Tietoja USB:stä Mac-tietokoneissa

Tässä artikkelissa kerrotaan Macin USB-porttien tyypeistä ja ominaisuuksista.

USB-porttien tyypit ja nimet

USB (Universal Series Bus) on tietokoneiden ja muiden laitteiden liittämiseen käytettävä alan standardi. Se on käytettävissä erityyppisissä porteissa, ja kaikilla tyypeillä on oma yksilöllinen muotonsa. Mac-tietokoneissa USB on Macisi mallin mukaan käytettävissä seuraavissa porteissa:

USB-A

Tyypin USB-A  portteja kutsutaan yleisesti USB-, USB 2- tai USB 3 -porteiksi niiden tukeman USB-standardin mukaan. Niitä ei voi kääntää, joten USB-A-liitin voidaan liittää porttiin vain silloin, kun se on oikein päin.

USB-C

USB-C-tyypin portit ovat saatavilla Macissa tavallisina USB-C-portteina , Thunderbolt 3 -portteina ja Thunderbolt / USB 4 -portteina . Ne kaikki näyttävät samalta, ja liitin voidaan liittää porttiin kummin päin tahansa.

Lue lisätietoja Macisi porttien tunnistamisesta, kuten myös sovittimista ja kaapeleista, joiden avulla voit liittää vanhempia laitteita tyypin USB-C portteihin.

USB-standardit

USB-standardeilla on merkitystä lähinnä silloin, kun haluat USB-laitteesi toimivan mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti, tai laitteesi tarvitsee lisää virtaa tai käyttää liian paljon virtaa. Jokainen USB-portti tukee tiettyä USB-standardia, joka määrittää portin enimmäissiirtonopeuden (nopeuden) ja virransyötön standardia vastaavaa tai sen vaatimukset ylittävää USB-kaapelia ja laitetta käytettäessä.

USB-standardit Macissa Tiedonsiirto Virransyöttö
USB 4 Enintään 10 Gb/s Enintään 15 W, 5 V
USB 3.1 Gen 2
Tunnetaan myös nimellä USB 3.2 Gen 2
Enintään 10 Gb/s Enintään 15 W, 5 V
USB 3.1 Gen 1
Tunnetaan myös nimellä USB 3.2 Gen 1 tai USB 3
Enintään 5 Gb/s Enintään 900 mA, 5 V
USB 2.0
Enintään 480 Mb/s Enintään 500 mA, 5 V
USB 1.1
Enintään 12 Mb/s Enintään 500 mA, 5 V

Voit selvittää Mac-mallisi USB-A- tai USB-C-tyyppisen portin tukeman standardin seuraavasti:

• Valitse Omenavalikko  > Tietoja tästä Macista, klikkaa Tuki ja klikkaa sitten Tekniset tiedot.
  • Tarkista Järjestelmän tiedot -appi, josta saat lisätietoja muun muassa Macisi USB-portteihin liitetyistä USB-laitteista. Valitse sivupalkista USB ja sitten oikealta USB-väylä.

USB-laitteiden parhaan mahdollisen suorituskyvyn varmistaminen

USB-standardit ovat yhteentoimivia keskenään, mutta vanhimman standardin mukainen kaapeli tai laite rajoittaa nopeutta ja virransyöttöä. Jos esimerkiksi liität USB 3 -laitteen USB 2 -porttiin, laite pystyy toimimaan enintään USB 2 -standardin nopeudella, eikä laite pysty ottamaan portista enempää virtaa kuin mitä USB 2 -standardin mukaisesti voidaan syöttää. Toisin sanoen paras mahdollinen suorituskyky edellyttää, että Macisi USB-portti ja laitteesi USB-kaapeli ovat laitteen USB-standardin mukaisia tai ylittävät sen vaatimukset.

Jos Macisi ei tunnista USB-laitetta sen jälkeen, kun olet liittänyt sen Maciin:

• Tarkista kaikki liitännät: irrota laite Macista, liitä se takaisin ja varmista, että kaikki kaapelit ja sovittimet on liitetty kunnolla molemmissa päissä. Kokeile toista kaapelia tai sovitinta, jos se on mahdollista.
  • Liitä laite USB-keskittimen tai muun laitteen sijaan suoraan Maciin ja kokeile tarvittaessa Macissa tai laitteessa toista USB-porttia.
  • Jotkin laitteet tarvitsevat omat ohjelmistonsa, kuten ohjaimia tai laiteohjelmistoja. Muut toimivat ilman lisäohjelmistoja. Tarkista asia laitteesi valmistajalta, ja asenna myös kaikki saatavilla olevat Applen ohjelmistopäivitykset.
  • Jos laitteen mukana tuli virtalähde, käytä sitä. Jotkin laitteet pystyvät ottamaan virtaa Macin USB-portista. Muut tarvitsevat enemmän virtaa kuin mitä Mac pystyy antamaan.
  • Käynnistä Mac uudelleen.

Lisätietoja

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.