Muistiinpanojen käyttäminen iPhonessa, iPadissa ja iPod touchissa

Muistiinpanojen avulla voit muun muassa tallentaa mieleesi juolahtavia asioita, luoda tarkistuslistoja ja luonnostella ideoita. Lisäksi iCloudin avulla voit pitää muistiinpanosi ajan tasalla kaikissa laitteissasi.

Aloittaminen

• Varmista, että iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa on uusin iOS-versio.
  • Jos haluat käyttää Muistiinpanot-apin uusimpia ominaisuuksia, varmista, että olet ottanut Muistiinpanot käyttöön iCloudissa tai olet tallentanut muistiinpanot laitteeseen. Monet Muistiinpanot-ominaisuudet eivät toimi muiden sähköpostipalveluiden kanssa.
  • Jos Muistiinpanoissasi on piirroksia, varmista, että ne on päivitetty, jotta voit käyttää uusimpia ominaisuuksia.

Uuden muistiinpanon luominen

Voit luoda uuden muistiinpanon suoraan Muistiinpanot-apissa. Voit myös pyytää Siriä luomaan sen sinulle.

Muistiinpanon luominen manuaalisesti

Avaa Muistiinpanot. Lisää muistiinpano napauttamalla . Kun olet valmis, napauta Valmis. Muistiinpanon ensimmäisestä rivistä tulee sen otsikko.

Muistiinpanon luominen Siriltä pyytämällä

Haluatko tehdä nopean muistiinpanon? Pyydä Siriä luomaan uusi muistiinpano. Kerro sen jälkeen Sirille, mitä haluat muistiinpanon sisältävän.

Muistiinpanon poistaminen tai kiinnittäminen

Voit poistaa muistiinpanon napauttamalla  tai pyyhkäisemällä Muistiinpanot-luettelossa olevan muistiinpanon päällä vasemmalle ja napauttamalla sitten Poista.

Voit palauttaa poistetun muistiinpanon siirtymällä Kansiot-luetteloon ja napauttamalla Äskettäin poistetut. Napauta säilytettävää muistiinpanoa, napauta muistiinpanon sisältöä ja napauta sitten Palauta. Lue, mitä voit tehdä, jos sinulta puuttuu muistiinpanoja.

Voit kiinnittää muistiinpanon pyyhkäisemällä sen päällä oikealle ja vapauttamalla sen. Jos tämä on ensimmäinen kiinnittämäsi muistiinpano, Muistiinpanot-luettelon yläosassa näkyy kiinnityskuvake. Poista muistiinpanon kiinnitys pyyhkäisemällä muistiinpanon päällä uudelleen oikealle.

Tee Muistiinpanot-apilla entistä enemmän

Muistiinpanot-apissa voit piirtää, luoda tarkistuslistoja, skannata ja allekirjoittaa dokumentteja sekä lisätä liitteitä, kuten valokuvia, videoita tai verkkolinkkejä.

Tarkistuslistan luominen

Napauta jotakin kohtaa muistiinpanossa, ja napauta sitten . Lisää listasi ja merkitse sitten tehtävät suoritetuiksi napauttamalla tyhjää ympyrää. Voit myös automaattisesti lajitella suoritetut tehtävät alimmaisiksi, sisentää niitä pyyhkäisemällä ja paljon muuta. Lue lisää tehtävälistojen luomisesta Muistiinpanot-apilla.

Muistiinpanon muotoilu

Jos haluat lisätä taulukon, otsikon tai luettelomerkityn luettelon, napauta muistiinpanon sisältöä ja napauta sitten  tai . Napauta iPhonessa tai iPod touchissa lopuksi Valmis. iPadissa ei tarvitse napauttaa Valmis.

Liitteen lisääminen

Jos haluat lisätä jotakin toisesta apista, kuten sijainnin Kartat-apista tai verkkosivuston Safarista, napauta  siinä apissa, josta haluat jakaa jotakin. Napauta Muistiinpanot-appia, valitse sitten muistiinpano, johon haluat lisätä liitteen, ja napauta Tallenna. Voit lisätä liitteen uuteen tai olemassa olevaan muistiinpanoon.

Kuvan tai videon lisääminen

Jos haluat lisätä valokuvan tai videon, napauta muistiinpanon sisältöä ja sitten . Voit lisätä olemassa olevan valokuvan tai videon napauttamalla Kuvakirjastoa. Voit lisätä uuden napauttamalla Ota kuva tai videoi. Napauta Valmis tai Käytä kuvaa tai Käytä videota.

