Tietoja edistyksellisestä Face ID -tekniikasta

Lue lisätietoja siitä, miten Face ID suojaa iPhonesi ja iPad Prosi tietoja.

Melkein koko digitaalinen elämämme on tallennettu iPhoneen ja iPadiin, joten näitä tietoja on syytä suojata. Touch ID mullisti aikoinaan sormenjälkitodennuksen, ja Face ID mullistaa nyt samaan tapaan kasvojentunnistuksen. Face ID on helppokäyttöinen ja turvallinen todennustapa. Se toimii huippuluokan TrueDepth-kamerajärjestelmällä ja kehittyneillä tekniikoilla, jotka kartoittavat kasvojesi geometrian täsmällisesti.

Face ID:n ansiosta voit avata iPhonesi tai iPad Pro lukituksen turvallisesti yhdellä vilkaisulla. Sen avulla voit valtuuttaa iTunes Store-, App Store- ja Apple Books -ostoksia sekä Apple Pay -maksuja. Lisäksi kehittäjät voivat sallia appeihinsa kirjautumisen Face ID:tä käyttämällä. Touch ID:tä tukevat apit tukevat myös Face ID:tä automaattisesti.

Face ID on käytettävissä iPhone X:ssä ja tätä uudemmissa malleissa sekä iPad Pro -malleissa, joissa on A12X Bionic -siru.

Edistyksellinen tekniikka

Face ID -tekniikan takana on kaikkien aikojen edistyksellisimpiä laitteistoja ja ohjelmistoja. TrueDepth-kamera tallentaa kasvotiedot täsmällisesti projisoimalla ja analysoimalla yli 30 000 näkymätöntä pistettä. Se luo kasvoista syvyyskartan ja tallentaa niistä myös infrapunakuvan. Osa Secure Enclaven suojaaman A11- ja A12 Bionic- ja A12X Bionic -sirun neuroarkkitehtuurista muuntaa syvyyskartan ja infrapunakuvan matemaattiseksi esitykseksi, jota se sitten vertaa rekisteröityihin kasvotietoihin.

Face ID sopeutuu automaattisesti kasvojen muutoksiin, kuten meikkeihin tai parran kasvattamiseen. Jos ulkonäössä tapahtuu merkittävämpi muutos, kuten kokoparran ajaminen pois, Face ID vahvistaa henkilöllisyyden käyttäjän pääsykoodilla ennen kasvotietojen päivittämistä. Face ID on suunniteltu toimimaan hattujen, huivien, silmälasien, piilolinssien ja useiden eri aurinkolasien kanssa. Lisäksi se on suunniteltu toimimaan sisällä, ulkona ja jopa täysin pimeässä.

Face ID:n käytön aloittaminen edellyttää, että rekisteröit kasvosi. Tämän voi tehdä ensimmäisen käyttöönoton aikana tai myöhemmin valitsemalla Asetukset > Face ID ja pääsykoodi. Voit avata laitteesi lukituksen Face ID:llä vilkaisemalla laitetta. Face ID edellyttää, että TrueDepth-kamera näkee kasvosi joko siten, että laite on asetettu esimerkiksi pöydälle tai että pidät sitä luonnollisessa asennossa. TrueDepth-kameran näkökenttä on sama kuin jos ottaisit valokuvan tai soittaisit FaceTime-puhelun etukameran avulla. Face ID toimii parhaiten, kun pidät laitetta noin kädenmitan päässä kasvoistasi tai lähempänä (25–50 cm:n etäisyydellä).

TrueDepth-kamera aktivoituu älykkäästi esimerkiksi silloin, kun avaat näytön napauttamalla, kun saat näytön avaavan ilmoituksen tai kun avaat iPhonen näytön nostamalla laitetta. Aina kun avaat laitteesi lukituksen, TrueDepth-kamera tunnistaa sinut tallentamalla täsmälliset syvyystiedot ja ottamalla infrapunakuvan. Sinut todennetaan vertaamalla näitä tietoja tallennettuun matemaattiseen esitykseen kasvoistasi.

