Så här använder du funktionstangenterna på din Mac

Du kan styra inbyggda Mac-funktioner med tangenterna på den översta raden på ditt Apple-tangentbord eller använda dem som standardfunktionstangenter.

Använda tangenterna för att styra funktioner

Som standard styr den översta tangentraden på Apple-tangentbordet många olika funktioner på din Mac. Om du till exempel trycker på tangenterna med högtalarsymboler justeras volymen.

illustrerat diagram över MacBook Air-funktionstangenter

Om din Mac har en Touch Bar kan du läsa mer om att använda funktionstangenterna på MacBook Pro med Touch Bar.

Använda tangenterna som standardfunktionstangenter

Tryck ned funktionstangenten (Fn)/globtangentenIngen bildtext för denna bild medan du trycker på en funktionstangent. Om du som exempel trycker på både Fn och F12 (högtalarsymbol) utförs den funktion som är tilldelad F12-tangenten istället för att öka volymen på högtalarna.1 Om tangentbordet inte har en Fn-tangent provar du att trycka på och hålla ned kontrolltangenten när du trycker på en funktionstangent.

Ändra standardbeteendet för nycklarna

Om du vill ändra den översta tangentraden så att den fungerar som standardfunktionstangenter utan att hålla ner Fn-tangenten, följ du dessa steg beroende på vilken version av macOS du använder:

macOS Ventura

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar.

2. Klicka på Tangentbord i sidofältet.

3. Klicka på knappen Kortkommandon till höger.

4. Klicka på Funktionstangenter i sidofältet.

5. Slå på Använd F1, F2, osv. som vanliga funktionstangenter.2

Tidigare macOS-versioner

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar.

2. Klicka på Tangentbord.

3. Välj Använd F1, F2, osv. som vanliga funktionstangenter.2

1. Standardfunktionstangenter fungerar olika beroende på appen och de kortkommandon Vissa appar har sina egna inställningar för kortkommandon som du kan anpassa.

2. Om du inte ser den här inställningen kanske du använder ett tangentbord som inte är tillverkat av Apple. Du kan behöva ett tangentbordsverktyg från tredje part för att ändra tangentbordsfunktionerna. Kontakta tillverkaren av tangentbordet för mer information.