macOS:n asentaminen

Lue, miten Macin käyttöjärjestelmä asennetaan Maciin tai ulkoiseen asemaan.

Asennus Mac App Storesta

macOS on helpoin asentaa App Store -ohjelman avulla. Lue esimerkiksi, miten macOS:n uusin versio asennetaan App Storesta.

Jos teet asennuksen uudelleen siksi, että olet myymässä tai luovuttamassa Maciasi, poista ensin tietyt toiminnot ja palvelut käytöstä, ja noudata sitten seuraavia tämän artikkelin ohjeita.

Asentaminen uudelleen macOS:n palautustoiminnon avulla

Jos sinulla ei ole App Storea tai et voi käyttää sitä tai valmistelet Macisi myymistä tai luovuttamista, noudata seuraavia ohjeita.

Käynnistäminen macOS:n palautustoiminnolla

macOS:n palautustoiminto asentaa macOS:n eri version riippuen siitä, mitä näppäinyhdistelmää painat käynnistyksen yhteydessä. Pidä yhtä seuraavista näppäinyhdistelmistä painettuna heti sen jälkeen, kun olet käynnistänyt Macisi painamalla virtapainiketta. Vapauta näppäimet, kun näet Applen logon tai pyörivän maapallon.

Komento (⌘)-R
Asentaa uusimman Maciisi asennetun macOS:n päivittämättä uudempaan versioon.1
Optio-komento-R
Päivittää uusimpaan macOS-versioon, joka on yhteensopiva Macisi kanssa.2
Vaihto-optio-komento-R
Edellyttää macOS Sierra 10.12.4:ää tai uudempaa
Asentaa Macisi mukana tulleen macOS:n tai sitä lähinnä olevan version, joka on saatavilla. Yhdistelmä edellyttää macOS Sierra 10.12.4:ää tai uudempaa.

1. Jos olet myymässä tai luovuttamassa OS X El Capitanilla tai aiemmalla varustettua Macia, käytä komento-R-näppäinyhdistelmää, niin asennusta ei liitetä Apple ID:hesi.
2. Jos et ole vielä päivittänyt macOS Sierra 10.12.4:ään tai uudempaan, optio-komento-R-näppäinyhdistelmällä voit asentaa Macisi mukana tulleen macOS:n tai sitä lähinnä olevan version, joka on saatavilla.

Kun näet macOS-lisäohjelmat-ikkunan, jatka seuraavaan osioon, niin voit joko tyhjentää käynnistyslevyn tai aloittaa macOS:n asennuksen.

macOS-lisäohjelmat-ikkuna

Käynnistyslevyn tyhjentäminen tarvittaessa

Päätä, haluatko tyhjentää (alustaa) käynnistyslevyn ennen macOS:n asentamista. Tyhjennä käynnistyslevy seuraavissa tilanteissa. Jos seuraavat tilanteet eivät koske sinua, jatka seuraavaan osioon, niin voit aloittaa macOS:n asennuksen.

• Olet myymässä tai antamassa Maciasi pois, jolloin tyhjennät siitä kaikki sinua tai Apple ID:täsi koskevat tiedot.
  • Yrität ratkaista ongelman, jota ei voi ratkaista levytyökalulla.
  • macOS-asentajan mukaan sitä ei voi asentaa tietokoneeseesi tai taltioosi. Asentajan mukaan esimerkiksi käynnistyslevyä ei ole alustettu oikein, se ei käytä GUID-osiomallia, se sisältää käyttöjärjestelmän uudemman version tai sitä ei voi käyttää tietokoneen käynnistämiseen.

Käynnistyslevyn tyhjentäminen poistaa kaikki sen sisältämät tiedot pysyvästi.

Jos sinun on tyhjennettävä käynnistyslevy, noudata seuraavia ohjeita.

1. Valitse Levytyökalu macOS:n palautustoiminnon lisäohjelmat-ikkunasta ja klikkaa Jatka.
  2. Valitse laitteesi tai taltiosi Levytyökalu-kohdan sivupalkista.
  3. Klikkaa Tyhjennä-painiketta tai -välilehteä.
  4. Täytä nämä kentät:
  5. Aloita levyn tyhjentäminen klikkaamalla Tyhjennä.
  6. Kun se on valmis, palaa lisäohjelmat-ikkunaan sulkemalla Levytyökalu. Voit nyt asentaa macOS:n.

macOS:n asentaminen

Noudata seuraavia ohjeita, kun olet käynnistänyt macOS:n palautustoiminnon avulla:

1. Valitse lisäohjelmat-ikkunasta Asenna macOS uudelleen (tai Asenna OS X uudelleen).
  2. Klikkaa Jatka ja noudata sitten ruudulla näkyviä ohjeita. Sinua pyydetään valitsemaan levy. Jos et näe sitä, klikkaa Näytä kaikki levyt.
    Jotta kelpoisuutesi asentaa macOS voidaan varmentaa, Macisi sarjanumero lähetetään Applelle ja sinulta saatetaan pyytää Apple ID:täsi.
  3. Valitse Asenna. Mac käynnistyy uudelleen, kun uudelleenasennus on valmis.

Jos tyhjensit levyn ennen asennusta tai asensit ulkoisen aseman tai muun uuden levyn, Mac käynnistää käyttöönottoapurin.

• Jos et ole luovuttamassa Maciasi, suorita käyttöönottoapuri omilla tiedoillasi.
  • Jos olet myymässä tai luovuttamassa Macia, paina komento-Q-näppäinyhdistelmää, niin käyttöönottoapuri sulkeutuu suorittamatta käyttöönoton vaiheita. Klikkaa sitten Sammuta. Kun uusi omistaja käynnistää Macin, hän voi suorittaa käyttöönoton omilla tiedoillaan.

Valitse uusi käynnistyslevy tarvittaessa

Jos käytössäsi on useampi yhteensopivan macOS-asennuksen sisältävä levy, voit Käynnistyslevy-asetusten tai Startup Managerin avulla määrittää, miltä levyltä haluat käynnistää.