie-app in het Dock of klik dubbel op de iMovie-app in de map 'Programma's'.

3. Klik nu in het venster 'Open bibliotheek' op 'Nieuw' om een nieuwe bibliotheek aan te maken.

4. Noem de testbibliotheek 'iMovie-testbibliotheek' en bewaar deze in de map 'Films' in je thuismap.

Maak nu het testproject aan op basis van een ingebouwde trailersjabloon en exporteer het als QuickTime-videobestand:

1. Klik in iMovie op 'Projecten' om terug te keren naar de Projecten-weergave.

2. Kies 'Archief' 'Nieuwe trailer', klik op de trailersjabloon 'Actie' en vervolgens op 'Maak aan'.

3. Kies 'Archief' 'Deel' 'Bestand', klik op 'Volgende', noem het bestand 'De finishlijn' en bewaar het videobestand op het bureaublad.

Importeer nu het QuickTime-videobestand in een nieuw project in de nieuwe bibliotheek:

1. Klik op 'Projecten' om terug te keren naar de Projecten-weergave. Klik in het venster op 'OK'.

2. Kies 'Archief' 'Nieuwe film'.

3. Kies 'Archief' 'Importeer media' en klik vervolgens op 'Bureaublad' in de navigatiekolom van het venster 'Importeer'. Selecteer het bestand 'De finishlijn.mov' in de lijst en klik vervolgens op de knop 'Importeer selectie'.

4. Selecteer het fragment in de kiezer en druk vervolgens op de E-toets om het fragment toe te voegen aan de tijdbalk.

5. Kijk of het probleem dat je had, nog steeds optreedt. Als iMovie bijvoorbeeld werd gestopt wanneer je een overgang wilde toevoegen, probeer je nu ook weer een overgang aan de tijdbalk toe te voegen.

Als de nieuwe bibliotheek en het nieuwe project werken zoals verwacht, betekent dat dat de oorzaak van het probleem moet worden gezocht in de originele bibliotheek of het originele project. Probeer een eerdere versie van de originele bibliotheek terug te zetten uit een Time Machine-reservekopie of een andere reservekopie.

Stel iMovie opnieuw in

Herstel de standaardinstellingen van iMovie. Dit heeft geen gevolgen voor je bibliotheken.

Installeer iMovie opnieuw

Verwijder iMovie en download en installeer het opnieuw. Dit heeft geen gevolgen voor je bibliotheken.

Lukt het nog steeds niet?

Neem contact op met Apple Support.

Meer informatie

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.