Time Machinen käyttäminen Macin varmuuskopiointiin tai palauttamiseen

Time Machinen avulla voit varmuuskopioida tiedostosi ulkoiselle kovalevylle, jotta voit palauttaa ne myöhemmin tai tarkastella, miltä ne näyttivät aiemmin.

Time Machinen käyttöönotto

Time Machine on OS X:n oma varmuuskopiotoiminto. Sen käyttämiseen tarvitset jonkin seuraavista erikseen myytävistä ulkoisista tallennusratkaisuista:

• Macin USB-, FireWire- tai Thunderbolt-porttiin liitetty ulkoinen kovalevy
  • verkossasi oleva Time Capsule tai OS X Server
  • verkossasi olevan AirPort Extreme -tukiaseman USB-porttiin liitetty ulkoinen kovalevy

Kun liität ulkoisen kovalevyn suoraan Maciisi, järjestelmä saattaa kysyä, haluako käyttää liittämääsi asemaa Time Machine -varmuuskopiointiin. Klikkaa Käytä varmuuskopiolevynä. Jos salaat varmuuskopiot, niitä voi käyttää ainoastaan salasanalla.

Toimi seuraavasti, jos Time Machine ei pyydä valitsemaan varmuuskopiolevyä:

1. Avaa Time Machine -asetukset valikkorivin Time Machine -valikosta Time Machine -kuvake. Tai valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset ja klikkaa Time Machine.
  2. Klikkaa Valitse varmuuskopiolevy.
  3. Valitse luettelosta ulkoinen kovalevy, Time Capsule tai muu tallennusratkaisu ja klikkaa sitten Käytä levyä.
  4. Kun olet valinnut varmuuskopiolevyn, voit halutessasi lisätä varmuuskopiolevyjä suojauksen parantamiseksi tai muuta käyttöä varten klikkaamalla Lisää tai poista varmuuskopiolevy.

Time Machine -asetukset

Varmuuskopiointi Time Machinen avulla

Kun olet ottanut Time Machinen käyttöön, se luo automaattisesti tuntikohtaiset varmuuskopiot viimeisen vuorokauden ajalta, päivittäiset varmuuskopiot viimeisen kuukauden ajalta ja viikoittaiset varmuuskopiot kaikkien menneiden kuukausien ajalta. Vanhimmat varmuuskopiot poistetaan, kun varmuuskopioasema täyttyy.

• Jos haluat varmuuskopioida heti sen sijaan että odottaisit seuraavaa automaattista varmuuskopiointia, valitse Time Machine -valikosta Time Machine -kuvake Varmuuskopioi nyt.
  • Voit lopettaa automaattisen varmuuskopioinnin laittamalla Time Machinen pois päältä Time Machine -asetuksista. Voit edelleen varmuuskopioida manuaalisesti valitsemalla Time Machine -valikosta Varmuuskopioi nyt.
  • Voit peruuttaa käynnissä olevan varmuuskopioinnin valitsemalla Time Machine -valikosta Ohita tämä varmuuskopio (tai Lopeta varmuuskopiointi).
  • Voit tarkistaa varmuuskopioinnin tilan Time Machine -valikosta. Kuvakkeesta näkyy, kun Time Machine varmuuskopioi Käynnissä, kun se on toimettomana ennen seuraavaa automaattista varmuuskopiointia Toimeton tai kun se ei pysty suorittamaan varmuuskopiointia Varmuuskopiointi ei onnistuVarmuuskopiointi ei onnistu.
  • Voit jättää kohteita pois varmuuskopiosta valitsemalla Time Machine -valikosta Time Machine -asetukset ja klikkaamalla Valinnat. Klikkaa sitten Lisää   ja valitse kohde, jonka haluat jättää pois.

Ensimmäisessä varmuuskopioinnissa saattaa kestää pitkään riippuen siitä, kuinka paljon varmuuskopioitavia tiedostoja on. Voit jatkaa Macin käyttöä varmuuskopioinnin aikana. Jotkin Mac-tietokoneet ottavat varmuuskopioita myös ollessaan nukkumassa. Time Machine varmuuskopioi vain edellisen varmuuskopiointikerran jälkeen muuttuneet tiedostot, joten jatkossa varmuuskopiointi sujuu nopeammin.

Time Machine -varmuuskopiosta palauttaminen

Tiettyjen tiedostojen palauttaminen:

1. Valitse Time Machine -valikosta Time Machine -kuvake Siirry Time Machineen tai klikkaa Dockissa Time Machine.
  2. Etsi palautettavat tiedostot:
    • Voit tarkastella Time Machine -varmuuskopion tiedostojen tilaa tiettynä ajankohtana käyttämällä näytön reunassa olevaa aikajanaa. Aikajanalla voi olla myös paikallisia tilannevedoksia.
    • Voit siirtyä viimeiseen ajankohtaan, jolloin ikkunan sisältö muuttui, käyttämällä näytöllä olevia ylös ja alas osoittavia nuolia. Voit myös etsiä tiedoston käyttämällä ikkunassa olevaa hakukenttää ja siirtyä eri ajankohtiin kiinnittäen huomiota tiedostoon tehtyihin muutoksiin.
    • Voit esikatsella tiedostoa ja varmistaa, että se on haluamasi, valitsemalla tiedoston ja painamalla välilyöntinäppäintä.
  3. Voit palauttaa valitun tiedoston klikkaamalla Palauta. Näet muita vaihtoehtoja ctrl-klikkaamalla tiedostoa.

Koko varmuuskopion palauttaminen:

• Jos haluat palauttaa Time Machine -varmuuskopion kokonaan, käytä OS X:n palautusta.
  • Jos haluat kopioida varmuuskopion sisältämät tiedostot, asetukset ja OS X -käyttäjätilit toiseen Maciin, käytä Siirtymisapuria.

Lisätietoja

• Time Machine ilmoittaa, jos se ei pysty suorittamaan varmuuskopiointia loppuun. Voit tarkistaa, onnistuiko varmuuskopiointi, pitämällä optionäppäintä painettuna ja valitsemalla sitten Time Machine -valikosta Tarkista varmuuskopiot. Lue, mitä tehdä, jos varmuuskopiointi tai palauttaminen Time Machinen avulla ei onnistu.
  • Jos varmuuskopioit monelle levylle, voit vaihtaa levyn ennen siirtymistä Time Machineen. Pidä optionäppäintä painettuna ja valitse sitten Time Machine -valikosta Selaa muita varmuuskopiolevyjä.
  • Jos käytät Time Capsulea, ensimmäinen varmuuskopiointi saattaa sujua nopeammin, jos Time Capsule on samassa huoneessa Macin kanssa tai liitetty suoraan Maciin Ethernet-kaapelilla. Lue lisätietoja.
  • Kun olet valinnut varmuuskopiolevyn, sillä voi olla Finderissa eri kuvake   kuin Time Machine -asetuksissa. Halutessasi voit vaihtaa kuvakkeen
  • OS X Lion 10.7.3:ssa tai uudemmissa voit käynnistää Macin tarvittaessa myös Time Machine -levyltä. Pidä optionäppäintä Macin käynnistyessä painettuna. Kun näet Startup Manager -näytön, valitse käynnistyslevyksi EFI Boot.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.

Muokattu viimeksi: