Vanhempien iWork-tiedostojen avaaminen Pagesin, Numbersin ja Keynoten uudemmissa versioissa

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten iWorkin Mac-versio toimii, kun siinä avataan iWorkin vanhemmilla versioilla luotuja dokumentteja tai kun siitä viedään dokumentteja iWork ’09 -muodossa.

Vanhemman iWork-dokumentin avaaminen

iWork-ohjelmien nykyisillä Mac-versioilla voidaan avata kaikilla iWork-versioilla luotuja dokumentteja. Jos haluat avata vanhemman iWork-dokumentin Pagesissa, Numbersissa tai Keynotessa, kaksoisklikkaa dokumenttia tai avaa se ohjelmassa:

1. Valitse Arkisto > Avaa.
  2. Valitse dokumentti.
  3. Klikkaa Avaa-painiketta.

Jos näet varoitusikkunan

Kun avaat vanhemman iWork-dokumentin, saatat nähdä varoitusikkunan. Tässä ikkunassa on luettelo dokumentin ominaisuuksista, jotka ovat tuettuja ohjelman vanhemmassa versiossa, mutta jotka eivät ole käytettävissä iWorkin uudemmissa Mac-versioissa.

Päivitysvaroitukset

Lue lisää muutoksista, joita tapahtuu, kun iWork-asiakirja päivitetään.

Vanhemman iWork-dokumentin tallentaminen

iWork-dokumenttia ensimmäisen kerran tallennettaessa tai muokattaessa sinun on vahvistettava, miten haluat iWorkin käsittelevän päivitettyä dokumenttia:

• Muunna olemassa oleva dokumentti uuteen muotoon klikkaamalla Päivitä.
  • Klikkaa Kumoa, jos haluat peruuttaa tallennuksen tai muokkauksen ja jättää alkuperäisen dokumentin muuttamatta.
  • Muunna dokumentin kopio uuteen muotoon ja pidä alkuperäinen tiedosto vanhemmassa iWork-muodossa klikkaamalla Muokkaa kopiota.

Päivitetyn dokumentin palauttaminen

Jos olet jo päivittänyt dokumentin uuteen iWork-tiedostomuotoon ja haluat muuttaa dokumentin takaisin aikaisempien iWork-ohjelmien kanssa yhteensopivaksi versioksi, käytä jotakin seuraavista vaihtoehdoista:

Palaaminen aikaisempaan versioon

• Valitse Arkisto > Palauta. Tämä toiminto poistaa kaikki tekemäsi muutokset ja palauttaa dokumentin iWorkin aikaisemmalla versiolla tallennetun version.

Kopion tallentaminen iWork ’09 -muodossa

• Jos olet muokannut dokumenttia ja haluat säilyttää muokkaukset, tallenna tiedosto iWork ’09 -dokumenttina. Valitse Arkisto > Vie muodossa. Valitse sen jälkeen tiedostomuodoksi Pages ’09, Numbers ’09 tai Keynote ’09. Katso iWork ’09 -muotoon viemisestä aiheutuvat muutokset, niin saat tietoja mahdollisista dokumentin muutoksista.

Päivitettyyn iWork-dokumenttiin tehtävät muutokset

Kaikki ohjelmat:

• Kääntäminen poistetaan taulukoista ja kaavioista.
  • Taulukoiden täytteet poistetaan.
  • Ryhmitettyjen sektorien ryhmitys poistetaan ympyräkaavioissa.
  • Spotlightin metatiedot poistetaan.

Pages:

• Muutoksen seurantaa ei tueta taulukoissa, ylä- tai alatunnisteissa ja pääobjekteissa. Jäljitetyt muutokset näissä paikoissa hyväksytään lopullisina.
  • Linkit muihin Pages-tiedostoihin poistetaan.

Numbers:

• Taulukon kategoriat
    • Kategorioita sisältävän taulukon rivien kokoelmia kutsutaan nyt ”ryhmiksi”.
    • Taulukkoon lisätään ryhmien nimet sisältävä uusi sarake. Sarake näkyy vain silloin, jos kategoriat on otettu käyttöön. Tämä ei vaikuta kaavoissa tai kaavioissa oleviin sarakeosoitteisiin.
    • Kunkin ryhmän laskelmissa käytetyt toimintojen nimet näkyvät nyt erillisillä nimiriveillä.

