AssistiveTouchin käyttö iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa

AssistiveTouchin avulla voit ohjata laitettasi, käyttää nipistyksen, usean sormen pyyhkäisyn ja 3D Touchin kaltaisia eleitä vaivattomammin sekä käyttää Siriä.

AssistiveTouchin käyttöönotto

Kun laitat AssistiveTouchin päälle, AssistiveTouch-valikko tulee näkyviin. Voit vetää sen mihin tahansa näytön reunaan ja avata sen napauttamalla.

AssistiveTouchin voi laittaa päälle eri tavoilla:

• Valitse Asetukset > Yleiset > Käyttöapu > AssistiveTouch ja laita AssistiveTouch päälle.
  • Sano Sirille "Turn on AssistiveTouch" (Laita AssistiveTouch päälle).
  • Valitse Asetukset > Yleiset > Käyttöapu > Käyttöapu-oikotie ja laita AssistiveTouch päälle.

Kun Käyttöapu-oikotie on käytössä, voit ottaa AssistiveTouchin käyttöön tai pois käytöstä millä tahansa näytöllä klikkaamalla sivupainiketta kolme kertaa iPhone X:ssä tai uudemmassa. Jos laitteessasi on Koti-painike, paina Koti-painiketta kolme kertaa. Jos haluat säätää kolmoisklikkauksen nopeutta iPhone X:ssä tai uudemmassa, valitse Asetukset > Yleiset > Käyttöapu > Sivupainike. Jos haluat valita klikkausnopeuden, valitse Oletus, Hidas tai Hitain. Jos laitteessasi on Koti-painike, valitse Asetukset > Yleiset > Käyttöapu > Koti-painike ja valitse klikkausnopeus.

Kun laitat AssistiveTouchin päälle, AssistiveTouch-valikko tulee näkyviin.

Voit vetää sen mihin tahansa näytön reunaan ja avata sen napauttamalla. Voit sulkea AssistiveTouch-valikon napauttamalla sitä sen ollessa auki.

AssistiveTouchin käyttäminen laitteen ohjaamiseen

AssistiveTouchin avulla löydät laitteestasi tietyt asetukset, kuten äänenvoimakkuuden sekä näytön kääntämisen ja lukitsemisen, ja voit säätää niitä. Napauta AssistiveTouch-valikkoa ja sitten asetusta, jota haluat muuttaa.

Jos laitteessasi on iOS 11 tai vanhempi, voit poistaa sen käytöstä AssistiveTouchin avulla. Voit sammuttaa laitteesi seuraavasti:

1. Avaa AssistiveTouch-valikko ja napauta Laite.
  2. Pidä Lukitse näyttö -kohtaa painettuna, kunnes Sammuta-teksti tulee näkyviin.

Voit käyttää AssistiveTouchia myös Koti-valikkoon siirtymiseen. Voit tehdä sen avaamalla AssistiveTouch-valikon ja napauttamalla Koti. Jos haluat käyttää Siriä, avaa AssistiveTouch-valikko ja napauta Siri. Siri näkyy vain laitteissa, joissa on iOS 5 tai sitä uudempi iOS-versio.

Pääset ilmoituksiin avaamalla AssistiveTouch-valikon ja napauttamalla Ilmoituskeskus. Pääset Ohjauskeskukseen avaamalla AssistiveTouch-valikon ja napauttamalla Ohjauskeskus. Sieltä käsin voit esimerkiksi laittaa Bluetoothin päälle ja pois päältä, käyttää AirPlayta ja AirDropia sekä ottaa valokuvia.

3D Touchin käyttäminen AssistiveTouchin kanssa

Jos sinulla on iPhone 6s tai iPhone 6s Plus, voit käyttää 3D Touchia AssistiveTouchin kanssa. 3D Touch tarjoaa oikoteitä usein käyttämiisi toimintoihin, kuten viestien, sähköpostien ja kuvien lähettämiseen. Löydät 3D Touchin avaamalla AssistiveTouch-valikon ja napauttamalla Muokattu.

Kun 3D Touch on käytössä, napauttamalla pääset kurkistamaan tarkastelemaasi sisältöä, kuten viestiä. Napauttamalla toisen kerran pääset tarkastelemaan sisältöä täysnäkymässä.

3D Touch -eleen valitseminen:

1. Valitse Asetukset > Yleiset > Käyttöapu > AssistiveTouch > Muokkaa ylätason valikkoa > 3D Touch -toiminto.
  2. Valitse toiminto, jonka haluat suorittaa, kun käytät 3D Touchia AssistiveTouch-kuvakkeessa.

Eleiden käyttäminen

iPhone X:ssä tai uudemmassa voit eleiden avulla navigoida nopeasti, tehdä useita tehtäviä, muokata asetuksia ja nähdä eniten tekemäsi asiat.

Pyyhkäise tai vedä usealla sormella:

1. Avaa AssistiveTouch-valikko ja napauta Laite > Lisää > Eleet.
  2. Valitse, kuinka montaa sormea eleessä käytetään.
  3. Kun ympyrät tulevat näkyviin, pyyhkäise tai vedä eleen vaatimaan suuntaan.
  4. Kun olet valmis, napauta valikkopainiketta.

Nipistys:

1. Avaa AssistiveTouch-valikko ja napauta Suosikit > Nipistä.
  2. Kun nipistysympyrät tulevat näkyviin, siirrä ne mihin tahansa kohtaan näytöllä.
  3. Vedä nipistysympyröitä sisään- tai ulospäin.
  4. Kun olet valmis, napauta valikkopainiketta.

Luo oma ele jommallakummalla seuraavista tavoista:

• Avaa AssistiveTouch-valikko. Napauta Muokattu ja valitse tyhjä eleen paikkamerkki   .
  • Siirry kohtaan Asetukset > Yleiset > Käyttöapu > AssistiveTouch > Luo uusi ele. Noudata sitten näyttöön tulevia ohjeita.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.