Tietoja iMacin ja iMac Pron ulkoisista ominaisuuksista ja porteista

Tässä artikkelissa kerrotaan vuonna 2012 ja sitä myöhemmin julkistettujen iMac-tietokoneiden sekä iMac Pro -tietokoneiden (2017) ulkoisista ominaisuuksista ja porteista.

iMac Pro (2017)

Etupaneeli

Retina 5K -näyttö

Kirkkaan 27-tuumaisen Retina 5K -näytön tarkkuus on 5120 x 2880, ja se tukee P3-väriskaalaa.

1080 pikselin FaceTime-HD-kamera

Voit soittaa FaceTime-videopuheluita tai ottaa kuvia ja kuvata videoita näytön yläosassa olevalla kameralla. Jos valo palaa, kamera on päällä.

Kaiuttimet ja mikrofonit

Neljän sisäisen mikrofonin avulla voit vaimentaa ei-toivotun melun, lisätä äänenvoimakkuuttasi ja puhua Sirille. Stereokaiuttimet sekä mikrofonit parantavat FaceTime- ja videoneuvottelukokemustasi.

Takapaneeli

3,5 mm:n kuulokeliitäntä

Liitä stereokuulokkeet laitteeseen ja nauti korkealuokkaisesta äänenlaadusta, kun katselet elokuvia tai kuuntelet lempimusiikkiasi.

SDXC-korttipaikka

Siirrä kuvia, videoita ja tietoja iMac Pro -tietokoneeseen ja siitä pois kapasiteetiltaan suurten SD-korttien avulla. SDXC-korttipaikka tukee SD-kortteja UHS-II-nopeusluokkaan saakka.

USB 3 -portit

Yhdistä iPad, iPhone, iPod, digikamera, kameranauhuri, ulkoinen tallennuslaite tai tulostin laitteeseen nopeasti ja helposti. iMac Pron USB 3 -portit tukevat USB 3- ja USB 2 -laitteita.

Thunderbolt 3 (USB-C) -portit

Yhdistä Thunderbolt 3- ja USB-C-laitteet tai -näytöt. Voit myös käyttää sovitinta esimerkiksi Thunderbolt 2 -oheislaitteiden, näytön tai projektorin yhdistämiseen laitteeseen.

10 gigabitin Ethernet-portti (RJ-45)

Nbase-T Ethernet -tekniikka tukee useita siirtonopeuksia nopeuteen 10 Gb/s asti, kun käytetään enintään 100 metrin pituista kierrettyä, kuparista vakioparikaapelia. Suurin linkkinopeus määritetään automaattisesti riippuen yhdistettävästä laitteesta, kaapelityypistä, kaapelitekniikasta ja kaapelin pituudesta. Lue lisätietoja iMac Pron Ethernet-nopeuksista.

Itseasennettava VESA-kiinnityssovitin

Voit vaihtaa iMac Pron jalustan VESA-kiinnityssovittimeen. VESA-kiinnityssovitinpaketin avulla voit kiinnittää iMac Pron mihin tahansa VESA-yhteensopivaan seinä- tai pöytäkiinnitykseen tai kääntyvään varteen.

iMac-tietokoneet alkaen vuodesta 2017

Etupaneeli

Ympäristön valoisuuden tunnistin

iMac säätää näytön kirkkautta ympäristön mukaan ympäristön valoisuuden tunnistimella.

FaceTime HD -kamera

FaceTime HD -kameran avulla voit käydä videokeskusteluita Macin FaceTimen avulla laajakaistayhteyden kautta, ottaa kuvia Photo Boothin avulla ja tallentaa videoita iMovien avulla. Vihreä ilmaisinvalo syttyy, kun kamera on käytössä.

Mikrofoni

Sisäinen mikrofoni tukee tallennusta, jonka bittisyvyys on 16, 20 tai 24 bittiä näytettä kohti ja näytteenottotaajuus on 44,1 kHz, 48 kHz tai 96 kHz. Mikrofonin avulla tallennettu ääni esitetään stereotietovirtana siten, että sekä vasemmasta että oikeasta kanavasta tuleva tietovirta on sama. Mikrofonin signaalin vahvistuksen säätöalue on -16 dB – +30 dB.

Takapaneeli

3,5 mm:n kuulokeliitäntä

Kuulokkeen lähtöliitäntä tukee stereotietovirtaa 16, 20 tai 24 bitin bittisyvyydellä näytettä kohden, kun näytteenottotaajuus on 44,1 kHz tai 48 kHz. Kuulokkeen lähtöliitännän äänenvoimakkuuden säätöalue on 0,0...-43,0 dB.

1 kHz:n siniaallon toiston aikana, kun jännitetaso on -3 dBFS, näytesyvyys on 24-bittinen, lähtöliitännän näytteenottotaajuus on 44,1 kHz ja kuorma on 100 k (ellei toisin määritetty), äänten lähtöliitännällä on seuraavat nimelliset tekniset tiedot:

• Liitäntätyyppi: 3,5 mm (1/8-tuumainen) stereoyhdistelmä.
  • Enimmäislähtöjännite: 1,4 VRMS (+5,15 dBu).
  • Lähtöimpedanssi: <24 ohmia.
  • Taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz, +0,5 dB / -3 dB.
  • Signaalikohinasuhde (SNR): > 90 dB.
  • Harmoninen kokonaissärö + kohina (THD+N): < -80 dB (0,007 %).
  • Kanavaerottelu: > 85 dB.

SDXC (Secure Digital Extended Capacity) -korttipaikka

Sisäisen SDXC-korttipaikan avulla iMac voi lukea tietoja SD-tietovälineestä ja tallentaa tietoja siihen. Paikassa voi käyttää seuraavanlaisia kortteja: Standard SD (Secure Digital) 4 Mt - 4 Gt, SDHC (Secure Digital High Capacity) 4–32 Gt ja SDXC (Secure Digital Extended Capacity) 32 Gt ja suuremmat. Lue tietoja SD- ja SDXC-korttipaikasta.

USB 3 -portit

iMacissa on neljä USB 3.0 -yhteensopivaa porttia. Niihin voi liittää USB 3.0-, USB 2.0- ja USB 1.1 -laitteita. Lue tietoja USB-laitteiden käyttämisestä Mac-tietokoneiden kanssa.

Thunderbolt 3 (USB-C) -portit

iMacissa on myös kaksi Thunderbolt 3 (USB-C) -porttia. Thunderbolt 3 on liitäntäteknologia, jonka avulla voit liittää tietokoneeseen laitteita jopa nopeudella 40 Gb/s. Thunderbolt 3 yhdistää tiedonsiirron, videolähdön ja latausmahdollisuudet yhteen ainoaan kompaktiin liittimeen. Se tarjoaa korkeammat nopeudet kuin Thunderbolt 2 – jopa 40 Gb/s Thunderbolt 3 -yhteensopivalla kaapelilla. Thunderbolt 3 tukee myös USB 3.1 Gen 2 -yhteyttä jopa 10 Gb/s:n nopeudella ja syöttää virtaa 15 W porttikohtaisesti ulkoisiin laitteisiin.

Ethernet-portti (10/100/1000Base-T)

iMac-tietokoneissa on sisäinen Ethernet-portti, joka tukee 10Base-T/UTP-, 100Base-TX- ja 1000Base-T Gigabit -standardeja. Voit liittää iMacin Ethernet-kaapelilla kaapeli- tai DSL-modeemiin, keskittimeen, kytkimeen, reitittimeen tai toiseen Mac-tietokoneeseen.

Kyseessä voi olla 10Base-T-, 100Base-T- tai 1000Base-T-laite. Portti tunnistaa liitetyn laitteen tyypin automaattisesti. Ethernet-ristikytkentäkaapelia ei tarvitse käyttää muihin Ethernet-laitteisiin liitettäessä.

Ethernet-portti voidaan määrittää käyttämään yli 1 500 MTU:n (siirtoyksikön enimmäiskoko) Ethernet-kehyksiä.

Kensington-turvalukkopaikka

Voit suojata iMacin Kensington-lukkopaikalla, joka sijaitsee virtajohtopaikan alla.

iMac-tietokoneet vuodesta 2012 vuoteen 2015

Etupaneeli

Ympäristön valoisuuden tunnistin

iMac säätää näytön kirkkautta ympäristön mukaan ympäristön valoisuuden tunnistimella.

