macOS:n asentaminen uudelleen macOS:n palautustoiminnolla

Lue, miten voit asentaa Mac-käyttöjärjestelmän uudelleen macOS:n palautustoiminnolla sisäiseen tai ulkoiseen asemaan.

Asentaminen uudelleen macOS:n palautustoiminnolla

macOS:n palautustoiminto helpottaa Mac-käyttöjärjestelmän asentamista uudelleen, vaikka sinun olisi tyhjennettävä käynnistyslevy ensin. Tarvitset vain internet-yhteyden. Jos käytettävissä on langaton verkko, voit valita sen valikkorivin Wi-Fi  -valikosta. Tämä valikko on käytettävissä myös macOS:n palautustoiminnossa.

1. Suorita käynnistys macOS:n palautustoiminnolla

Voit käynnistää Macin macOS:n palautustoiminnolla käynnistämällä Macin ja pitämällä jotakin näistä näppäinyhdistelmistä painettuna. Yleensä suositellaan komento-R-näppäinyhdistelmän käyttöä, etenkin jos et ole koskaan asentanut macOS Sierra 10.12.4:ää tai uudempaa.

Komento (⌘)-R

Asenna macOS:n uusin versio, joka oli asennettuna Maciisi.

Optio-⌘-R

Päivitä uusimpaan macOS-versioon, joka on yhteensopiva Macisi kanssa.

Vaihto-optio-⌘-R

Asenna Macisi mukana toimitettu macOS tai sitä lähinnä vastaava versio, joka on vielä saatavilla.

Vapauta näppäimet, kun näet Applen logon, pyörivän maapallon tai laiteohjelmiston salasanan kehotteen. Kun näet Lisäohjelmat-ikkunan, olet suorittanut käynnistyksen macOS:n palautustoiminnolla.

macOS-lisäohjelmat-ikkuna

2. Päätä, haluatko tyhjentää (alustaa) levyn

Jos sinun on tyhjennettävä levy ennen macOS:n asentamista, valitse Levytyökalu Lisäohjelmat-ikkunasta ja klikkaa Jatka. Sinun ei todennäköisesti tarvitse suorittaa tyhjennystä, paitsi jos olet myymässä Macia, olet antamassa sen pois tai siinä on ilmennyt tyhjennystä edellyttävä ongelma. Ota selvää, milloin ja miten tyhjennys on suoritettava.

3. Asenna macOS

Kun olet suorittanut käynnistyksen macOS:n palautustoiminnolla, asenna macOS toimimalla seuraavien ohjeiden mukaan:

1. Valitse Lisäohjelmat-ikkunasta Asenna macOS uudelleen (tai Asenna OS X uudelleen).
  2. Klikkaa Jatka, valitse levy ja käynnistä asennus noudattamalla näyttöön tulevia ohjeita.
    Jos asentaja kehottaa sinua avaamaan levyn lukituksen, anna salasana, jolla kirjaudut Maciin. Jos asentaja ei näe levyä tai ilmoittaa, että se ei pysty asentamaan tietokoneeseen tai taltioon, sinun on mahdollisesti tyhjennettävä levy
    macOS-asentajan ikkuna
  3. Anna asennuksen valmistua asettamatta Macia nukkumaan tai sulkematta sen kantta. Asennuksen aikana Mac saattaa käynnistyä uudelleen ja näyttää edistymispalkin useamman kerran, ja näyttö saattaa olla tyhjä usean minuutin ajan.

Jos Mac avaa uudelleenkäynnistyksen yhteydessä käyttöönottoapurin, mutta olet myymässä Macia tai antamassa sen pois, sulje apuri suorittamatta käyttöönottoa loppuun painamalla komento-Q-näppäinyhdistelmää. Klikkaa sitten Sammuta. Kun uusi omistaja käynnistää Macin, hän voi suorittaa käyttöönoton omilla tiedoillaan.

Jos et ole koskaan asentanut macOS Sierra 10.12.4:ää

Jos macOS Sierra 10.12.4:ää tai uudempaa ei ole koskaan asennettu Maciin, macOS:n palautustoiminto toimii eri tavalla:

• Komento-R-näppäinyhdistelmä on edelleen suositeltu tapa suorittaa käynnistys macOS:n palautustoiminnolla. Tällä näppäinyhdistelmällä varmistetaan, että asennusta ei liitetä Apple ID:hesi, mikä on tärkeää, jos olet myymässä Macia tai antamassa sen pois.
  • Optio-komento-R-näppäinyhdistelmällä voit asentaa Macisi mukana toimitetun macOS:n tai sitä lähinnä vastaavan version, joka on vielä saatavilla.
  • Vaihto-optio-R-näppäinyhdistelmä ei ole käytettävissä.