Apple Watchin kaatumisentunnistuksen käyttäminen

Jos Apple Watch Series 4 tai uudempi havaitsee vakavan kaatumisen, se voi auttaa sinua ottamaan tarvittaessa yhteyttä hätäpalveluihin.

Näin se toimii

Jos Apple Watch Series 4 tai uudempi havaitsee vakavan kaatumisen, kun käytät kelloasi, se napauttaa rannettasi, pitää hälytysäänen ja näyttää hälytyksen. Voit soittaa hätänumeroon tai hylätä ilmoituksen painamalla Digital Crownia, napauttamalla vasemmassa yläkulmassa Sulje tai napauttamalla Olen kunnossa.

Viesti, jossa näkyy ilmoitus, että laite on havainnut mahdollisen vakavan kaatumisen.

Jos Apple Watchisi havaitsee, että liikut, se odottaa vastaustasi ilmoitukseen, eikä soita hätäpuhelua automaattisesti. Jos kello havaitsee, että olet ollut liikkumatta noin minuutin, se soittaa puhelun automaattisesti. Puhelun päättymisen jälkeen se lähettää ICE-yhteyshenkilöillesi viestin, joka sisältää sijaintisi sekä tiedon siitä, että kello havaitsi vakavan kaatumisen ja soitti hätäpuhelun. Apple Watchisi käyttää SOS-tiedoissasi olevia ICE-yhteyshenkilöitä.

Joissakin maissa ja joillakin alueilla on käytössä useita hätänumeroita. Näissä maissa Apple Watch soittaa numeroon, josta voidaan lähettää ambulanssi.

Puhelun soittaminen

Soita hätäpuhelu vetämällä ilmoituksen Hätätila SOS -liukusäädintä.

Puhelun lopettaminen

Jos soitat hätäpuhelun, voit lopettaa sen, kun tilanne on hallinnassa tai jos et tarvitsekaan hätäapua:

1. Napauta puhelun päättämispainiketta .
  2. Napauta Lopeta puhelu -näytössä Kyllä.

Jos Apple Watch havaitsee, että et liiku

Jos Apple Watchisi havaitsee, että olet liikkumatta noin minuutin ajan, se aloittaa 30 sekunnin lähtölaskennan ja napauttaa samalla rannettasi sekä antaa äänimerkkejä. Äänimerkkien voimakkuus kasvaa, jotta sinä tai joku lähellä oleva voi kuulla ne. Jos et halua soittaa hätänumeroon, napauta Kumoa. Kun ajastimen aika loppuu, Apple Watch ottaa yhteyden hätäpalveluihin automaattisesti.

Kun puhelu yhdistetään, Apple Watch toistaa ääniviestin, jossa kerrotaan hätäkeskukselle, että Apple Watch havaitsi vakavan kaatumisen. Sen jälkeen laite jakaa senhetkisen sijaintisi leveys- ja pituuskoordinaatteina. Kun viesti toistetaan ensimmäistä kertaa, äänenvoimakkuus on täydellä teholla, jonka jälkeen se laskee, jotta sinä tai joku lähelläsi oleva voi puhua vastanneelle henkilölle. Viestiä toistetaan, kunnes napautat Lopeta tallennettu viesti -kohtaa tai kunnes puhelu päättyy.

Ranteentunnistuksen on oltava käytössä, jotta kello voi automaattisesti ottaa yhteyden hätäkeskukseen: avaa Apple Watchissa Asetukset-appi, napauta Pääsykoodi ja varmista, että Ranteentunnistus on käytössä.

Milloin kaatumiset tallennetaan

Kaatumiset tallennetaan automaattisesti Terveys-appiin, ellet vastaa Apple Watchin kysymykseen, että et kaatunut. Voit tarkistaa kaatumishistoriasi avaamalla iPhonen Terveys-apin, napauttamalla Terveystiedot-välilehteä ja sitten Tulokset.

Kaatumisentunnistuksen ottaminen käyttöön tai poistaminen käytöstä

1. Avaa Apple Watch -appi iPhonessa ja napauta Oma Apple Watch -välilehteä.
  2. Napauta Hätätila SOS.
  3. Ota Kaatumisentunnistus käyttöön tai poista se käytöstä.

Jos olet antanut Apple Watchin käyttöönoton yhteydessä tai Terveys-apissa ikäsi ja olet 65-vuotias tai vanhempi, tämä ominaisuus on automaattisesti käytössä. Varmista, että ikäsi näkyy SOS-tiedoissasi ja terveysprofiilissasi oikein.

Apple Watch ei voi havaita kaikkia kaatumisia. Mitä aktiivisempi liikkuja olet, sitä todennäköisemmin käynnistät kaatumisentunnistuksen johtuen rajusta liikkeestä, joka voidaan tulkita kaatumiseksi.

SOS-tietojen ottaminen käyttöön ja ICE-yhteyshenkilöiden lisääminen

1. Avaa iPhonesi Asetukset ja napauta sitten Terveys > SOS-tiedot.
  2. Napauta Muokkaa.
  3. Anna syntymäaikasi ja muut terveystietosi.
  4. Voit lisätä ICE-yhteyshenkilön napauttamalla Lisää-painiketta  ICE-yhteyshenkilöt-kohdassa. Napauta yhteystietoa ja lisää suhde.
  5. Voit poistaa ICE-yhteyshenkilön napauttamalla yhteyshenkilön vieressä olevaa Poista-painiketta  ja napauttamalla sitten Poista.
  6. Voit tehdä SOS-tietosi käytettäviksi lukitussa näytössä ottamalla Näytä lukittuna -asetuksen käyttöön. Hätätilanteessa apua antavat henkilöt saavat silloin lisätietoja.
  7. Napauta Valmis.

Hätäkeskuksia ei voi asettaa ICE-yhteyshenkilöksi.