Turvallisuusominaisuudet

Tietoturva on tärkeää kaikille. Laitteissamme olevat tiedot on suojattava. Olemme ryhtyneet merkittäviin toimiin tietojesi suojaamiseksi, aivan kuten toimimme aikoinaan Touch ID:nkin kanssa. Face ID käyttää TrueDepth-kameraa ja koneoppimista turvallisen todennusratkaisun muodostamiseen. Face ID -tiedot – jotka sisältävät kasvojen matemaattiset esitykset – salataan ja suojataan avaimella, joka on vain Secure Enclave -turva-alueen käytettävissä.

Mahdollisuus sille, että satunnainen henkilö voisi avata iPhonesi tai iPad Prosi Face ID:n avulla vain sitä katsomalla on noin yksi miljoonasta (yksillä rekisteröidyillä kasvoilla). Lisäsuojaa tuo se, että epäonnistuneita Face ID -tunnistusyrityksiä voi olla vain viisi. Tämän jälkeen on annettava pääsykoodi. Tilastollinen todennäköisyys on eri kaksosille ja toisiaan muistuttaville sukulaisille sekä alle 13-vuotiaille lapsille, koska heidän kasvonpiirteensä eivät ole välttämättä vielä täysin kehittyneet. Jos tämä aiheuttaa epävarmuutta, suosittelemme todentamista pääsykoodilla.

Face ID vertaa kasvoja syvyystietoihin, joita tulostetuissa tai kaksiulotteisissa digitaalisissa valokuvissa ei ole. Se on suunniteltu suojaamaan naamioita tai muita tekniikoita hyödyntäviltä huijauksilta hienostuneilla neuroverkoilla. Face ID tunnistaa jopa tilanteen. Se tunnistaa sen, että silmäsi ovat auki ja katsot laitteeseen. Tämä vaikeuttaa laitteesi lukituksen avaamista tietämättäsi (esimerkiksi nukkuessasi).

Jos haluat käyttää Face ID:tä, sinun täytyy määrittää laitteeseesi pääsykoodi. Pääsykoodi on annettava silloin, kun turvatoimet edellyttävät lisävahvistusta seuraavissa tilanteissa:

• Laite on juuri kytketty päälle tai käynnistetty uudelleen.
  • Laitteen lukitusta ei ole avattu yli 48 tuntiin.
  • Laitteen lukitusta ei ole avattu pääsykoodilla viimeksi kuluneiden kuuden ja puolen päivän aikana, eikä Face ID ole avannut laitteen lukitusta viimeksi kuluneiden 4 tunnin aikana.
  • Laite on saanut etälukituskomennon.
  • Kasvojentunnistus on epäonnistunut viisi kertaa.
  • Virransammutus tai Hätätila SOS -toiminto on käynnistetty pitämällä jompaakumpaa äänenvoimakkuuspainiketta ja sivupainiketta painettuina yhtäaikaisesti kahden sekunnin ajan.

Jos laitteesi katoaa tai varastetaan, voit estää Face ID:n käytön ottamalla Etsi iPhoneni -toiminnon Kadonnut-tilan käyttöön.

Tietosuoja

Tietosuoja on äärimmäisen tärkeää Applelle. Face ID -tiedot – mukaan lukien matemaattiset esitykset kasvoista – salataan ja suojataan Secure Enclave -turva-alueella. Näitä tietoja tarkennetaan ja päivitetään sitä mukaa, kun käytät Face ID:tä. Näin käytettävyys paranee myös silloin, kun todennus onnistuu. Face ID päivittää nämä tiedot myös silloin, kun se havaitsee läheisen vastineen, mutta laitteen lukituksen avaamiseen on kuitenkin käytettävä pääsykoodia.

Face ID -tiedot pysyvät vain laitteessasi eikä niitä varmuuskopioida iCloudiin tai muuhun paikkaan. Tiedot siirretään laitteeltasi vain, jos haluat antaa Face ID -vianmääritystiedot AppleCaren käyttöön tukipyynnön tueksi. Tässäkään tapauksessa tietoja ei lähetetä Applelle automaattisesti, vaan voit tarkistaa vianmääritystiedot ja hyväksyä ne ennen lähettämistä.

