Macin perusteet: Macin varmuuskopiointi Time Machinen avulla

Time Machine on OS X:n oma varmuuskopiointitoiminto, joka tallentaa kopiot tiedostoistasi. Voit palata sen avulla tarkastelemaan, miltä järjestelmäsi näytti tiettynä päivänä menneisyydessä.

Time Machinen käyttöönotto

Ennen kuin voit käyttää Time Machinea, sinun pitää valita, minne varmuuskopiot tallennetaan. Voit varmuuskopioida tiedostot ulkoiselle kovalevylle (myydään erikseen), joka on liitetty USB-, FireWire- tai Thunderbolt-liitäntään. Voit myös varmuuskopioida verkossasi olevaan AirPort Time Capsuleen tai OS X Serveriin. Time Machine säilyttää tuntikohtaiset varmuuskopiot 24 tunnin ajan, päivittäiset varmuuskopiot kuukauden ajan ja viikoittaiset varmuuskopiot. Vanhimmat varmuuskopiot poistetaan, kun varmuuskopioasema täyttyy.

Time Machinen käyttö ulkoisten asemien kanssa

Time Machinen käyttöönotto ei vaadi muuta kuin että liität ulkoisen aseman tietokoneeseesi. Jos et ole vielä määrittänyt varmuuskopiointilaitetta, Time Machine kysyy, haluatko käyttää liittämääsi asemaa varmuuskopiointiin.

1. Valitse asema varmuuskopioinnin kohteeksi osoittamalla Käytä varmuuskopiolevynä.
  2. Laita valinta Salaa varmuuskopiot -kohtaan, jos haluat estää muita käyttäjiä käyttämästä varmuuskopiotasi ilman salasanaa.

Time Machine -aseman tulee olla alustettu Mac OS X laajennettu (kirjaava) -muodossa. Jos valitset NTFS- tai FAT-muodossa alustetun aseman, Time Machine pyytää alustamaan aseman uudelleen. Tärkeää: Uudelleenalustaminen poistaa kohdeasemassa olevat tiedostot. Jos et ole varma, haluatko tyhjentää liittämäsi aseman, valitse toinen asema.

Time Machinen käyttö AirPort Time Capsulen kanssa

Jos verkossasi on AirPort Time Capsule, voit käyttää sitä Time Machine -varmuuskopiointilaitteena. AirPort Time Capsule täytyy määrittää ensin. Lisätietoja AirPort Time Capsulen käytöstä verkossa on sen mukana toimitetussa dokumentaatiossa. Kun olet määrittänyt AirPort Time Capsulen, valitse se varmuuskopioinnin kohteeksi seuraavien ohjeiden mukaisesti.

1. Avaa Time Machine -asetukset ja osoita Valitse levy.
  2. Valitse avautuvalta välilehdeltä se AirPort Time Capsule, jota haluat käyttää varmuuskopiointiin.
  3. Laita valinta Salaa varmuuskopiot -kohtaan, jos haluat estää muita käyttäjiä käyttämästä varmuuskopiotasi ilman salasanaa.

Varmuuskopiointi

Varmuuskopiointi suoritetaan automaattisesti, kun Time Machine -asema on käytettävissä.

Tietoja ensimmäisestä varmuuskopioinnista

Ensimmäisessä varmuuskopioinnissa saattaa kestää jonkin aikaa riippuen siitä, kuinka monta tiedostoa käynnistyslevyllä on. Voit jatkaa Macin käyttöä Time Machinen suorittaessa varmuuskopiointia. Time Machine näyttää ilmoituksen, kun ensimmäinen varmuuskopiointi on suoritettu tai jos siinä ilmenee ongelmia.

Jos käytät AirPort Time Capsulea, laita se samaan huoneeseen tietokoneen kanssa. Näin ensimmäinen varmuuskopiointi saattaa valmistua nopeammin. Myös Macin ja AirPort Time Capsulen liittäminen toisiinsa Ethernet-kaapelin avulla voi nopeuttaa ensimmäistä varmuuskopiointia.

