Time Machinen käyttäminen Macin varmuuskopiointiin tai palauttamiseen

Time Machinen avulla voit varmuuskopioida tiedostosi ulkoiseen tallennuslaitteeseen, jotta voit palauttaa ne myöhemmin tai tarkastella, miltä ne näyttivät aiemmin.

Time Machinen käyttöönotto

Time Machine on Macin oma varmuuskopiotoiminto. Sen käyttämiseen tarvitset jonkin seuraavista erikseen myytävistä ulkoisista tallennuslaitteista:

Kun liität ulkoisen kovalevyn suoraan Maciisi, järjestelmä saattaa kysyä, haluako käyttää liittämääsi asemaa Time Machine -varmuuskopiointiin:

Valitse Salaa varmuuskopiolevy (suositus) ja valitse sitten Käytä varmuuskopiolevynä. Salattua varmuuskopiota voi käyttää vain salasanalla. Lue lisää varmuuskopiolevyn suojaamisesta.

Jos Time Machine ei pyydä valitsemaan varmuuskopiolevyä, kun liität aseman Maciin, toimi seuraavasti:

1. Avaa Time Machine -asetukset valikkorivin Time Machine -valikosta Time Machine -kuvake. Tai valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset ja klikkaa Time Machine.
  2. Klikkaa Valitse varmuuskopiolevy, Valitse levy tai Lisää tai poista varmuuskopiolevy.
  3. Valitse luettelosta varmuuskopiolevy ja klikkaa sitten Käytä levyä.
  4. Voit halutessasi lisätä toisen varmuuskopiolevyn suojauksen parantamiseksi ja käyttömukavuuden parantamiseksi toistamalla nämä vaiheet. Voit esimerkiksi käyttää yhtä varmuuskopiolevyä kotona ja toista varmuuskopiolevyä työpaikalla.

Varmuuskopiointi Time Machinen avulla

Kun olet ottanut Time Machinen käyttöön, se luo automaattisesti tuntikohtaiset varmuuskopiot viimeisen vuorokauden ajalta, päivittäiset varmuuskopiot viimeisen kuukauden ajalta ja viikoittaiset varmuuskopiot kaikkien menneiden kuukausien ajalta. Vanhimmat varmuuskopiot poistetaan, kun varmuuskopiolevy täyttyy.

• Jos haluat varmuuskopioida heti sen sijaan että odottaisit seuraavaa automaattista varmuuskopiointia, valitse Time Machine -valikon valikkoriviltä Time Machine -kuvake Varmuuskopioi nyt.
  • Voit lopettaa automaattisen varmuuskopioinnin avaamalla Time Machinen asetukset ja poistamalla Varmuuskopioi automaattisesti -asetuksen valinnan (macOS Sierra tai uudemmat) tai laittamalla Time Machinen pois päältä (OS X El Capitan tai aikaisemmat). Voit edelleen varmuuskopioida manuaalisesti valitsemalla Time Machine -valikosta Varmuuskopioi nyt.
  • Voit peruuttaa käynnissä olevan varmuuskopioinnin valitsemalla Time Machine -valikosta Ohita tämä varmuuskopio (tai Lopeta varmuuskopiointi).
  • Voit tarkistaa varmuuskopioinnin tilan Time Machine -valikosta. Kuvakkeesta näkyy, kun Time Machine varmuuskopioi Käynnissä, kun se on toimettomana ennen seuraavaa automaattista varmuuskopiointia Toimeton tai kun se ei pysty suorittamaan varmuuskopiointia Varmuuskopiointi ei onnistuVarmuuskopiointi ei onnistu.
  • Voit jättää kohteita pois varmuuskopiosta valitsemalla Time Machine -valikosta Time Machine -asetukset ja klikkaamalla Valinnat. Klikkaa sitten Lisää (+) -painiketta ja valitse kohde, jonka haluat jättää pois. Voit lopettaa kohteen, kuten ulkoisen kovalevyn, pois jättämisen valitsemalla kohteen ja klikkaamalla Poista (–) -painiketta.

