Macin Pinot-toiminnon käyttö

Pinot-toiminto järjestää työpöytäsi automaattisesti, joten sen avulla pidät helposti työpöytäsi siistinä ja löydät juuri haluamasi tiedostot.

macOS Mojave sisältää uuden Pinot-toiminnon, joka järjestää työpöytäsi tiedostot kategorioittain ryhmiteltyihin pinoihin ja pitää asiat järjestyksessä, kun tallennat uusia tiedostoja. Pinot-toiminnon ansiosta sinun ei enää tarvitse kärsiä sotkuisista ja sekavista työpöydistä.

Pinot-toiminnon käyttöönotto

Valitse Finderin valikkoriviltä Näytä > Käytä pinoja. Voit myös Ctrl-osoittaa (osoittaa oikealla painikkeella) missä tahansa työpöydälläsi ja valita sitten oikotievalikosta Käytä pinoja.

Tämän jälkeen jokainen tiedosto on osa pinoa, ellei kyseinen tiedosto ole ainoa laatuaan työpöydällä. Kansiot näytetään pinojen alapuolella.

Pinojen ryhmittelytavan muuttaminen

Pinot ryhmitellään oletusarvoisesti tiedostotyypin mukaan, esimerkiksi kuvat, PDF-tiedostot, esitykset, näyttökuvat ja muut omiin pinoihinsa.

Jos haluat ryhmitellä tiedostot pinoihin muokkauspäivämäärän, tunnisteen tai jonkin muun kategorian perusteella, valitse valikkoriviltä Näytä > Pinojen ryhmittelyperuste. Voit myös Ctrl-osoittaa työpöydälläsi ja valita sitten oikotievalikosta Pinojen ryhmittelyperuste.

Kuvassa on avoin pino, jossa näkyy alaspäin osoittava nuoli ja pinon sisältö, joka näytetään erillisinä kuvakkeina työpöydällä

Pinojen käyttö

Jos haluat avata tai sulkea pinon, osoita pinoa kerran. Kun pino on auki, sen tiedostot näytetään työpöydällä ja pinokuvake muuttuu kansioksi, jossa on nuoli.

Pinon kohteiden tarkastelu pinoa avaamatta:

1. Siirrä osoitin pinon kohdalle.
  2. Voit selata pinoa vierittämällä vasemmalla tai oikealle ohjauslevyllä tai hiirellä. Kun selaat, pinon kuvake ja nimi muuttuvat pinon kunkin tiedoston mukaisesti.
  3. Kun löydät haluamasi tiedoston, voit avata sen painamalla sitä kahdesti.

Pinot-toiminnon avulla voit myös suorittaa helposti toimintoja pinon kaikille kohteille. Ctrl-osoita pinoa ja valitse oikotievalikosta haluamasi toiminto, esimerkiksi Nimeä uudelleen, Pakkaa, Jaa tai jokin käytettävissä olevista pikatoiminnoista.

Lue lisää

Dockin kansio-oikotiet ovat toisenlainen pino. Voit käyttää niitä yhdessä työpöytäsi pinojen kanssa.