Kaksi mikrofonia

Kaksoismikrofonit toimivat muista äänituloliitännöistä riippumatta ja ovat aina käytettävissä. Sisäiset mikrofonit tukevat tallennusta, jonka bittisyvyys on 16, 20 tai 24 bittiä näytettä kohti ja näytteenottotaajuus on 44,1 kHz, 48 kHz tai 96 kHz.

Mikrofonin avulla tallennettu ääni esitetään stereotietovirtana siten, että sekä vasemmasta että oikeasta kanavasta tuleva tietovirta on sama. Mikrofonin signaalin vahvistuksen säätöalue on -16 dB – +30 dB.

Kaksoismikrofoneissa käytetään keilanmuodostustekniikkaa, joka parantaa sanelujen tarkkuutta ja vähentää FaceTime-videopuheluiden taustakohinaa.

FaceTime HD -kamera

FaceTime HD -kameran avulla voit käydä videokeskusteluita Macin FaceTimen avulla laajakaistayhteyden kautta, ottaa kuvia Photo Boothin avulla ja tallentaa videoita iMovien avulla. Vihreä ilmaisinvalo syttyy, kun kamera on käytössä.

Takapaneeli

3,5 mm:n kuulokeliitäntä: linja-/kuulokeulostulo

Äänen ulostulolle valitaan automaattisesti kuulokeulostulo, jos ulkoista S/PDIF-liitännällä varustettua optista digitaalista toistolaitetta ei havaita. Kuulokkeen lähtöliitäntä tukee stereotietovirtaa 16, 20 tai 24 bitin bittisyvyydellä näytettä kohden, kun näytteenottotaajuus on 44,1 kHz, 48 kHz tai 96 kHz. Kuulokkeen lähtöliitännän äänenvoimakkuuden säätöalue on 0,0...-43,0 dB.

1 kHz:n siniaallon toiston aikana, kun jännitetaso on -3 dBFS, näytesyvyys on 24-bittinen, lähtöliitännän näytteenottotaajuus on 44,1 kHz ja kuorma on 100 k (ellei toisin määritetty), äänten lähtöliitännällä on seuraavat nimelliset tekniset tiedot:

• Liitäntätyyppi: 3,5 mm (1/8-tuumainen) stereoyhdistelmä.
  • Enimmäislähtöjännite: 1,4 VRMS (+5,15 dBu).
  • Lähtöimpedanssi: <24 ohmia.
  • Taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz, +0,5 dB / -3 dB.
  • Signaalikohinasuhde (SNR): > 90 dB.
  • Harmoninen kokonaissärö + kohina (THD+N): < -80 dB (0,007 %).
  • Kanavaerottelu: > 85 dB.

3,5 mm:n kuulokeliitäntä: S/PDIF-muotoinen optinen digitaalinen ulostulo

S/PDIF-muotoinen optinen digitaalinen ulostulo valitaan automaattisesti, kun S/PDIF-muotoinen optinen digitaalinen toistolaite on havaittu ulkoisessa yhdistelmä-ääniportissa. S/PDIF-muotoinen optinen digitaalinen ulostulo tukee pulssikoodimodulaatio (PCM)- ja kaarikonsistenssialgoritmi #3 (AC-3) -äänimuotoja ja seuraavia stereotietovirtaominaisuuksia:

• PCM: 16, 20 tai 24 bittiä näytettä kohti, kun näytteenottotaajuus on 44,1 kHz, 48 kHz tai 96 kHz
  • AC-3: 16 bittiä näytettä kohti, kun näytteenottotaajuus on 44,1 kHz, 48 kHz, 88,2 kHz, 96 kHz

S/PDIF-muotoinen optinen ulostulokanavan tila on IEC:n (International Electrotechnical Commission) 60958-3-standardin kuluttajatilan digitaalisen äänen mukainen.

1 kHz:n siniaallon toiston (S/PDIF-lähtömuoto, kun lähtötaso on 0 dBFS, näytteenottotaajuus on 44,1 kHz ja näytesyvyys on 24-bittinen, ellei toisin määritetty), digitaalisten äänien lähtöliitännällä on seuraavat nimelliset tekniset tiedot:

• Liitäntätyyppi: 3,5 mm (1/8-tuumainen) stereoyhdistelmä.
  • Digitaalisen äänen signaalikohinasuhde (SNR): >130 dB.
  • Digitaalisen äänen harmoninen kokonaissärö + kohina (THD+N): < -130 dB (0,00003 %).

