USB-laitteiden käyttäminen Macin kanssa

Lue USB-laitteiden liittämisestä Maciin.

Mikä on USB?

USB on tietokoneiden ja muiden laitteiden liittämiseen käytettävä alan standardi. Useissa Mac-tietokoneissa on USB-A-portit (kutsutaan usein USB 3 -porteiksi), jotka näyttävät tältä:

USB 3.0 ja USB 3.1 Gen 1 voivat siirtää tietoja jopa 5 Gb/s ja USB 3.1 Gen 2 jopa 10 Gb/s.

Mikä USB-C on?

USB-C kuvaa tietokoneen portin muotoa ja tyyliä ja liittimiä, jotka porttiin voidaan liittää. USB-C-portit näyttävät tältä:

USB-C-portin ja -liittimen kautta voi muodostaa yhteyksiä useiden eri tiedonsiirtostandardien avulla (esimerkiksi USB 3 ja Thunderbolt 3). Voit liittää tietokoneen virtalähteen USB-C-porttiin myös yhteensopivalla USB-C-latauskaapelilla.

USB-C-portit ovat käännettäviä, joten liittimen voi liittää vapaasti kummin päin tahansa.

Näissä Mac-tietokoneissa on Thunderbolt 3 (USB-C) -portit, jotka tukevat USB 3.1 Gen 2:ta ja Thunderbolt 3:a:

• iMac Pro (2017)
  • iMac (Retina 5K, 27-tuumainen, 2017)
  • iMac (Retina 4K, 21,5-tuumainen, 2017)
  • iMac (21,5-tuumainen, 2017)
  • MacBook Pro (2016 tai uudempi)

Näissä Mac-kannettavissa on USB-C-portit, jotka tukevat USB 3.1 Gen 1:tä:

• MacBook (2015 tai uudempi)

Voit käyttää USB 3 -laitteita yllä olevien Mac-mallien kanssa asianmukaisella sovittimella.

Mitä USB-versiota Macini tukee?

Järjestelmän tiedot- tai Järjestelmän kuvaus -ikkunasta voit tarkistaa Macin USB-porttien tyypin, näiden porttien tiedonsiirtonopeuden sekä niihin liitetyt laitteet. Lue lisätietoja Macin USB-porttien tarkistamisesta.

Mitkä ovat USB:n siirtonopeudet?

USB 3.1 Gen 2:n enimmäissiirtonopeus on 10 Gb/s. Nämä nopeudet toteutuvat uusissa Mac-malleissa, joissa on Thunderbolt 3 (USB-C) -portteja.

Aiempien USB-versioiden nopeudet:

• USB 3:n ja USB 3.1 Gen 1:n enimmäissiirtonopeus on 5 Gb/s.
  • USB 2:n enimmäissiirtonopeus on 480 Mb/s.
  • USB 1.1:n enimmäissiirtonopeus on 12 Mb/s.

Antaako USB 3 enemmän virtaa kuin USB 2?

USB 3 -laitteet voivat käyttää enintään 900 milliampeeria virtaa (USB 2 -laitteissa 500 milliampeeria). 900 milliampeerin virran hyödyntäminen edellyttää, että käytössä on USB 3 -kaapeli. USB 2 -kaapelit eivät tue 900 milliampeerin virtaa.

Miksei Macini USB-porteissa ole sinisiä sisäkkeitä?

Jotkin valmistajat merkitsevät USB 3 -portin tai -laitteen sinisellä sisäkkeellä. USB 3:a tukevien Mac-tietokoneiden kaikki USB-portit tukevat USB 3 -standardia, eikä niissä ole sinisiä sisäkkeitä.

Mitä USB 3 -laitteita tuetaan?

Kaikkia laitteita, jotka noudattavat niin kutsuttua ”2008 version 1 USB 3.0 specification” -määritystä, tuetaan.

Tuetaanko USB 3 -keskittimiä?

Keskittimiä, jotka noudattavat niin kutsuttua ”2008 version 1 USB 3.0 specification” -määritystä, tuetaan.

Miten USB 3 -porttien paras suorituskyky saavutetaan?

Porttiin ensimmäisenä liitettävä laite antaa sille määritykset. Siksi on tärkeää, että yhdistät ensin USB 3 -standardia tukevat keskittimet tai laitteet.

Mitä tapahtuu, jos USB 3 -porttiin liitetään ensin USB 2 -laite?

Jos liität ensin USB 2 -keskittimen, kaikki keskittimeen yhdistetyt (eli ketjutetut) laitteet voivat käyttää enintään USB 2 -standardin suurinta tiedonsiirtonopeutta (480 Mb/s).

Mitä tapahtuu, jos liitän USB 3 -laitteen USB 2 -porttiin?

Laitteesi pitäisi olla taaksepäin yhteensopiva USB 2 -porttien kanssa. USB 3 -nopeus ei ole kuitenkaan käytettävissä, ja virransyöttöä saatetaan rajoittaa 500 milliampeeriin.

Tuetaanko USB 3:a Windows 7:ssä tai 8:ssa, kun käytössä on Boot Camp?

Kyllä. Windows 8 tukee USB 3:a alkuperäisellä tavalla. Lisätietoja on artikkelissa Boot Camp: usein kysyttyjä kysymyksiä Windows 8:n asentamisesta.

