macOS:n käyttäjätilin ja kotihakemiston nimen vaihtaminen

Tilisi käyttäjätunnus ja kotihakemiston nimi luotiin, kun määritit macOS-käyttäjätilin. Voit nimetä ne uudelleen.

Jokaisella Macin käyttäjätilillä on koko nimi ja lyhyt nimi (tilin nimi). Näet nämä nimet Järjestelmäasetukset-kohdan Käyttäjät ja ryhmät -ruudusta, ja voit kirjautua Maciisi joko koko nimellä tai lyhyellä nimellä.

Käyttäjätilin koko nimen vaihtaminen

Käyttäjän koko nimen voi vaihtaa käyttäjä itse tai ylläpitäjän tilin haltija. Koko nimen ei tarvitse olla sama kuin tilin nimi tai kotihakemiston nimi.

macOS Sierra, El Capitan, Yosemite

1. Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset ja klikkaa Käyttäjät ja ryhmät.
  2. Klikkaa lukko ja anna ylläpitäjän nimi ja salasana.
  3. Ctrl-klikkaa tai klikkaa hiiren oikealla painikkeella käyttäjäluettelossa käyttäjää, jonka nimeä haluat muokata. Valitse oikotievalikosta Lisävalinnat.
  4. Vaihda Koko nimi -kentässä oleva nimi ja klikkaa OK.

OS X Mavericks tai aiempi

1. Valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset ja klikkaa Käyttäjät ja ryhmät (tai Tilit).
  2. Valitse käyttäjä luettelosta.
  3. Vaihda Koko nimi -kentässä oleva nimi.

Käyttäjätunnuksen ja kotihakemiston nimen vaihtaminen

Käyttäjätunnusta (lyhyttä nimeä) käytetään käyttäjän kotihakemiston luomiseen, joten tilin nimen ja kotihakemiston nimen tulee olla sama. Varmuuskopioi tärkeät tiedot ennen seuraavien toimenpiteiden suorittamista.

macOS Sierra, El Capitan, Yosemite, Mavericks, Mountain Lion, Lion

1. Kirjaudu ulos tilistä, jonka nimiä muokkaat, ja kirjaudu sitten sisään ylläpitäjän tilillä.
    Ylläpitäjän tili ei voi olla sama kuin tili, jonka nimiä muokkaat. Luo tarvittaessa toinen ylläpitäjän tili ja poista se sitten, kun olet valmis.
  2. Avaa käynnistyslevyn Käyttäjät-kansio. Käyttäjät-kansiossa on sen tilin kotihakemisto, jonka nimeä olet vaihtamassa. Nimeä kyseisen tilin kotihakemisto uudelleen ja ota ylös sekä vanha että uusi nimi. Kun nimeät kansion uudelleen, sinua pyydetään antamaan sen ylläpitäjätilin käyttäjätunnus ja salasana, jolla kirjauduit sisään.
  3. Valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset ja klikkaa Käyttäjät ja ryhmät.
  4. Klikkaa lukko ja anna sen ylläpitäjätilin käyttäjätunnus ja salasana, jolla kirjauduit sisään.
  5. Ctrl-klikkaa tai klikkaa hiiren oikealla painikkeella käyttäjäluettelossa käyttäjää, jonka nimeä haluat muokata. Valitse oikotievalikosta Lisävalinnat.
  6. Vaihda Käyttäjätunnus-kentän arvoksi sama kuin Käyttäjät-kansiossa olevalle kotihakemistolle antamasi uusi nimi.
    Kun muokkaat käyttäjätunnusta (lyhyt nimi) tai kotihakemiston nimeä, älä anna uutta nimeä, joka sisältää välilyöntejä. Tällaisia nimiä ei sallita. Jos nykyinen käyttäjätunnus sisältää jo välilyönnin, et voi muokata tätä kenttää, ennen kuin poistat välilyönnin. Klikkaa heti välilyönnin jäljessä olevaa kohtaa tai siirrä tekstin lisäyskohta välilyönnin perään vasemmalla nuolinäppäimellä. Poista sitten välilyönti painamalla Delete-näppäintä.
  7. Muuta Kotihakemisto-kenttä vastaamaan Käyttäjät-kansiossa olevalle kotihakemistolle antamaasi uutta nimeä.
  8. Klikkaa OK ja sulje Järjestelmäasetukset.
  9. Käynnistä Mac uudelleen.
  10. Kirjaudu sisään uudelleennimettyyn tiliin ja varmista, että vanhat tiedostot ja kansiot näkyvät ja että tili toimii kuten pitääkin.

OS X Snow Leopard

1. Kirjaudu ulos tilistä, jonka nimiä muokkaat, ja kirjaudu sitten sisään ylläpitäjän tilillä.
    Ylläpitäjän tili ei voi olla sama kuin tili, jonka nimiä muokkaat. Luo tarvittaessa toinen ylläpitäjän tili ja poista se sitten, kun olet valmis.
  2. Kirjaa ylös uudelleen nimettävän tilin nykyinen nimi. Sen pitäisi olla sama kuin kyseisen tilin kotihakemistolla, joka on käynnistyslevyn Käyttäjät-kansiossa.
  3. Avaa Pääte-ohjelma Ohjelmat-kansion Lisäohjelmat-kansiosta.
  4. Kirjoita Pääte-ohjelmassa seuraava komento:

sudo mv /Users/oldname /Users/newname

Korvaa oldname käyttäjätilin alkuperäisellä nimellä ja korvaa newname nimellä, joksi haluat sen vaihtaa. Jos vanha käyttäjätunnus on esimerkiksi mattivirtanen ja uusi käyttäjätunnus on matti, kirjoita komento seuraavassa muodossa:

sudo mv /Users/mattivirtanen /Users/matti

5. Anna pyydettäessä nykyisen tilin ylläpitäjän salasana ja paina rivinvaihtonäppäintä.
  6. Valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset, klikkaa Käyttäjät ja ryhmät ja klikkaa sitten Tilit.
  7. Klikkaa lukko ja anna sen ylläpitäjätilin käyttäjätunnus ja salasana, jolla kirjauduit sisään.
  8. Ctrl-klikkaa tilien luettelossa sitä tiliä, jonka nimiä haluat muokata, ja valitse sitten oikotievalikosta Lisävalinnat.
  9. Muuta Käyttäjätunnus-kenttä vastaamaan uutta nimeä. Yllä olevassa esimerkissä kentässä lukisi mattivirtanen, ja siihen pitäisi kirjoittaa matti.
  10. Anna Kotihakemisto-kenttään uusi nimi. Yllä olevassa esimerkissä kentässä lukisi /Käyttäjät/mattivirtanen, ja siihen pitäisi kirjoittaa /Käyttäjät/matti.
  11. Klikkaa OK ja sulje Järjestelmäasetukset.
  12. Käynnistä Mac uudelleen.
  13. Kirjaudu sisään uudelleennimettyyn tiliin ja varmista, että vanhat tiedostot ja kansiot näkyvät ja että tili toimii kuten pitääkin.