Mac-käyttöavun oikotiet

Käyttöavun oikoteiden avulla voit hallita Macia näppäimistöllä tai apulaitteella. Voit myös pyytää Siriä auttamaan joidenkin käyttöaputoimintojen kanssa.

Käyttöapujen hallinta näppäimistön ja Sirin avulla

Voit käyttää alla olevia näppäinoikoteitä käyttöapujen hallintaan Macillasi. Voit myös pyytää Siriä suorittamaan toiminnot. Voit esimerkiksi pyytää Siriä kytkemään VoiceOverin päälle.

Toiminto Oikotie
Näytä käyttöapuvalinnat Optio-komento-F5
tai paina kolme kertaa Touch ID:tä (virtapainike) tuetuissa malleissa1
VoiceOverin käyttöön ottaminen ja käytöstä poistaminen2 Komento-F5 tai Fn-komento-F5
tai pidä komentonäppäintä painettuna ja paina kolme kertaa Touch ID:tä tuetuissa malleissa1
Avaa VoiceOver-työkalu, jos VoiceOver on käytössä2 Ctrl-optio-F8 tai Fn-Ctrl-optio-F8
Zoomauksen käyttöön ottaminen ja käytöstä poistaminen3 Optio-komento-8
Lähennä3 Optio-komento-plusmerkki (+)
Loitonna3 Optio-komento-miinusmerkki (–)
Muuta värit käänteisiksi -asetuksen ottaminen käyttöön tai poistaminen käytöstä Ctrl-optio-komento-8
Vähennä kontrastia Ctrl-optio-komento-pilkku (,)
Lisää kontrastia Ctrl-optio-komento-piste (.)
  1. MacBook Pro (15-tuumainen, loppuvuosi 2016), MacBook Pro (13-tuumainen, loppuvuosi 2016, neljä Thunderbolt 3 -porttia)
  2. Käytä F-näppäimiä normaaleina toimintonäppäiminä -asetus on ehkä kytkettävä päälle Näppäimistö-asetuksissa, jotta VoiceOver ja VoiceOver-työkalu toimisivat. Lisäksi VoiceOver täytyy ehkä asettaa jättämään huomioimatta seuraava näppäinpainallus, ennen kuin voit käyttää joitakin muita Mac-näppäinoikoteitä.
  3. Zoomauksen näppäinoikoteiden käyttäminen saattaa edellyttää Käytä zoomaukseen näppäinoikoteitä -asetuksen laittamista päälle Käyttöapu-asetuksissa.

Näppäimistön käyttö hiirenä Näppäimistön laajennettu käyttö -toiminnon avulla

Näppäimistön laajennetun käytön avulla voit selata ja käyttää näytön kohteita näppäimistöllä hiiren tavoin. Näppäimistön laajennetun käytön kanssa voit käyttää sarkainnäppäintä ja nuolinäppäimiä näytöllä navigointiin ja välilyöntiä kohteiden valintaan.

Voit ottaa näppäimistön laajennetun käytön käyttöön näin:

1. Valitse Omenavalikosta > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Näppäimistö.
  2. Klikkaa Oikotiet.
  3. Jos haluat navigoida vain näytöllä olevissa tekstikentissä ja luetteloissa, valitse Vain tekstikentät ja luettelot. Jos haluat ottaa käyttöön näppäimistön laajennetun käytön ja navigoida kaikissa näytön säätimissä, valitse Kaikki säätimet.
Toiminto Oikotie
Siirry näytöllä olevien kaikkien säätimien tai pelkästään tekstiruutujen tai luettelojen selaamisen välillä Ctrl-F7
Siirry seuraavaan säätimeen Sarkain
Siirry edelliseen säätimeen Vaihto-sarkain
Siirry seuraavaan säätimeen, kun tekstikenttä on valittuna Ctrl-sarkain
Kohdista seuraavaan säädinryhmään Ctrl-vaihto-sarkain
Siirry viereiseen kohteeseen luettelossa, välilehtiryhmässä tai valikossa
Siirrä liukusäätimiä ja säätimiä (arvoja suurennetaan nuoli ylös -näppäimellä ja pienennetään nuoli alas -näppäimellä)
Nuolinäppäimet
Siirry tekstikentän vieressä olevaan säätimeen Ctrl–nuolinäppäimet
Valitse valittuna oleva valikkokohde Välilyöntinäppäin
Klikkaa oletuspainiketta tai suorita oletustoiminto Rivinvaihto- tai Enter-näppäin
Valitse Kumoa-painike tai sulje valikko valitsematta kohdetta Esc
Kohdista edelliseen paneeliin Ctrl-vaihto-F6
Siirry valikkorivin tilavalikkoon Ctrl-F8
Aktivoi etummaisena olevan ohjelman seuraava avoimena oleva ikkuna Komento-korkomerkki (`)
Aktivoi etummaisena olevan ohjelman edellinen avoimena oleva ikkuna Vaihto-komento-korkomerkki (`)
Kohdista ikkunan vetolaatikkoon Optio-komento-korkomerkki (`)

Hiiren osoittimen siirtäminen Näppäimet hiirenä -toiminnon avulla

Kun Näppäimet hiirenä -toiminto on päällä, voit siirtää hiiren osoitinta näppäimistön tai numeronäppäimistön näppäimillä.

Toiminto Oikotie
Siirry ylös 8 tai numeronäppäimistön 8
Siirry alas K tai numeronäppäimistön 2
Siirry vasemmalle U tai numeronäppäimistön 4
Siirry oikealle O tai numeronäppäimistön 6
Siirry vinottain alavasemmalle J tai numeronäppäimistön 1
Siirry vinottain alaoikealle L tai numeronäppäimistön 3
Siirry vinottain ylävasemmalle 7 tai numeronäppäimistön 7
Siirry vinottain yläoikealle 9 tai numeronäppäimistön 9
Paina hiiren painiketta I tai numeronäppäimistön 5
Pidä hiiren painiketta alhaalla M tai numeronäppäimistön 0
Vapauta hiiren painike . (piste)