Aperture-kirjaston siirtäminen Kuvat-appiin tai Adobe Lightroom Classiciin

Aperture ei toimi macOS Mojavea uudemmissa macOS-versioissa. Lue ohjeet siihen, miten voit siirtää Aperture-kirjastot Kuvat-appiin tai Adobe Lightroom Classiciin.

Apple ilmoitti kesäkuussa 2014, että Aperturen kehittäminen lopetetaan. Apple on julkaissut tämän jälkeen kuusi uutta macOS-versiota. Teknisistä syistä johtuen macOS Mojave on viimeinen macOS-versio, jossa Aperture toimii. macOS Catalinasta alkaen Aperture ei ole enää macOS-yhteensopiva.

Jos haluat jatkaa Aperture-kuvakirjastojen käyttöä, sinun täytyy siirtää ne toiseen kuva-appiin. Voit siirtää ne Kuvat-appiin, joka sisältyy macOS Yosemiteen ja uudempiin versioihin, tai siirtää ne Adobe Lightroom Classiciin tai johonkin muuhun appiin. Tee tämä, ennen kuin päivität macOS Catalinaan.

Kirjaston siirtäminen Kuvat-appiin

Jos käytät macOS Mojavea tai tätä vanhempaa versiota

Noudata näitä ohjeita, jos käytössäsi on macOS Mojave tai aiempi versio:

1. Avaa Aperture.
  2. Valitse Aperture > Preferences (Asetukset), klikkaa Previews (Esikatselut) -välilehtä ja vaihda sitten kuvien esikatselun asetukseksi Don't Limit (Älä rajoita). Sulje asetusikkuna.
  3. Valitse Kirjasto-inspektorin projektiluettelosta kaikki projektisi. Klikkaa esimerkiksi ensimmäistä projektia ja pidä sitten vaihtonäppäintä painettuna, kun klikkaat viimeistä projektia.
  4. Klikkaa työkalupalkin selainasettelupainiketta, jotta näet kaikkien kuvien miniatyyrit.
  5. Valitse kaikki kuvasi valitsemalla Edit (Muokkaa) > Select All (Valitse kaikki).
  6. Pidä optionäppäintä painettuna ja valitse sitten Photos (Kuvat) > Generate Previews (Luo esikatselut).
  7. Aperture luo nyt kirjastosi kaikille kuville täysikokoiset esikatselut. Jos haluat seurata tämän edistymistä, valitse valikkoriviltä Window (Ikkuna) > Show Activity (Näytä toiminta). Sulje Aperture, kun käsittely on valmis.
  8. Avaa Kuvat-appi ja valitse sitten pyydettäessä Aperture-kirjastosi yllä olevan kuvan mukaisesti. Jos sinua ei pyydetä valitsemaan kirjastoa, pidä optionäppäintä painettuna, kun avaat Kuvat-appia. Jos et näe Aperture-kirjastoasi luettelossa, klikkaa Muu kirjasto ja etsi sekä valitse kirjastosi.

Kun Kuvat-appi näyttää Aperture-kirjastosi kuvat, siirto on suoritettu. Lue lisätietoja siitä, miten kuvien siirtäminen toimii ja miten Kuvat-appi käsittelee Aperturen sisältöä, metatietoja ja älykkäitä albumeja.

Jos käytät macOS Catalinaa

macOS Catalinasta alkaen Aperture ei ole enää macOS-yhteensopiva. Jos päivitit macOS Catalinaan ennen kirjaston siirtämistä Kuvat-appiin, toimi seuraavasti:

1. Asenna macOS Catalinan uusimmat päivitykset. Macissa täytyy olla macOS Catalina 10.15.1 tai uudempi.
  2. Jos siirsit kirjastosi Kuvat-appiin macOS Catalina 10.15:n asentamisen jälkeen, mutta ennen päivittämistä macOS Catalina 10.15.1:een, toimi seuraavasti, ennen kuin jatkat:
    1. Valitse Aperture-kirjastosi Finderissa. Sen oletusarvoinen nimi on Aperture-kirjasto, ja se sijaitsee kotikansiosi Kuvat-kansiossa.
    2. Valitse Arkisto > Näytä tietoja. Aperture-kirjaston tietoikkuna avautuu.
    3. Vaihda tietoikkunan Nimi ja tarkenne -osiossa tiedoston nimen lopussa olevan tarkenteen .migratedphotolibrary tilalle .aplibrary. Sulje sitten ikkuna.
  3. Avaa Kuvat-appi ja valitse sitten pyydettäessä Aperture-kirjastosi yllä olevan kuvan mukaisesti. Jos sinua ei pyydetä valitsemaan kirjastoa, pidä optionäppäintä painettuna, kun avaat Kuvat-appia. Jos et näe Aperture-kirjastoasi luettelossa, klikkaa Muu kirjasto ja etsi sekä valitse kirjastosi.

Kun Aperture-kirjastosi kuvat näkyvät Kuvat-apissa, siirto on valmis. Lue lisätietoja siitä, miten kuvien siirtäminen toimii ja miten Kuvat-appi käsittelee Aperturen sisältöä, metatietoja ja älykkäitä albumeja.

Kirjaston siirtäminen Adobe Lightroom Classiciin

Adobe Lightroom Classicin versiossa 5.7 ja uudemmissa on sisäinen työkalu, jolla Aperture-kirjastot voidaan siirtää Lightroom-luetteloihin.

Kun Aperture-kirjasto siirretään Lightroomiin, kirjaston järjestelytapa, metatiedot ja kuvien säädöt säilytetään seuraavia poikkeuksia lukuun ottamatta:

• RAW-tiedostot siirretään, mutta Aperturen ei-destruktiivista säätötasoa ei. Lightroomin siirtotyökalu sisältää vaihtoehdon, jolla Aperturessa muokattujen kuvien täysikokoiset JPEG-esikatselukuvat voidaan viedä ja siirtää. Jos haluat säilyttää Aperturessa tehdyt muutokset toisessa muodossa, vie muokatut kuvat Aperturesta ja tuo ne sitten kirjaston siirtämisen jälkeen uudelleen Lightroomiin.
  • Projektit, kansiot ja albumit siirretään Lightroom-kokoelmiin ja -kokoelmasarjoihin.
  • Kasvot, väritunnisteet ja pinot viedään avainsanoina.
  • Hylätyt kuvat siirretään kokoelmaan.
  • Kuvaesitykset siirretään kokoelmina.
  • Älykkäitä albumeja ja mukautettuja metatietokenttiä ei siirretä.
  • Albumi järjestetään aakkosellisesti, joten manuaalinen sivupalkin järjestys ei ehkä säily.
  • Mukautettuja metatietokenttiä ei siirretä.

Aperture-kirjaston vieminen

Voit myös viedä Aperture-kirjastosi sisällön varmuuskopiointia tai toiseen appiin tuontia varten.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.