macOS:n asentaminen uudelleen macOS:n palautustoiminnolla

Lue, miten voit asentaa Mac-käyttöjärjestelmän uudelleen macOS:n palautustoiminnolla sisäiseen tai ulkoiseen asemaan.

Asentaminen uudelleen macOS:n palautustoiminnolla

macOS:n palautustoiminto helpottaa Mac-käyttöjärjestelmän asentamista uudelleen, vaikka sinun olisi tyhjennettävä käynnistyslevy ensin. Tarvitset vain internet-yhteyden. Jos käytettävissä on langaton verkko, voit valita sen valikkorivin Wi-Fi  -valikosta. Tämä valikko on käytettävissä myös macOS:n palautustoiminnossa.

1. Suorita käynnistys macOS:n palautustoiminnolla

Voit käynnistää Macin macOS:n palautustoiminnolla käynnistämällä Macin ja pitämällä jotakin näistä näppäinyhdistelmistä painettuna. Vapauta näppäimet, kun Apple-logo, pyörivä maapallo tai jokin muu käynnistysnäyttö tulee näkyviin.

Komento (⌘)-R

Asenna uudelleen macOS:n uusin versio, joka oli asennettuna Maciisi (suositus).

Optio-⌘-R

Päivitä uusimpaan macOS-versioon, joka on yhteensopiva Macisi kanssa.

Vaihto-optio-⌘-R

Asenna uudelleen Macisi mukana toimitettu macOS tai sitä lähinnä vastaava versio, joka on vielä saatavilla.

Sinua voidaan pyytää antamaan salasana, kuten laiteohjelmiston salasana tai tämän Macin ylläpitäjänä toimivan käyttäjän salasana. Jatka antamalla pyydetty salasana.

Valitse käyttäjä, jonka salasanan tiedät

Kun näet Lisäohjelmat-ikkunan, olet suorittanut käynnistyksen macOS:n palautustoiminnolla.

2. Päätä, haluatko tyhjentää (alustaa) levyn

Sinun ei todennäköisesti tarvitse suorittaa tyhjennystä, paitsi jos olet myymässä tai vaihtamassa Macia, olet antamassa sen pois tai siinä on ilmennyt tyhjennystä edellyttävä ongelma. Jos sinun on tyhjennettävä levy ennen macOS:n asentamista, valitse Levytyökalu Lisäohjelmat-ikkunasta ja klikkaa Jatka. Ota selvää, milloin ja miten tyhjennys on suoritettava.

3. Asenna macOS

Kun olet valmis asentamaan macOS:n uudelleen, valitse Lisäohjelmat-ikkunasta Asenna macOS uudelleen. Klikkaa sitten Jatka ja noudata näyttöön tulevia ohjeita. Sinua pyydetään valitsemaan levy asennusta varten.

• Jos asentaja kehottaa sinua avaamaan levyn lukituksen, anna salasana, jolla kirjaudut Maciin.
  • Jos asentaja ei näe levyä tai ilmoittaa, että se ei pysty asentamaan tietokoneeseen tai taltioon, sinun on mahdollisesti tyhjennettävä levy ensin.
  • Jos asentaja on tarkoitettu muuta kuin odottamaasi macOS-versiota varten, lue lisätietoja macOS:n palautustoiminnon poikkeuksista.

macOS Catalinan asentajan ikkuna

Anna asennuksen valmistua asettamatta Macia nukkumaan tai sulkematta sen kantta. Asennuksen aikana Mac saattaa käynnistyä uudelleen ja näyttää edistymispalkin useamman kerran, ja näyttö saattaa olla tyhjä usean minuutin ajan.

Jos Mac avaa uudelleenkäynnistyksen yhteydessä käyttöönottoapurin, mutta olet myymässä tai vaihtamassa Macia tai antamassa sen pois, sulje apuri suorittamatta käyttöönottoa loppuun painamalla komento-Q-näppäinyhdistelmää. Klikkaa sitten Sammuta. Kun uusi omistaja käynnistää Macin, hän voi suorittaa käyttöönoton omilla tiedoillaan.

macOS:n palautustoiminnon poikkeukset

macOS:n tarjoaman macOS:n palautustoiminnon versio saattaa joissakin tilanteissa olla eri:

• Jos tähän Maciin ei ole koskaan asennettu macOS Sierra 10.12.4:ää tai uudempaa, optio-komento-R-näppäinyhdistelmällä voit asentaa Macisi mukana toimitetun macOS:n tai sitä lähinnä vastaavan version, joka on vielä saatavilla. Vaihto-optio-komento-R-näppäinyhdistelmä ei ole käytettävissä.
  • Jos olet tyhjentänyt koko levyn etkä vain kyseisen levyn käynnistystaltiota, macOS:n palautustoiminto saattaa tarjota vain Macisi mukana toimitetun macOS:n tai sitä lähinnä vastaavan version. Voit päivittää uudempaan versioon myöhemmin.
  • Jos Macissasi on Apple T2 Security -siru etkä ole koskaan asentanut macOS-päivitystä, optio-komento-R-näppäinyhdistelmällä voit asentaa Maciin viimeksi asennetun macOS:n version.
  • Jos Macin emolevy on juuri vaihdettu huollon yhteydessä, macOS:n palautustoiminto saattaa tarjota vain uusimman macOS-version, joka on yhteensopiva Macisi kanssa.

Jos et saa macOS:n palautustoimintoa tarjoamaan haluamaasi asentajaa, voit ehkä asentaa macOS:n jollakin muulla tavalla.

macOS:n muut asennustavat