Lataa ja asenna Windows-tukiohjelmisto (ohjaimet), jotta Windows 7:ään voidaan lisätä tuki USB 3:lle, kun käytössä on Boot Camp. Lisätietoja on artikkelissa Boot Camp: usein kysyttyjä kysymyksiä Windows 7:n asentamisesta.

Onko USB 3 -kaapeleiden ja muiden USB-kaapeleiden välillä eroja?

Kyllä. USB 3 -kaapeleissa on seuraavat ominaisuudet:

• Niissä on enemmän johtimia kuin muissa USB-kaapeleissa, joten ne ovat hieman muita USB-kaapeleita paksumpia.
  • Niissä on yleensä sininen sisäke.
  • Niissä on SS-merkintä tietokoneeseen liitettävässä liittimessä.
  • Niissä on erilainen liitin laitteen puoleisessa päässä kuin USB 2 -kaapeleissa.
  • Ne antavat enemmän virtaa yhdistetylle laitteelle (900 milliampeeria).

Voidaanko USB 3 -laite liittää tietokoneeseen USB 2 -kaapelilla?

Kyllä, jos kaapelin laitteen puoleinen pää sopii laitteessa olevaan liitäntään. Koska kaapelissa on vähemmän johtimia, USB 3 -nopeus ei ole kuitenkaan käytettävissä. Lisäksi virransyöttöä saatetaan rajoittaa 500 milliampeeriin.

Miten voin selvittää, käyttääkö laitteeni USB 3 -yhteyttä?

Käytä Järjestelmän tiedot -työkalua:

1. Valitse Omenavalikosta () Tietoja tästä Macista.
  2. Klikkaa Järjestelmäraportti.
  3. Valitse Järjestelmän tiedot -ikkunan vasemmalla puolella olevan Laitteisto-otsikon alta USB.

Järjestelmän tiedot

USB 3 -laitteet ovat USB 3.0 -väylän ja USB 2 -laitteet ovat USB 2.0 -väylän alla. Saat lisätietoja kustakin laitteesta klikkaamalla sen nimeä.

Miksi USB 3 -laitteeni näyttävät toimivan vain USB 2 -nopeudella, kun käytän Macissa virtualisointiohjelmistoa?

Jotkin virtualisointiohjelmistot eivät vielä tue USB 3 -standardia. Pyydä lisätietoja virtualisointiohjelmistosi valmistajalta.

Miksi jotkin USB 3 -laitteet eivät aktivoidu tai näy USB 3 -väylässä?

Kokeile seuraavia vihjeitä, jos USB 3 -laite ei aktivoidu tai näy USB 3 -väylässä:

• Varmista, että olet asentanut tietokoneeseesi saatavilla olevat viimeisimmät ohjelmistopäivitykset. Valitse Omenavalikosta App Store ja tarkista saatavilla olevat päivitykset.
  • Joskus ongelma ratkeaa, kun laite irrotetaan tietokoneesta ja liitetään uudelleen.
  • Kokeile liittää laite toiseen USB-porttiin tietokoneessa.
  • Tarkista, onko laitteen valmistajalta saatavilla laiteohjelmiston päivitystä laitteeseen.
  • Jos laitteen mukana tuli virtalähde, käytä sitä.
  • Käynnistä tietokone uudelleen.
  • Kokeile toista USB 3 -kaapelia.
  • Kokeile toista USB 3 -keskitintä.

Miksi Wi-Fi- tai Bluetooth-laitteissa ilmenee ongelmia, kun tietokoneeseeni on liitetty USB 3 -laitteita?

Jotkin USB 3 -laitteet voivat aiheuttaa radiotaajuushäiriöitä. Sen vuoksi 2,4 GHz:n kaistalla toimivien Wi-Fi- ja Bluetooth-laitteiden ja tietokoneen välisessä tiedonsiirrossa voi ilmetä ongelmia. Seuraavassa on vinkkejä, jolla tämän ongelman voi välttää:

• Jos USB-laitteessa on riittävän pitkä kaapeli laitteen siirtämiseen, aseta se etäälle Macistasi. Katso, ettet aseta sitä Macisi taakse tai sen näytön taitteen lähelle. Wi-Fi- ja Bluetooth-antennit ovat näytön taitteessa, joten sen lähellä olevat USB 3 -laitteet voivat häiritä langattomia yhteyksiä.
  • Jos käytät sovittimia Mac-tietokoneessa, jossa on Thunderbolt 3 (USB-C) -portteja, liitä ne Macisi vasemmalla sivulla olevaan etuporttiin tai oikealla puolella oleviin portteihin (jos tietokoneessa on portteja tällä puolella). Nämä portit ovat kaikkein kauimpana antenneista, mikä vähentää häiriöiden todennäköisyyttä.
  • Voit välttää häiriöt 2,4 GHz:n Wi-Fi-kaistalla käyttämällä 5 GHz:n kaistaa. Tämän asetuksen voi muuttaa langattomassa tukiasemassa. Bluetooth käyttää aina 2,4 GHz:n kaistaa, joten tämä vaihtoehto ei ole mahdollinen Bluetooth-yhteyksissä.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.