Tietoturva ja Apple ID

Tässä artikkelissa kerrotaan tietoturvasta ja Apple ID:stä.

Apple ID on tili, jonka avulla voit käyttää Applen palveluita, kuten App Storea, Apple Musicia, iCloudia, iMessagea ja FaceTimea. Se on sähköpostiosoitteen ja salasanan yhdistelmä, jolla kirjaudut sisään Applen palveluihin. Sen avulla määrität myös yhteys-, maksu- ja suojaustietosi. Apple suhtautuu henkilötietojesi suojaamiseen vakavasti ja käyttää alan standardikäytäntöjä Apple ID:si suojaamiseen.

Tässä on joitain parhaita käytäntöjä, joilla voit auttaa maksimoimaan tilisi suojauksen.

Vahvat salasanat

Applen käytäntö edellyttää, että Apple ID:n salasana on vahva. Salasanassasi on oltava vähintään 8 merkkiä, ja sen on sisällettävä sekä pieniä että isoja kirjaimia sekä vähintään yksi numero. Voit myös lisätä ylimääräisiä merkkejä ja välimerkkejä, jotta salasana on vieläkin vahvempi.Apple varmistaa myös muiden salasanasääntöjen avulla, että salasanaasi ei ole helppo arvata.

Vahvan salasanan käyttäminen on paras keino pitää tilisi turvassa. Jos et ole varma, onko salasanasi vahva, käy Apple ID -tilisivullasi ja nollaa salasana mahdollisimman pian.

Turvakysymykset

Turvakysymyksillä Apple tarjoaa toissijaisen menetelmän, jolla voit tunnistautua internetissä tai ottaessasi yhteyttä Apple-tukeen. Turvakysymykset ovat sellaisia, että sinun itsesi on helppo muistaa vastaus, mutta muiden on vaikea arvata sitä. Kun turvakysymyksiä käytetään muiden tunnistetietojen kanssa, Apple voi niiden avulla vahvistaa, että oikea henkilö pyytää lupaa tilin käyttöön. Jos et ole asettanut turvakysymyksiä, voit ottaa ne käyttöön Apple ID -tilisivullasi.

Kaksivaiheinen vahvistus

Apple tarjoaa Apple ID:täsi varten valinnaisen turvallisuusparannuksen, jota kutsutaan nimellä kaksivaiheinen vahvistus. Kaksivaiheinen vahvistus edellyttää, että vahvistat henkilöllisyytesi jollakin laitteistasi, ennen kuin voit tehdä muutoksia Apple ID -tilitietoihisi, kirjautua iCloudiin tai tehdä iTunes Store-, App Store- tai iBooks Store -ostoksia uudesta laitteesta.

Kaksiosainen todennus

Lisäksi Apple tarjoaa käyttöön parannetun turvallisuusmenetelmän, jota kutsutaan nimellä kaksivaiheinen tunnistautuminen ja jonka tarkoitus on varmistaa, että kaikkia Applen avulla säilyttämiäsi valokuvia, dokumentteja ja muita tärkeitä tietoja voit käyttää vain sinä ja sinun laitteiltasi. Kun annat Apple ID:si ja salasanasi ensimmäistä kertaa uudessa laitteessa, sinua pyydetään varmistamaan henkilöllisyytesi kuusinumeroisella vahvistuskoodilla. Koodi näkyy automaattisesti muissa laitteissasi tai se lähetetään luotettuun puhelinnumeroosi. Anna koodi uudessa laitteessa, niin voit kirjautua sisään ja käyttää tiliäsi.

iOS 9 ja OS X El Capitan tukevat tätä ominaisuutta. Se tulee vähitellen saataville myös niille käyttäjille, joiden Apple ID:n yhteydessä käyttämät laitteet täyttävät järjestelmävaatimukset.

Salaus ja SSL

Kaikilla verkkosivuilla, joilla voi tarkastella tai muuttaa Apple ID:tä, käytetään turvallisuussyistä SSL-tekniikkaa. Tarkista, että selaimessasi näkyy lukkokuvake,  kun käytät tiliäsi Apple ID -tilisivultasi. Siitä tiedät, onko istunto täysin salattu ja turvallinen.

Työntekijöiden tietosuoja- ja tietoturvakäytännöt

Vahvojen salasanojen, salauksen ja muun tekniikan lisäksi Applella on tiukat käytännöt ja menettelytavat, jotta tilisi luvaton käyttö voidaan estää. Apple-tuki ei voi auttaa salasanan nollaamisessa tai muiden toimenpiteiden suorittamisessa tilillesi, ellei henkilöllisyyttäsi voida todistaa turvakysymyksillä ja muilla huolellisesti valituilla kriteereillä. Näitä käytäntöjä tarkistetaan säännöllisesti.

Muita vinkkejä tilin pitämiseen turvassa

Internetin turvallinen käyttö edellyttää, että internetpalveluja tuottavilla yrityksillä on hyvät käytännöt ja että käyttäjät toimivat valistuneesti. Seuraavien vinkkien avulla pidät tietoturvan mahdollisimman hyvänä, kun käytät Apple ID:täsi ja muita internettilejä.

• Käytä aina vahvaa salasanaa.
  • Älä käytä Apple ID:n salasanaa muilla internettileillä.
  • Vaihda salasana säännöllisesti, äläkä käytä vanhaa salasanaa uudelleen.
  • Älä anna salasanaasi kenellekään, ei edes perheenjäsenille.
  • Älä koskaan lähetä salasanaasi tai yksityisiä tilitietoja sähköpostitse.
  • Valitse turvakysymykset ja vastaukset siten, että kukaan muu ei arvaa niitä helposti. Voit lisätä turvallisuutta entisestään, jos vastaukset ovat hölynpölyä, kunhan itse muistat ne. Esimerkkikysymys: Mikä on lempivärisi? Vastaus: Mozart.
  • Lisää Apple ID:llesi varasähköpostiosoite.
  • Vältä tietojenkalasteluhuijaukset. Älä käytä epäilyttävissä viesteissä olevia linkkejä äläkä anna henkilötietoja sivustoilla, joiden luotettavuudesta et ole varma.
  • Jos epäilet, että joku tietää Apple ID:si käyttäjätunnuksen ja salasanan, vaihda tilin salasana välittömästi.
  • Kun käytät julkista tietokonetta, kirjaudu aina ulos, kun istunto on päättynyt, jotta muut eivät pääse tilillesi.
  • Jos et enää käytä Apple ID:hesi liitettyä sähköpostiosoitetta, muista päivittää Apple ID:si tietoihin nykyinen sähköpostiosoitteesi. Jotkin internet-palveluntarjoajat antavat käytöstä poistettuja sähköpostiosoitteita uusille asiakkaille.

Jos epäilet, että tilitietosi ovat vaarantuneet, vaihda salasanasi välittömästi Apple ID -tilisivullasi. Jos tarvitset lisäohjeita, ota yhteyttä Apple-tukeen.

Lisätietoja

Internetpalveluntarjoajat (myös matkapuhelinoperaattorit) voivat jakaa sähköpostiosoitteita uudelleen. Jos et enää käytä Apple ID:hesi liitettyä sähköpostiosoitetta, muista päivittää Apple ID:si tietoihin nykyinen sähköpostiosoitteesi.

Jos tilitietosi ovat vaarantuneet, valitse sopiva tukiresurssi alta.

FaceTime ei ole saatavilla kaikissa maissa tai alueilla.

Muokattu viimeksi: