Osoitinlaitteen ja AssistiveTouchin käyttäminen iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa

Lue, miten voit yhdistää langallisen hiiren, ohjauslevyn tai Bluetooth-apulaitteen, jolla voit hallita näytössä näkyvää osoitinta iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa.

Osoittimen yhdistäminen

Liitä langallinen hiiri, ohjauslevy tai Bluetooth-laite Lightning- tai USB-C-porttiin. Jos käytät USB-A-laitteita, tarvitset sovittimen.

Bluetooth-laitteen yhdistäminen:

1. Valitse Asetukset > Käyttöapu ja valitse Kosketus.
  2. Valitse AssistiveTouch > Laitteet ja valitse sitten Bluetooth.
  3. Valitse laitteesi luettelosta.

Osoittimen käyttäminen

Osoittimen avulla voit klikata näytössä näkyviä kuvakkeita, joita muuten napautettaisiin, tai liikkua AssistiveTouch-valikossa. Jos haluat tuoda valikon näkyviin ja piilottaa sen käyttämällä syöttöpainiketta, valitse Asetukset > Käyttöapu > Kosketus > AssistiveTouch ja valitse sitten Näytä valikko aina.

Kun osoitin on yhdistettynä, ota AssistiveTouch käyttöön. Näyttöön tulee näkyviin harmaa pyöreä osoitin ja AssistiveTouch-painike.

Värin, koon ja automaattisen kätkemisen säätäminen

1. Valitse Asetukset > Käyttöapu ja valitse Kosketus.
  2. Valitse AssistiveTouch ja valitse sitten Osoittimen tyyli.

Osoitin liikkuu, kun liikutat syöttölaitettasi.

Nopeuden säätäminen

1. Valitse Asetukset > Käyttöapu ja valitse Kosketus.
  2. Valitse AssistiveTouch ja säädä sitten asetusta.

Painikemääritysten muuttaminen

1. Valitse Asetukset > Käyttöapu ja valitse Kosketus.
  2. Valitse AssistiveTouch > Laitteet ja napauta sitten käyttämäsi laitteen nimeä.
  3. Valitse haluamasi toiminnot kullekin syöttöpainikkeelle käyttämällä avattavia valikkoja.

Asetusten muokkaaminen

Ota Vetolukitus-toiminto käyttöön, jos haluat, että kohteita voidaan vetää pitämättä painiketta painettuna syöttölaitteessa. Tällöin voit pitää syöttöpainiketta painettuna, kunnes kohde on valmis vedettäväksi, ja siirtää sen sitten toiseen kohtaan ilman, että jatkat painikkeen pitämistä painettuna. Jos klikkaat uudelleen, vetolukittu kohde vapautuu.

Jos käytät zoomausta AssistiveTouchin kanssa, voit muuttaa sitä, miten zoomattu alue reagoi osoittimen sijaintiin. Valitse Asetukset > Käyttöapu > Kosketus > AssistiveTouch ja valitse sitten Zoomauksen vieritys. Kun Zoomauksen vieritys on otettu käyttöön, käytettävissä ovat seuraavat vaihtoehdot:

• Jatkuva: Kun näyttö on lähennetty, se liikkuu jatkuvasti osoittimen mukana.
  • Keskitetty: Kun näyttö on lähennetty, näytön kuva liikkuu, kun osoitin on näytön keskellä tai keskikohdan lähellä.
  • Reunat: Kun näyttö on lähennetty, näytön kuva liikkuu, kun osoitin saavuttaa reunan.

Viipymis-asetusten avulla voit suorittaa osoittimella toimenpiteitä painamatta painikkeita fyysisesti. Viipymis-toiminto sisältää asetuksia, jotka liittyvät Liikkeen toleranssiin ja valintatoiminnon suorittamista edeltävän ajan kestoon. Kun Viipymis-toiminto on käytössä, virtuaalinen näppäimistö tulee aina näkyviin.

Näppäimistön käyttäminen osoittimen hallintaan

Jos käytät näppäimistöä osoittimen hallintaan, Näppäimet hiirenä -toiminto on otettava käyttöön. Toimi seuraavasti:

1. Valitse Asetukset > Käyttöapu ja valitse Kosketus.
  2. Valitse AssistiveTouch ja valitse sitten Näppäimet hiirenä.

Tästä näytöstä käsin voit ottaa Näppäimet hiirenä -toiminnon käyttöön painamalla optionäppäintä viisi kertaa. Voit myös määrittää Alkuviive- ja Suurin nopeus -asetukset määrittääksesi, miten osoitin liikkuu, kun sitä hallitaan näppäimistön näppäimillä.

Jos haluat kirjoittaa virtuaalisella näppäimistöllä käyttämällä Näppäimet hiirenä -toimintoa tai osoittimella näppäimistön ollessa yhdistettynä, Näytä virtuaalinen näppäimistö -asetus on otettava käyttöön kohdassa Asetukset > Käyttöapu > Kosketus > AssistiveTouch.