Tallennustilan käyttötietojen tarkistaminen iPhonessa, iPadissa ja iPod touchissa

iOS ja iPadOS valvovat laitteen tallennustilaa analysoimalla, kuinka paljon tilaa kukin appi käyttää. Voit tarkistaa laitteen tallennustilan myös tietokoneen asetuksista, iTunesista tai Finderista.

Tallennustilan optimointi iOS:ssä ja iPadOS:ssä

Jos laitteessasi on vähän tallennustilaa, se vapauttaa automaattisesti tilaa esimerkiksi apin asennuksen, iOS- tai iPadOS-päivityksen, musiikin latauksen ja videoiden tallennuksen aikana.

Laitteesi vapauttaa tallennustilaa poistamalla joitakin sisältöjä, kuten suoratoistettuja musiikkitiedostoja ja videoita, iCloud Drivessa olevia tiedostoja sekä appien tarpeettomia osia. Se poistaa myös tilapäiset tiedostot ja tyhjentää laitteen välimuistin. Laitteesi poistaa vain sellaiset sisällöt, jotka voidaan ladata uudelleen tai joita ei enää tarvita.

Tallennustilan käyttötietojen tarkistaminen laitteessa

Valitse Asetukset > Yleiset > [Laitteen] tallennustila. Näkyviin voi tulla luettelo suosituksia laitteesi tallennustilan optimoimiseksi, minkä jälkeen näkyviin tulee luettelo asennettuja appeja ja kunkin käytössä oleva tallennustila. Napauta apin nimeä saadaksesi lisätietoja sen käytössä olevasta tallennustilasta. Välimuistissa olevia ja tilapäisiä tietoja ei ehkä lasketa käytöksi.

Tarkassa näkymässä voit suorittaa seuraavia toimenpiteitä:

• Voit siirtää apin sivuun, mikä vapauttaa apin käyttämää tallennustilaa, mutta sen dokumentit ja tiedot säilyvät.
  • Voit poistaa apin, jolloin myös siihen liittyvät tiedot poistetaan.
  • Joissakin apeissa on mahdollista poistaa osa apin dokumenteista ja tiedoista.

Jos laitteen tallennustila on täyttymässä eikä pysty vapauttamaan tilaa, saatat saada Tallennustila melkein täynnä -ilmoituksen. Jos näet tämän ilmoituksen, tarkista tallennustilasuositukset tai siirrä sivuun vähemmän käytettyjä sisältöjä, kuten videoita ja appeja.

Sisältökategoriat

Laitteessa käytetty sisältö jaetaan seuraaviin luokkiin:

• Apit: asennetut apit ja niiden sisältö ja Tiedosto-apin "Omassa iPhonessa/iPadissa/iPod touchissa" -hakemistoon tallennettu sisältö ja Safari-lataukset
  • Kuvat: Kuvat-appiin tallennetut kuvat ja videot
  • Media: musiikki, videot, podcastit, soittoäänet, kuvitukset ja sanelut
  • Mail: sähköpostiviestit liitteineen
  • Kirjat-appi: Kirjat-apin kirjat ja PDF:t
  • Viestit: viestit liitteineen
  • iCloud Drive: laitteellesi paikallisesti ladatut iCloud Drive -sisällöt Tätä sisältöä ei voida poistaa automaattisesti.
  • Muut: mobiiliresurssit, joita ei voi siirtää, kuten Siri-äänet, fontit, sanastot, ei-siirrettävät lokit ja välimuistit, Spotlight-indeksi, ja järjestelmätiedot, kuten avainnippu ja CloudKit-tietokanta. Järjestelmä ei voi poistaa välimuistiin tallennettuja tiedostoja.
  • Järjestelmä: Käyttöjärjestelmän viemä tila. Tämä vaihtelee laitteen ja mallin mukaan.

Suositusten käyttöönotto tallennustilan optimoimiseksi

Laitteesi saattaa antaa tallennustilan optimointisuosituksia asetuksissa Tallennustila-kohdassa. Napauta Näytä kaikki nähdäksesi kaikki laitteesi suositukset.

Lue kunkin suosituksen kuvaus, ja ota suositus sitten käyttöön napauttamalla Ota käyttöön. Vaihtoehtoisesti voit tarkastella poistettavissa olevia sisältöjä napauttamalla suositusta.

iOS-laitteen tallennustilan käyttötietojen tarkistaminen Finderissa tai iTunesissa

1. Avaa Finder Macissa, jossa on macOS Catalina 10.15. Avaa iTunes Macissa, jossa on macOS Mojave 10.14 tai aiempi, tai Windows-tietokoneessa.
  2. Liitä laite tietokoneeseen.
  3. Valitse laite Finderissa tai iTunesissa. Näet palkin, jossa näkyy laitteesi sisällön käyttämän tallennustilan määrä sisältötyypin mukaan jaoteltuna.
  4. Voit tarkastella kunkin sisältötyypin tallennustilan käyttöä siirtämällä hiiren osoittimen palkin päälle.

Seuraavassa on luettelo laitteesi sisältötyypeistä sekä tieto siitä, mitä kuhunkin tyyppiin sisältyy:

• Ääni: kappaleet, äänipodcastit, äänikirjat, sanelut ja soittoäänet
  • Video: elokuvat, musiikkivideot ja TV-ohjelmat
  • Kuvat: kuvakirjaston, kameran rullan ja kuvavirran sisältö
  • Apit: asennetut apit. Appien sisältö on lueteltu Dokumentit ja data -kohdassa.
  • Kirjat: iBooks-kirjat, äänikirjat ja PDF-tiedostot
  • Dokumentit ja data: Safarin offline-tilassa oleva lukulista, asennettuihin appeihin tallennetut tiedostot sekä appien sisältö, kuten yhteystiedot, kalenterit, viestit ja sähköpostit (ja niiden liitteet)
  • Muut: asetukset, Siri-äänet, järjestelmätiedot ja välimuistissa olevat tiedostot

Tietoja Muut-kategorian välimuistissa olevista tiedostoista

Finder ja iTunes sisällyttävät välimuistissa olevat musiikit, videot ja kuvat Muut-luokkaan, eivät varsinaisten kappaleiden, videoiden tai kuvien luokkaan. Välimuistiin tallentuu tiedostoja, kun suoratoistat tai katselet sisältöä, kuten musiikkia, videoita ja kuvia. Kun suoratoistat musiikkia tai videota, kyseinen sisältö tallennetaan tiedostoina laitteesi välimuistiin, jotta voit käyttää niitä nopeasti uudelleen.

Laitteesi poistaa välimuistissa olevat ja tilapäiset tiedostot automaattisesti, kun se tarvitsee lisätilaa.

Jos laitteesi tallennustilassa on eri sisältöä kuin mitä Finderissa tai iTunesissa näkyy

Koska Finder ja iTunes sisällyttävät välimuistissa olevat tiedostot Muut-luokkaan, Musiikki- tai Videot-luokan käyttötiedot saattavat poiketa toisistaan. Voit tarkastella käyttötietoja laitteessasi kohdassa Asetukset > Yleiset > [Laitteen] tallennustila.

Jos haluat poistaa laitteesi välimuistissa olevat tiedostot

Laitteesi poistaa välimuistissa olevat ja tilapäiset tiedostot automaattisesti, kun se tarvitsee lisätilaa. Niitä ei tarvitse poistaa itse.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.