macOS Catalinaan päivittäminen

Lue ohjeet macOS Catalinan, uusimman Mac-käyttöjärjestelmäversion, lataamiseen ja asentamiseen.

macOS Catalina tuo käyttöösi enemmän kaikkea sitä, mistä pidät Macissa. Koe musiikki, televisio-ohjelmat ja podcastit kolmessa täysin uudessa Mac-apissa. Käytä iPad-suosikkiappejasi nyt Macissa. Laajenna työtilaasi ja luovuuttasi iPadilla ja Apple Pencilillä. Löydä myös uusia älykkäitä ominaisuuksia apeissa, joita käytät päivittäin. Nyt voit viedä kaiken tekemisesi aivan uudelle tasolle.

Tarkista yhteensopivuus

Jos käytössäsi on jokin näistä tietokoneista sekä OS X Mavericks tai uudempi*, voit asentaa macOS Catalinan. Macissa täytyy lisäksi olla vähintään 4 Gt muistia ja 12,5 Gt tyhjää tallennustilaa tai jopa 18,5 Gt tallennustilaa päivittäessäsi OS X Yosemitesta tai aiemmasta.

MacBook (2015 tai uudempi)
MacBook Air (2012 tai uudempi)
MacBook Pro (2012 tai uudempi)
Mac mini (2012 tai uudempi)
iMac (2012 tai uudempi)
iMac Pro (kaikki mallit)
Mac Pro (2013 tai uudempi)

* Jos päivität Lionista tai Mountain Lionista, päivitä ensin El Capitaniin ja sitten Catalinaan. Löydät tiedot macOS-versiosta, Mac-tietokoneen mallista, muistista ja tallennustilasta valitsemalla Omenavalikosta  Tietoja tästä Macista. Jos Macisi ei ole yhteensopiva macOS Catalinan kanssa, asentaja ilmoittaa siitä. Katso täydellinen luettelo yhteensopivista tietokoneista.

Ota varmuuskopio

Sinun kannattaa varmuuskopioida Macisi ennen minkään päivityksen asentamista. Time Machinella se onnistuu helposti, mutta käytettävissä on muitakin varmuuskopiointitapoja. Lue, miten voit varmuuskopioida Macisi.

Varmista yhteydet

macOS:n lataamiseen ja asentamiseen kuluu aikaa, joten varmista, että internet-yhteytesi on luotettava. Jos käytät kannettavaa Mac-tietokonetta, kytke se verkkovirtaan.

Lataa macOS Catalina

Jos käytössäsi on macOS Mojave, hanki macOS Catalina Ohjelmiston päivityksen kautta: Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Ohjelmiston päivitys.

Voit myös avata App Storen macOS Catalina -sivun tämän linkin avulla: Hanki macOS Catalina. Klikkaa sitten Hae-painiketta tai iCloud-latauskuvaketta.

Aloita asentaminen

Kun lataus on valmis, asentaja avautuu automaattisesti.

Valitse Jatka ja noudata näyttöön tulevia ohjeita. Asennus saattaa olla helpointa aloittaa illalla, jotta se voi tapahtua tarvittaessa yön aikana.

Jos asentaja pyytää lupaa aputyökalun asentamiseen, anna ylläpitäjän nimi ja salasana, joilla kirjaudut Maciisi, ja klikkaa sitten Lisää apuohjelma.

Anna asennuksen valmistua

Anna asennuksen valmistua asettamatta Macia nukkumaan tai sulkematta sen kantta. Mac saattaa käynnistyä uudelleen, näyttää edistymispalkin tai tyhjän näytön useita kertoja sekä macOS:n että liittyvien Mac-laiteohjelmistoon tehtävien päivitysten aikana.

Pysy ajan tasalla

macOS Catalinan asentamisen jälkeen saat ilmoituksen aina, kun macOS Catalinaan on saatavana päivityksiä. Voit myös tarkistaa päivitysten saatavuuden käyttämällä Ohjelmiston päivitystä: Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Ohjelmiston päivitys.

Voit myös hankkia macOS Catalinan automaattisesti

Jos käytössäsi on OS X El Capitanin versio 10.11.5 tai uudempi ja olet valinnut App Storen tai Ohjelmiston päivityksen asetuksissa saatavilla olevien uusien päivitysten latauksen, macOS Catalina latautuu kätevästi taustalla, minkä ansiosta päivittäminen on entistäkin helpompaa. Saat ilmoituksen, kun macOS Catalina on valmis asennettavaksi. Aloita klikkaamalla Asenna tai ohita ilmoitus, jos haluat asentaa myöhemmin. Kun olet valmis suorittamaan asennuksen, avaa Ohjelmat-kansion tiedosto nimeltä Asenna macOS Catalina.