Ensimmäisessä varmuuskopioinnissa saattaa kestää pitkään riippuen siitä, kuinka paljon varmuuskopioitavia tiedostoja on. Voit jatkaa Macin käyttöä varmuuskopioinnin aikana. Jotkin Mac-tietokoneet ottavat varmuuskopioita myös ollessaan nukkumassa. Time Machine varmuuskopioi vain edellisen varmuuskopiointikerran jälkeen muuttuneet tiedostot, joten jatkossa varmuuskopiointi sujuu nopeammin.

Tiettyjen kohteiden palauttaminen Time Machine -varmuuskopiosta

1. Avaa ikkuna palautettavaa kohdetta varten. Esimerkki:
    • Jos haluat palauttaa tiedoston, jonka olet vahingossa poistanut Dokumentit-kansiosta, avaa Dokumentit-kansio.
    • Jos haluat palauttaa sähköpostiviestin, avaa Mailin Saapuneet-kansio.
    • Jos käytät ohjelmaa, joka tallentaa dokumenttien versiot automaattisesti, kun käsittelet niitä, voit avata dokumentin ja palauttaa sen aikaisemmat versiot Time Machinen avulla.
  2. Valitse Time Machine -valikosta Time Machine -kuvake Siirry Time Machineen tai klikkaa Dockissa Time Machine. Tässä esimerkissä näkyy Dokumentit-kansion Time Machine:
  3. Etsi palautettavat kohteet:
    • Voit tarkastella Time Machine -varmuuskopion kohteiden tilaa tiettynä ajankohtana käyttämällä näytön reunassa olevaa aikajanaa. Aikajanalla voi olla myös paikallisia tilannevedoksia.
    • Voit siirtyä viimeiseen ajankohtaan, jolloin ikkunan sisältö muuttui, käyttämällä näytöllä olevia ylös ja alas osoittavia nuolia. Voit myös etsiä kohteen käyttämällä ikkunassa olevaa hakukenttää ja siirtyä eri ajankohtiin kiinnittäen huomiota kohteeseen tehtyihin muutoksiin.
    • Voit esikatsella kohteen ja varmistaa, että se on haluamasi, valitsemalla kohteen ja painamalla välilyöntinäppäintä.
  4. Voit palauttaa valitun kohteen klikkaamalla Palauta. Näet muita vaihtoehtoja ctrl-klikkaamalla kohdetta.

Kaiken palauttaminen Time Machine -varmuuskopiosta

Jos haluat palauttaa Macin kokonaan, käytä macOS:n palautuksen Palauta Time Machine -varmuuskopiosta -työkalua. Palautettava levy tyhjennetään, ennen kuin vastaanotat macOS:n ja Time Machine -varmuuskopion muut sisällöt.

Jos haluat kopioida vain tiedostot, asetukset tai käyttäjätilit, käytä Siirtymisapuria.

Lisätietoja

• Lue, mitä tehdä, jos varmuuskopiointi tai palauttaminen Time Machinen avulla ei onnistu.
  • Jos varmuuskopioit monelle levylle, voit vaihtaa levyn ennen siirtymistä Time Machineen. Pidä optionäppäintä painettuna ja valitse sitten Time Machine -valikosta Selaa muita varmuuskopiolevyjä.
  • Jos varmuuskopioit sisällöt verkossa olevaan tallennuslaitteeseen Time Machinen avulla, voit tarkistaa nämä varmuuskopiot ja varmistaa, että ne ovat hyvässä kunnossa: pidä optionäppäintä painettuna ja valitse sitten Time Machine -valikosta Tarkista varmuuskopiot.
  • Kun olet valinnut varmuuskopiolevyn, sillä voi olla Finderissa eri kuvake   kuin Time Machine -asetuksissa. Voit vaihtaa kuvakkeen
  • OS X Lion 10.7.3:ssa tai uudemmissa voit käynnistää Macin tarvittaessa Time Machine -levyltä. Pidä optionäppäintä Macin käynnistyessä painettuna. Kun näet Startup Manager -näytön, valitse käynnistyslevyksi EFI Boot.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.