Din puls. Hvad det betyder, og hvor på Apple Watch du finder det.

Her kan du se, hvordan Apple Watch måler din puls – og du får tip til at opnå en mere præcis måling.

Sådan kontrollerer du din puls

Appen Puls, der viser 68 SPM som aktuel puls og 55 SPM som hvilepuls.

Du kan kontrollere din puls når som helst med appen Puls. Åbn appen, og vent på, at Apple Watch måler din puls. Du kan også se din hvile-, gå-, vejrtræknings-, trænings- og restitutionspuls i dagens løb. For nemt at åbne appen skal du føje pulskomplikationen til din urskive eller føje appen Puls til Dock.

Du kan også slå meddelelser om puls til, så du ved, hvornår din puls ligger over eller under et angivet antal slag per minut (SPM), eller for lejlighedsvis at kontrollere for uregelmæssig hjerterytme.

Meddelelser om puls samt hvile- og gåpuls er kun tilgængelige i Apple Watch Series 1 eller en nyere model. Meddelelser om uregelmæssig hjerterytme er kun tilgængelige med watchOS 5.1.2 eller en nyere version. Du kan kun slå meddelelser om uregelmæssig hjerterytme til, hvis meddelelserne er tilgængelige i dit land eller område, og du opholder dig i det land eller område, hvor du har købt enheden. Se, om meddelelser om uregelmæssig hjerterytme er tilgængelige.

Når Apple Watch måler din puls

Hjertemålinger i appen Sundhed på iPhone og hvilepulsen i appen på Apple Watch.

Når du bruger appen Træning, måler Apple Watch løbende din puls under træningen og i tre minutter, efter at træningen er afsluttet, for at se, hvor hurtigt du restituerer efter træning. Hvis du ikke kan se din puls, skal du kontrollere dine indstillinger.

Disse oplysninger og andre indsamlede data hjælper Apple Watch med at anslå, hvor mange kalorier du har forbrændt. Derudover måler dit Apple Watch din puls dagen igennem, når du hviler, og jævnligt når du går (Apple Watch Series 1 eller en nyere model). Da Apple Watch tager disse målinger på baggrund af din aktivitet, kan tidsrummet mellem disse målinger variere. Apple Watch beregner også daglig hvilepuls og gang i gennemsnit ved at sammenholde baggrundsmålinger af pulsen og accelerometerdata, når der er nok tilgængelige målinger. Du kan styre, hvilke apps fra tredjeparter der har adgang til dine sundhedsdata, fra appen Sundhed i Kilder.

Der kan forekomme visse uregelmæssigheder i de viste data, hvilket lejlighedsvist kan give pulsmålinger, som er unaturligt høje eller lave.

Sådan måler Apple Watch din puls

Den optiske hjertemåler i Apple Watch anvender noget, der kaldes fotopletysmografi. Denne teknologi er svær at udtale, men den er baseret på den meget simple kendsgerning, at blod er rødt, fordi det reflekterer rødt lys og absorberer grønt lys. Apple Watch bruger grønne LED-lamper sammen med lysfølsomme fotodioder til at registrere den mængde blod, der løber gennem dit håndled. Når dit hjerte slår, er blodgennemstrømningen i håndleddet – og absorberingen af grønt lys – hurtigere. Mellem slag er det langsommere. Ved at blinke med LED-lamperne flere hundrede gange i sekundet kan Apple Watch beregne antallet af gange, dit hjerte slår på et minut – dvs. din puls. Den optiske hjertemåler understøtter en lang række pulsslag i spektret 30-210 slag per minut. Derudover er den optiske hjertemåler udviklet til at kompensere for lave signalværdier ved at øge både indikatorens lysstyrke og samplingfrekvensen.

Den optiske hjertemåler kan også bruge infrarødt lys. Det er denne tilstand, Apple Watch bruger, når det måler din puls i baggrunden, og til meddelelser om puls. Apple Watch anvender grønne LED-lamper til at måle din puls under træning og vejrtrækningssessioner og til at beregne gang i gennemsnit og pulsvariation (Heart Rate Variability (HRV)).

Placering af fotodiodesensorer, infrarøde LED-indikatorer og grønne LED-indikatorer på Apple Watch Series 4.

Apple Watch Series 4 og nyere modeller har også indbyggede elektroder i Digital Crown og på bagsiden af Apple Watch, som kan måle dit hjertes elektriske impulser, når det bruges med appen Puls eller appen EKG. Når du placerer fingeren på Digital Crown, danner den et lukket kredsløb mellem dit hjerte og begge dine arme, så den kan registrere de elektriske impulser, der løber gennem dit bryst.

Hvis du vil bruge den elektriske hjertemåler til at måle din puls, skal du åbne appen Puls og placere fingeren på Digital Crown. Du får en hurtigere måling med higher fidelity, da du hermed får en måling hvert sekund i stedet for hvert 5. sekund. Du får vist "EKG" i Kontekst for pulsmåling, når du ser på de registrerede data for Puls i appen Sundhed. Du kan også bruge den elektriske hjertemåler til at tage et EKG med appen EKG.

Målinger af pulsvariation er ikke tilgængelige på det kinesiske fastland, i Malaysia, Sydafrika og i Tyrkiet. Appen EKG er i øjeblikket ikke tilgængelig i alle lande og områder. Se, hvor appen EKG er tilgængelig.

Anbefalinger

Start med en god pasform. Selv under ideelle forhold kan Apple Watch ikke opnå en pålidelig pulsmåling hver gang. Og for en lille procentdel af brugere kan forskellige faktorer gøre det umuligt at foretage en pulsmåling. Men der er ting, du kan gøre for at hjælpe Apple Watch med at opnå de mest konsistente og pålidelige pulsmålinger. Find ud af, hvad der ellers påvirker dine målinger.