macOS:n asentaminen uudelleen

Voit asentaa Mac-käyttöjärjestelmän (macOS) uudelleen macOS:n palautustoiminnolla. macOS:n uudelleenasennus ei poista appeja tai henkilökohtaisia tietoja.

Sammuta Mac

Valitse näytön kulmassa olevasta Omenavalikosta  Sammuta.

Jos sammuttaminen ei onnistu, paina virtapainiketta ja pidä painiketta painettuna noin 10 sekuntia, kunnes Mac sammuu. (Jokaisessa Macissa on virtapainike. Kannettavissa tietokoneissa, joissa on Touch ID, paina Touch ID -painiketta ja pidä sitä painettuna.)

Käynnistäminen macOS:n palautustoiminnolla

Noudata asianmukaisia ohjeita sen mukaan, onko käytössäsi Applen sirulla varustettu Mac vai ei. Jos et ole varma, voit kokeilla molempia ohjeita.

Jos käytössäsi on Applen sirulla varustettu Mac

Jos käytössäsi on Applen sirulla varustettu Mac, palautustoiminto asentaa viimeksi asennetun macOS:n nykyisen version.

1. Pidä Macin virtapainiketta painettuna.

2. Kun pidät virtapainiketta painettuna, Mac käynnistyy ja lataa käynnistysvalinnat. Kun näet Valinnat, vapauta virtapainike.

Käynnistysvalintanäyttö
  3. Klikkaa ensin Valinnat ja sitten sen alle ilmestyvää Jatka-painiketta.

4. Jos sinua pyydetään valitsemaan käyttäjä, jonka salasanan tiedät, valitse käyttäjä. Klikkaa Seuraava ja anna kyseisen käyttäjän ylläpitäjäsalasana, jolla hän kirjautuu Maciin. Unohditko salasanasi?

Jos käytössäsi on jokin muu Mac

Jos Macissasi ei ole Applen sirua, sinulla on Intel-pohjainen Mac.

1. Käynnistä Mac painamalla virtapainiketta.

2. Pidä heti virtapainikkeen painamisen jälkeen jotakin seuraavista näppäinyhdistelmistä painettuna. Jos mikään niistä ei toimi, katso ohjeita käynnistysnäppäinyhdistelmien käyttöön.

• Komento-R: jos pidät näitä kahta näppäintä painettuina käynnistyksessä, palautustoiminto tarjoaa viimeksi asennetun macOS:n nykyisen version.

• Optio-komento-R: jos pidät näitä kolmea näppäintä painettuina käynnistyksessä, palautustoiminto voi tarjota viimeisimmän macOS:n, joka on yhteensopiva Macin kanssa.

• Vaihto-optio-komento-R: jos pidät näitä neljää näppäintä painettuina käynnistyksessä, palautustoiminto voi tarjota Macin mukana toimitetun macOS:n tai sitä lähinnä olevan version, joka on edelleen saatavilla.

3. Pidä näppäimiä painettuina, kunnes näet Apple-logon tai pyörivän maapallon.

4. Sinua voidaan pyytää valitsemaan Wi-Fi-verkko tai liittämään verkkokaapeli. Voit valita Wi‑Fi-verkon näytön oikeassa yläkulmassa olevasta Wi‑Fi-valikostaWi‑Fi-valikko.

5. Jos sinua pyydetään valitsemaan käyttäjä, jonka salasanan tiedät, valitse käyttäjä. Klikkaa Seuraava ja anna kyseisen käyttäjän ylläpitäjäsalasana, jolla hän kirjautuu Maciin. Unohditko salasanasi?

Asenna macOS uudelleen macOS:n palautustoiminnosta

Jos näet ikkunan, jossa voit valita macOS:n uudelleenasennuksen, Mac on käynnistynyt palautustoiminnosta.

1. Valitse macOS:n uudelleenasennus.

Lisäapit-ikkuna macOS-palautuksessa
  2. Klikkaa Jatka ja noudata sitten ruudulla näkyviä ohjeita.

• Jos asentaja pyytää sinua avaamaan levyn lukituksen, anna salasana, jolla olet kirjautunut Maciin.

• Jos voit valita asentajassa, asennetaanko käyttöjärjestelmä Macintosh HD- vai Macintosh HD - Data ‑levylle, valitse Macintosh HD.

• Jos asentaja ei näe levyä, sinun on ehkä tyhjennettävä levy ensin.

• Jos asentaja ei voi asentaa tietokoneeseen tai taltioon onnistuneesti, levy on ehkä tyhjennettävä ensin. Voit myös kokeilla yhtä muista tavoista asentaa macOS.

3. Anna asennuksen valmistua asettamatta Macia nukkumaan tai sulkematta sen kantta. Mac saattaa käynnistyä uudelleen ja näyttää edistymispalkin useamman kerran, ja näyttö saattaa olla tyhjä usean minuutin ajan.

4. Kun asennus on valmis, Mac saattaa avata käyttöönottoapurin. Noudata käyttöönottoapurin ohjeita.

Jos olet myymässä, vaihtamassa tai luovuttamassa Macia, lopeta käyttöönottoapuri suorittamatta käyttöönottoa loppuun ja klikkaa sitten Sammuta. Kun uusi omistaja käynnistää Macin, hän voi suorittaa käyttöönoton omilla tiedoillaan.

Jos tarvitset apua