Macin toimintonäppäinten käyttäminen

Apple-näppäimistön ylärivin näppäimillä voidaan hallita Macin sisäänrakennettuja toimintoja. Näppäimiä voidaan käyttää myös tavallisina toimintonäppäiminä.

Näppäinten käyttäminen toimintojen hallintaan

Oletusarvoisesti Apple-näppäimistön ylärivin näppäimillä hallitaan Macin eri toimintoja. Jos näppäimessä on esimerkiksi kaiutinkuvake, sitä painamalla voi säätää äänenvoimakkuutta.

MacBook Airin toimintonäppäinten kuvitettu kaavio

Jos Macissasi on Touch Bar, perehdy toimintonäppäinten käyttämiseen Touch Barilla varustetussa MacBook Prossa.

Näppäinten käyttäminen tavallisina toimintonäppäiminä

Pidä Fn-näppäintä (maapallo)  painettuna samalla kun painat toimintonäppäintä. Jos painat esimerkiksi Fn-näppäintä ja F12 (kaiutinkuvake) -näppäintä samanaikaisesti, kaiuttimien äänenvoimakkuuden lisäämisen sijaan suoritetaan F12-näppäimelle määritetty toiminto.1 Jos näppäimistössä ei ole Fn-näppäintä, kokeile pitää Control-näppäintä painettuna, kun painat toimintonäppäintä.

Näppäinten oletustoimintojen muuttaminen

Jos haluat määrittää ylärivin näppäimet toimimaan tavallisina toimintonäppäiminä ilman Fn-näppäimen painamista, noudata seuraavia ohjeita asennettuna olevan macOS-version mukaan:

macOS Ventura

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset.
  2. Klikkaa asetusikkunan sivupalkissa Näppäimistö.
  3. Klikkaa oikeassa reunassa olevaa Näppäinoikotiet-painiketta.
  4. Klikkaa sivupalkissa Toimintonäppäimet.
  5. Ota Käytä F-näppäimiä normaaleina toimintonäppäiminä -valinta käyttöön.2

Aiemmat macOS-versiot

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset.
  2. Klikkaa Näppäimistö.
  3. Valitse Käytä F-näppäimiä normaaleina toimintonäppäiminä.2

1. Normaalien toimintonäppäinten toiminnot vaihtelevat apin ja määrittämiesi näppäinoikoteiden mukaan. Joillakin apeilla on omat näppäinoikotieasetukset, joita voit muokata.

2. Jos et näe asetusta, käytössä voi olla jonkin muun valmistajan kuin Applen valmistama näppäimistö. Tällöin voit tarvita näppäimistön toimintojen muuttamiseen näppäimistön valmistajan oman näppäimistöapuohjelman. Pyydä lisätietoja näppäimistön valmistajalta.