SDXC (Secure Digital Extended Capacity) -korttipaikka

Sisäisen SDXC-korttipaikan avulla iMac voi lukea tietoja SD-tietovälineestä ja tallentaa tietoja siihen. Paikassa voi käyttää seuraavanlaisia kortteja: Standard SD (Secure Digital) 4 Mt - 4 Gt, SDHC (Secure Digital High Capacity) 4–32 Gt ja SDXC (Secure Digital Extended Capacity) 32 Gt ja suuremmat. Lue tietoja SD- ja SDXC-korttipaikasta.

USB 3 -portit

iMacissa on neljä USB 3.0 -yhteensopivaa porttia. Niihin voi liittää USB 3.0-, USB 2.0- ja USB 1.1 -laitteita. Lue tietoja USB-laitteiden käyttämisestä Mac-tietokoneiden kanssa.

Thunderbolt 2 -portit

iMacissa on myös kaksi Thunderbolt- ja Thunderbolt 2 -porttia. Thunderbolt on liitäntäteknologia (I/O), joka tukee korkeatarkkuuksisia näyttöjä ja tehokkaita datalaitteita. Thunderbolt tarjoaa kaksi 10 Gb/s:n tiedonsiirrolla toimivaa kanavaa samassa liitännässä – molempiin suuntiin.

Vuosien 2014–2015 iMaceissa on Thunderbolt 2, joka on nopeampi – jopa 20 Gb/s.

Thunderbolt- ja Thunderbolt 2 -portit tukevat seuraavia digitaalisia videoulostulotiloja:

• Mini-DisplayPort-lähtöliitäntää mini-DisplayPort–mini-DisplayPort–kaapelin kanssa (lisävaruste)
  • DVI-lähtöliitäntää mini-DisplayPort–DVI-sovittimen kanssa (lisävaruste)
  • VGA-lähtöliitäntää mini-DisplayPort–VGA-sovittimen kanssa (lisävaruste).
  • Dual-Link DVI -lähtöliitäntä mini-DisplayPort–Dual-Link DVI -sovittimen kanssa tukee 30 tuuman Apple Cinema HD Display -näyttöä (lisävaruste).
  • Thunderbolt- ja Thunderbolt 2 -portit tukevat HDMI-ääni- ja -videolähtöliitäntää, kun käytössä on jonkun muun valmistajan mini-DisplayPort–HDMI-sovitin.
  • Kohdenäyttötila: Tässä tilassa jotkin iMac-tietokoneet voivat toimia toisen Macin näyttönä. Thunderbolt-portti tukee kohdenäyttötilaa, kun käytössä on Thunderbolt–Thunderbolt-kaapeli (Mini-DisplayPort-kaapelia ei tueta).
    iMacia (Retina 5K, 27-tuumainen, loppuvuosi 2014) ja sitä uudempia iMac-malleja ei voi käyttää näyttönä kohdenäyttötilassa.

Ethernet-portti (10/100/1000Base-T)

iMac-tietokoneissa on sisäinen Ethernet-portti, joka tukee 10Base-T/UTP-, 100Base-TX- ja 1000Base-T Gigabit -standardeja. Voit liittää iMacin Ethernet-kaapelilla kaapeli- tai DSL-modeemiin, keskittimeen, kytkimeen, reitittimeen tai toiseen Mac-tietokoneeseen.

Kyseessä voi olla 10Base-T-, 100Base-T- tai 1000Base-T-laite. Portti tunnistaa liitetyn laitteen tyypin automaattisesti. Ethernet-ristikytkentäkaapelia ei tarvitse käyttää muihin Ethernet-laitteisiin liitettäessä.

Ethernet-portti voidaan määrittää käyttämään yli 1 500 MTU:n (siirtoyksikön enimmäiskoko) Ethernet-kehyksiä.

Kensington-turvalukkopaikka

Voit suojata iMacin Kensington-lukkopaikalla, joka sijaitsee virtajohtopaikan alla.

FaceTime ei ole saatavilla kaikissa maissa tai alueilla.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.