Keynote:

• Vaadi salasana esityksen lopettamiseksi -asetus poistetaan. Aseta uusi salasana valitsemalla Keynote > Asetukset > Diaesitys ja valitsemalla Vaadi salasana diaesityksen lopettamiseksi. Kirjoita salasana pyydettäessä ja klikkaa Aseta salasana -painiketta. Salasana koskee kaikkia samassa tietokoneessa toistettavia esityksiä.
  • Yli kuusi tasoa sisennetyt diat nostetaan tasolle kuusi.
  • Linkit muihin Keynote-tiedostoihin poistetaan.
  • Pyöritys poistetaan objektien paikanvaraajista.
  • Siirrokset, jotka eivät ole käytettävissä Keynoten Mac-versiossa, muunnetaan Hajonta-siirrokseksi.
  • Pyöritys-siirros nimetään uudelleen: Objektikääntö.
  • Konvergenssi-koonnokset muunnetaan Hajonta-koonnoksiksi.
  • Koonnokset poistetaan kantadioista ja kaavion selitteistä.
  • Älykkäät koonnokset muutetaan kuvagallerioiksi.

iWork ’09:ään vietyyn dokumenttiin tehtävät muutokset

Kaikki ohjelmat:

• Käyrät ja kontaktivarjot muunnetaan varjoiksi.
  • Objekteissa olevat kommentit poistetaan.
  • Ankkuroidut objektit muunnetaan kelluviksi tai tekstin mukana liikkuviksi objekteiksi.
  • Kaavat, jotka eivät ole käytettävissä iWork ’09:ssä, poistetaan. Viimeksi lasketut arvot viedään.
  • Interaktiiviset kaaviot muunnetaan tavallisiksi kaavioiksi.
  • Kuplakaaviot muunnetaan hajontakaavioiksi.
  • Rengaskaaviot muunnetaan ympyräkaavioiksi.
  • Piirrokset muunnetaan rivi- ja kuvioryhmiksi.
  • Kuvagalleriat poistetaan. Jokaisesta galleriasta viedään yksi kuva.
  • Oikealta vasemmalle luettavia taulukoita (esimerkiksi arabiassa ja hepreassa) ei tueta.
  • iWork ’09 ei tue pystysuuntaista tekstiä (esimerkiksi kiinaa, japania ja koreaa) täysin.
  • Vastaukset poistetaan kommenttiketjuista.
  • Pyöristetyt nurkat muunnetaan kaavioissa neliömuotoisiksi nurkiksi.
  • Pagesissa, Numbersissa ja Keynotessa luodut yhtälöt muunnetaan kuviksi, kun viet ne iWork ’09:ään.

Pages:

• Sisällysluettelo muunnetaan tavalliseksi tekstiksi. Sitä ei päivitetä automaattisesti Pages ’09:ssä.
  • Pages ’09 ei tue oikealta vasemmalle kirjoitettua tekstiä (esimerkiksi arabiaa ja hepreaa) täysin.
  • Merkinnät poistetaan.
  • Sivun taustat poistetaan.

Numbers:

• Jos dokumentissa on OR-suodatin sarakkeessa ja AND-suodatin sarakkeiden välissä, kaikki suodatinsäännöt viedään. AND-suodattimet muunnetaan OR-suodattimiksi.
  • Kestoon perustuvat suodattimet ja ehdolliset korostukset poistetaan.
  • Oikealta vasemmalle luettavia välilehtiä (esimerkiksi arabiassa ja hepreassa) ei tueta.
  • Taulukon kategoriat
    • Kategoriat, jotka ryhmitetään viikonpäivän mukaan, muutetaan ryhmitettäviksi yksilöllisten arvojen mukaan.
    • Yhteenvetojen kaavioviittaukset korvataan viimeksi lasketuilla arvoilla.
    • Useisiin ryhmiin kuuluvia soluja sisältävään alueeseen viittaavissa kaavioissa käytetään viittausten sijaan viimeksi laskettuja arvoja.
    • Useisiin ryhmiin kuuluvia soluja sisältävään alueeseen viittaavat kaavat korvataan viimeksi lasketuilla arvoilla.
    • Yhteenvetoihin viittaavat kaavat korvataan viimeksi lasketuilla arvoilla.

Keynote:

• Siirrokset sekä aloitus- ja lopetustehosteet, jotka eivät ole käytettävissä Keynote ’09:ssä, muunnetaan Hajonta-siirrokseksi.
  • Objektikääntö-siirros nimetään uudelleen: Pyöritys.
  • Painotuskoonnokset poistetaan.
  • Taulukon soluissa olevat kommentit poistetaan.