Jos rekisteröit Face ID:n, voit hallita sen käyttöä ja poistaa sen käytöstä milloin tahansa. Jos et halua käyttää Face ID:tä esimerkiksi laitteen lukituksen avaamiseen, valitse Asetukset > Face ID ja pääsykoodi > Käytä Face ID:tä ja poista iPhonen lukituksen poisto- tai iPadin lukituksen poisto -asetus käytöstä. Jos haluat poistaa Face ID:n käytöstä, avaa Asetukset > Face ID ja pääsykoodi ja napauta sitten Nollaa Face ID. Tämä poistaa laitteesta Face ID -tiedot, kuten kasvojen matemaattiset esitykset. Jos poistat tai nollaat laitteen tiedot Etsi iPhoneni -toiminnolla tai poistat kaiken sisällön ja asetukset, kaikki Face ID -tiedot poistetaan.

Vaikka et rekisteröisi Face ID -tietoja, TrueDepth-kamera aktivoituu älykkäästi ja tukee huomiotietoisuustoimintoja. Tällaisia ovat esimerkiksi näytön himmennys, kun et katso laitetta, tai ilmoitusten äänenvoimakkuuden laskeminen, jos katsot laitetta. Esimerkiksi Safaria käytettäessä laite tarkistaa, katsotko laitetta, ja sammuttaa näytön, jos et katso. Jos et halua käyttää näitä toimintoja, valitse Asetukset > Face ID ja pääsykoodi ja poista Huomiotietoisuustoiminnot käytöstä.

Face ID -todennuksen voi ottaa käyttöön apeissa, jotka tukevat sitä. Apeille ilmoitetaan vain, onnistuiko todennus. Apit eivät voi käyttää rekisteröityihin kasvoihin liitettyjä Face ID -tietoja.

Turvallisuus

iPhone, iPad Pro ja TrueDepth-kamerajärjestelmä on testattu perusteellisesti. Ne vastaavat kansainvälisiä turvallisuusstandardeja. TrueDepth-kamerajärjestelmää on turvallista käyttää normaaleissa käyttöolosuhteissa. Järjestelmä ei vahingoita silmiä eikä ihoa, sillä sen valoteho on pieni. On tärkeää tietää, että infrapunalähettimet saattavat vioittua laitteen korjauksen tai purkamisen yhteydessä, joten laite on aina annettava Applen tai valtuutetun huoltoliikkeen huollettavaksi. TrueDepth-kamerajärjestelmässä on peukalointiyritykset tunnistavia ominaisuuksia. Jos peukalointia havaitaan, järjestelmä saatetaan poistaa käytöstä turvallisuussyistä.

Tiettyjen kameratyyppien läpi katsottaessa TrueDepth-kamerasta saattaa näyttää tulevan hieman valoa. Tämä kuuluu asiaan, sillä jotkin kamerat tunnistavat infrapunavalon. TrueDepth-kameran on mahdollista havaita myös loistavan heikkoa valoa erittäin pimeässä tilassa. Tämä on normaalia, jos tilassa on äärimmäisen pimeää.

Käyttöapu

Käyttöaputoiminnot ovat oleellinen osa Applen tuotteita. Jos käyttäjällä on fyysisiä rajoitteita, hän voi valita rekisteröinnin yhteydessä Käyttöapuvalinnat. Tämän asetuksen avulla päätä ei tarvitse kääntää jokaiseen kuvakulmaan kasvoja kuvattaessa. Käyttötapa on tästä huolimatta turvallinen, mutta iPhoneen tai iPad Prohon katsomisessa on toimittava hieman tarkemmin.

Face ID:ssä on myös käyttöaputoiminto, joka auttaa sokeita tai heikkonäköisiä toiminnon käytössä. Jos et halua Face ID:n edellyttävän laitteen katsomista silmät auki, valitse Asetukset > Yleiset > Käyttöapu ja poista Vaadi huomiota Face ID:lle -asetus käytöstä. Tämä asetus on poistettu automaattisesti käytöstä, jos VoiceOver on otettu käyttöön ensimmäisen käyttöönoton yhteydessä.