Dokumenttien luominen ja niiden kanssa työskenteleminen

macOS-ohjelmilla, kuten Pages tai TeXturi, tai Mac App Store -ohjelmilla voit luoda mm. raportteja, esseitä, laskentataulukoita, talousdokumentteja ja esityksiä.

Dokumentti Pages-ohjelmassa työpöydällä.

Dokumenttien luominen

• Avaa dokumentteja luova ohjelma ja klikkaa Avaa-valintaikkunassa ”Uusi dokumentti” tai valitse Arkisto > Uusi.

Voit esim. avata TeXturin ja luoda pelkkä teksti-, muotoiltu teksti- tai HTML-dokumentin.

Avaa TeXturi

Mac-tietokoneiden mukana tulee Applen ohjelmia, joilla voit luoda mm. laskentataulukoita, esityksiä ja raportteja.

• Pages: Luo kirjeitä, raportteja, lentolehtisiä, julisteita ja paljon muuta. Tämä tekstinkäsittelyohjelma sisältää monia työpohjia, joiden avulla tyylikkäiden dokumenttien luominen on helppoa.

Avaa Pages (jos asennettuna)

• Numbers: Järjestä ja esitä tietoja luomalla laskentataulukoita. Aloita työpohjalla ja muokkaa sitä haluamallasi tavalla lisäämällä kaavoja, kaavioita, kuvia ja paljon muuta.

Avaa Numbers (jos asennettuna)

• Keynote: Luo mukaansatempaavia esityksiä, joissa on kuvia, mediaa, kaavioita, siirrosanimaatioita ja paljon muuta.

Avaa Keynote (jos asennettuna)

Jos Macilla ei ole Numbersia, Keynotea tai Pagesia, saat ne App Storesta.

Avaa App Store

Ne ovat saatavilla myös iOS-laitteille App Storesta sekä osoitteessa iCloud.com.

Dokumenttien muotoileminen

Voit muotoilla ja käsitellä dokumenteissa olevaa tekstiä useilla tavoilla:

Käytettävä ohjelma, kuten TeXturi, Pages, Numbers tai Keynote, saattaa tarjota lisää tapoja muotoilla ja käsitellä tekstiä, kuvia ja objekteja. Jos haluat lisätietoja, avaa ohjelman ohje valitsemalla valikkorivillä Ohje.

Dokumenttien tallentaminen

Monet ohjelmat tallentavat dokumentteja automaattisesti (Automaattinen tallennus), kun käsittelet niitä. Voit tallentaa dokumentin milloin tahansa.

• Dokumentin tallentaminen: Valitse Arkisto > Tallenna, syötä nimi, valitse dokumentin tallennuspaikka (näet lisää paikkoja klikkaamalla alaspäin osoittavaa nuolta ) ja klikkaa Tallenna.

Kun tallennat dokumentin, voit lisätä tageja, jotka auttavat sinua löytämään sen myöhemmin. Voit ehkä tallentaa dokumentin iCloud Driveen, jolloin se on käytettävissä tietokoneilla ja iOS-laitteilla, jotka on asetettu käyttämään iCloud Drivea.

• Dokumentin tallentaminen toisella nimellä: Valitse Arkisto > Tallenna nimellä ja syötä uusi nimi. Jos ”Tallenna nimellä” ei näy, pidä optio-näppäintä painettuna ja avaa Arkisto-valikko uudelleen.

• Dokumentin tallentaminen kopiona: Valitse Arkisto > Monista tai Arkisto > Tallenna nimellä.

Voit myös tallentaa dokumentin PDF:nä.

Dokumenttien etsiminen

Voit löytää Macilla luodut tai tallennetut dokumentit usealla eri tavalla:

• Kysy Siriltä: Voit pyytää Siriä etsimään tiedostoa tai joukkoa tiedostoja ja sitten tarkentaa Siri-hakutuloksia. Lisätietoja Siristä.

Tässä on esimerkkejä asioista, joita voit pyytää Siriltä:

• ”Näytä viime viikolla avaamani tiedostot”

• ”Vain ne joissa on tunniste Omat”

• Spotlightin käyttäminen: Klikkaa valikkorivin Spotlight-valikkorivikuvaketta ja syötä dokumentin nimi. Voit myös rajata hakuja Spotlightilla.

• Tunnisteiden käyttäminen: Jos olet lisännyt dokumenttiin tunnisteen, Finderavaa Finder-ikkuna klikkaamalla DockinFinder-kuvaketta ja klikkaa tunnistetta Finder-sivupalkissa. Jos haluat lisätietoja, katso: Tiedostojen järjestäminen tunnisteilla.

• Äskeiset-kansion käyttö: Klikkaa Finder-ikkunan sivupalkissa Äskeiset.

• Äskeiset kohteet -valikon käyttäminen: Jos käsittelit dokumenttia äskettäin, valitse Omenavalikko > Äskeiset kohteet.

Joissakin ohjelmissa voit avata äskeisiä dokumentteja valitsemalla Arkisto > Avaa äskeinen ja sitten dokumentin.