Kansioiden luominen ja muistiinpanojen järjesteleminen

Voit luoda kansioita ja alikansiota, jotta muistiinpanosi pysyvät paremmin järjestyksessä. Toimi seuraavasti:

1. Jos olet Muistiinpanot-luettelossa, napauta Takaisin-nuoli, jolloin Kansiot-luettelo tulee näkyviin.
  2. Napauta Kansiot-luettelossa Uusi kansio.
  3. Valitse kansion lisäämispaikka. Luo alikansio vetämällä alikansioksi haluamasi kansio pääkansioon. Se siirtyy sisennettynä pääkansion alle.
  4. Anna kansiolle nimi ja napauta sitten Tallenna.

Siirrä muistiinpano toiseen kansioon:

1. Jos olet muistiinpanossa, tuo Muistiinpanot-luettelo näkyviin napauttamalla Takaisin-nuoli.
  2. Napauta Muistiinpanot-luettelossa Muokkaa  ja sitten Valitse muistiinpanot.
  3. Napauta siirrettäviä muistiinpanoja.
  4. Napauta Siirrä kansioon ja valitse kansio, johon haluat siirtää muistiinpanot.

Muistiinpanojen katseleminen gallerianäkymässä

iOS 13:n gallerianäkymä tarjoaa uuden tavan katsella muistiinpanoja. Sen ansiosta muistiinpanojen etsiminen on nyt entistä helpompaa. Näet muistiinpanot visuaalisina miniatyyreinä napauttamalla . Napauta  uudelleen, niin näet muistiinpanot luettelona.

Kansioissa olevien muistiinpanojen lajitteleminen:

1. Siirry kansioon, jonka muistiinpanoja haluat lajitella.
  2. Pyyhkäise näytössä alaspäin, kunnes näet hakukentän.
  3. Napauta Järjestämisperuste-kenttää ja valitse muistiinpanojen järjestämistapa. Voit järjestää kunkin kansion luontipäivämäärän, muokkauspäivämäärän tai nimen mukaan.

Voit lajitella muistiinpanot automaattisesti valitsemalla Asetukset > Muistiinpanot ja napauttamalla Järjestys. Valitse sitten, miten haluat lajitella muistiinpanot.

Muistiinpanon tai liitteen hakeminen

Jos haluat etsiä tiettyä muistiinpanoa, vieritä Muistiinpanot-luettelon yläosaan, napauta hakukenttää ja lisää etsimäsi tiedot. Voit etsiä koneella kirjoitettuja tai käsinkirjoitettuja muistiinpanoja. iOS 13:ssa haku jopa tunnistaa muistiinpanojesi kuvien sisällön. Jos esimerkiksi etsit sanaa ”polkupyörä”, haku näyttää kaikki kuvasi, joissa esiintyy polkupyörä. Haku voi myös löytää tietyn tekstin skannatuista dokumenteista, kuten reseptit tai laskut.

Etsi tietystä muistiinpanosta valitsemalla muistiinpano, josta haluat etsiä, napauttamalla  ja vierittämällä, kunnes näet kohdan Etsi muistiinpanosta. Kirjoita sitten, mitä haluat etsiä.

Voit hakea myös liitteitä. Napauta  oikeassa yläkulmassa ja napauta sitten Näytä liitteet. Jos haluat hakea liitteen sisältävän muistiinpanon, paina liitteen miniatyyriä pitkään ja napauta sitten Näytä muistiinpanossa.

Pikamuistiinpanon luominen lukitulta näytöltä

Apple Pencilillä ja yhteensopivalla iPadilla voit luoda pikamuistiinpanon lukitulta näytöltä tai jatkaa edellistä muistiinpanoa siitä, mihin jäit. Jos haluat muuttaa näitä asetuksia, valitse Asetukset > Muistiinpanot, napauta Muistiinpanot lukitulta näytöltä ja valitse vaihtoehto.

Napauta lukittua näyttöä Apple Pencilillä ja luo muistiinpano. Kaikki aikaansaannoksesi tallentuvat automaattisesti Muistiinpanot-appiin.

Muistiinpanojen turvaaminen

Muistiinpanot-apin avulla voit lukita kaikki muistiinpanot, jotka haluat pitää suojassa muilta laitettasi mahdollisesti käyttäviltä tahoilta. Laitteesta riippuen voit käyttää Face ID:tä, Touch ID:tä tai salasanaa muistiinpanojen lukitsemiseen ja lukituksen avaamiseen.

Lue lisää siitä, miten voit pitää muistiinpanot turvassa salasanasuojauksella.

Muistiinpanojen käyttöönotto iCloudissa

iCloudin avulla voit päivittää muistiinpanoja kaikissa laitteissasi. Jos haluat ottaa Muistiinpanot käyttöön iCloudissa, valitse Asetukset > [nimesi] > iCloud ja ota Muistiinpanot käyttöön. Näet muistiinpanot kaikissa Apple-laitteissasi, joihin olet kirjautunut samalla Apple ID:llä.

Lisätietoja Muistiinpanot-apista