Automaattinen varmuuskopiointi

Ensimmäisen varmuuskopioinnin jälkeen Time Machine varmuuskopioi automaattisesti tiedostot, jotka ovat muuttuneet Macissa edellisen varmuuskopiointikerran jälkeen. Varmuuskopiot otetaan, kun Macin ja varmuuskopioinnin kohteen välillä on yhteys. Mac voi suorittaa varmuuskopiointia myös Power Nap -tilassa.

Saat tiedon taustalla tapahtuvasta varmuuskopioinnista Time Machine -valikkorivikohteesta. Kun varmuuskopiointi on käynnissä, valikkokuvakkeessa on ylimääräinen nuoli.

toimettomana varmuuskopiointi
käynnissä
varmuuskopiointi ei onnistu

Voit tarkistaa varmuuskopioinnin tilan osoittamalla Time Machine -valikkorivikuvaketta. Jos Time Machine -kuvake kertoo mahdollisesta ongelmasta, osoittamalla sitä näet, mikä estää Time Machinea suorittamasta varmuuskopiointia.

Voit aloittaa Time Machine -varmuuskopioinnin manuaalisesti valitsemalla Time Machine -valikkorivikohteesta Varmuuskopioi nyt. Kun osoitat tätä valikkoa ja pidät samalla optionäppäintä painettuna, näkyviin tulee lisävalintoja. Niistä voit vahvistaa varmuuskopiolevyn tai manuaalisesti vaihtaa toiseen varmuuskopiolevyyn.

Tietojen palauttaminen Time Machine -varmuuskopioista

Time Machinen avulla voit siirtyä ajassa taaksepäin ja palauttaa tiedostoja, tiedostojen versioita tai koko järjestelmän. Jos Time Machine näyttää Time Machine -varmuuskopiolevyä ei löydy -viestin, varmista, että varmuuskopioasema on yhdistetty ja tuotu näkyviin.

Tiedostojen tai kansioiden palauttaminen

Siirry Finderiin ja valitse Time Machine -valikosta Siirry Time Machineen, niin näet tiedostojesi ja kansioittesi aiemmat versiot.

• Voit siirtyä tiettyyn hetkeen menneisyydessä ikkunan oikeassa reunassa olevasta aikajanasta. Aikajanassa näkyvät kaikkien varmuuskopioasemassa olevien varmuuskopioiden ajat. Jos et tiedä tarkalleen, milloin tiedosto poistettiin tai milloin sitä muutettiin, voit siirtyä ajassa nuoli taaksepäin -painikkeen avulla. Time Machine näyttää, milloin kansiota on muutettu viimeksi..
  • Voit myös etsiä tiedostoa Finder-ikkunasta. Siirry Finderista Time Machineen. Kirjoita sitten hakusana Finder-ikkunan hakukenttään. Paina nuoli taaksepäin -painiketta, niin Time Machine etsii hakusanaasi varmuuskopioista.
  • Jos haluat palauttaa tiedoston (tai kansion), valitse se ja osoita Palauta-painiketta. Tiedosto kopioituu automaattisesti työpöydälle tai asianmukaiseen kansioon. Jos palautettavalla tiedostolla on samassa paikassa samanniminen tiedosto, sinua pyydetään valitsemaan, kumpi tiedosto säilytetään vai säilytetäänkö molemmat. Osoittamalla tiedostoa Time Machine -ikkunassa hiiren oikealla painikkeella tai ctrl-osoittamalla sitä näet muita vaihtoehtoja.
  • Jos et ole varma, oletko palauttamassa oikeaa versiota tiedostosta, voit esikatsella tiedoston sisältöä Pikakatselun avulla. Korosta tiedosto ja avaa pikakatselu painamalla välilyöntinäppäintä.

Palauttaminen ja palaaminen aiempaan versioon ohjelmissa

Voit palata dokumenttien aiempiin versioihin myös ohjelmista käsin. Avaa ominaisuutta tukevassa ohjelmassa tiedosto, johon haluat palata. Palaa sitten ajassa taaksepäin kyseisen tiedoston osalta valitsemalla Arkisto > Palauta > Selaa kaikkia versioita.

Lisätietoja

Saat lisätietoja Time Machinesta osoittamalla Ohje-painiketta Time Machine -järjestelmäasetuksissa. Voit myös lukea lisätietoja seuraavista ominaisuuksista etsimällä Ohje-valikosta hakusanalla "varmuuskopio":

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.

Muokattu viimeksi: