Din puls. Hvad det betyder, og hvor på Apple Watch du finder det.

Her kan du se, hvordan Apple Watch måler din puls – og du får tip til at opnå en mere præcis aflæsning.

Symbolet for Puls-app

Sådan kontrollerer du din puls

Aktuel puls på 68 slag i minuttet

Du kan kontrollere din puls når som helst med appen Puls. Åbn appen, og vent på, at Apple Watch måler din puls. Du kan også se din hvile-, gå-, vejrtræknings-, trænings- og restitutionspuls i dagens løb.

Du kan tilføje pulskomplikationen til din urskive eller tilføje appen Puls til Dock, så det er let at åbne appen.

Hvile- og gåpuls er kun tilgængelig i Apple Watch Series 1 eller en nyere model.

Modtag pulsmeddelelser

Hvis din puls forbliver over et angivet antal slag i minuttet (SPM), men du umiddelbart har været inaktiv i over 10 minutter, kan dit Apple Watch notificere dig derom.

Du kan aktivere pulsmeddelelser, når du åbner appen Puls eller på ethvert andet tidspunkt:

1. Åbn appen Apple Watch på din iPhone.
  2. Tryk på fanen My Watch og derefter på fanen Puls.
  3. Tryk på Forhøjet puls, og vælg derefter SPM.

Meddelelser om puls er kun tilgængelige på Apple Watch Series 1 eller en nyere model.

Når Apple Watch måler din puls

Hjertehelbredsdata på iPhone

Når du bruger appen Træning, måler Apple Watch løbende din puls under træningen og i tre minutter, efter at træningen er afsluttet, for at se, hvor hurtigt du restituerer efter træning.

Disse oplysninger og andre indsamlede data hjælper Apple Watch med at anslå, hvor mange kalorier du har forbrændt. Derudover måler dit Apple Watch din puls dagen igennem, når du hviler, og jævnligt når du går (Apple Watch Series 1 eller en nyere model). Da Apple Watch tager disse målinger på baggrund af din aktivitet, kan tidsrummet mellem disse målinger variere. Apple Watch beregner også daglig hvilepuls og gang i gennemsnit ved at sammenholde baggrundsmålinger af pulsen og accelerometerdata, når der er nok tilgængelige målinger. Du kan styre, hvilke apps fra tredjeparter der har adgang til dine sundhedsdata, fra appen Sundhed i Kilder.

Der kan forekomme visse uregelmæssigheder i de viste data, hvilket lejlighedsvist kan give pulsmålinger, som er unaturligt høje eller lave.

Sådan måler Apple Watch din puls

Pulsmåleren i Apple Watch bruger det, der kaldes fotopletysmografi. Denne teknologi er svær at udtale, men den er baseret på den meget simple kendsgerning, at blod er rødt, fordi det reflekterer rødt lys og absorberer grønt lys. Apple Watch bruger grønne LED-lamper sammen med lysfølsomme fotodioder for at registrere den mængde blod, der løber gennem dit håndled. Når dit hjerte slår, er blodgennemstrømningen i håndleddet – og absorberingen af grønt lys – hurtigere. Mellem slag er det langsommere. Ved at blinke med LED-lampen flere hundrede gange i sekundet kan Apple Watch beregne antallet af gange, dit hjerte slår på et minut – dvs. din puls. Pulssensoren understøtter en frekvens på 30–210 slag i minuttet. Derudover er pulsmåleren udviklet til at kompensere for lave signalværdier ved at øge både LED-lampens lysstyrke og samplingfrekvensen.

Pulsmåleren kan også bruge infrarødt lys. Det er denne tilstand, som Apple Watch anvender, når det måler din puls i baggrunden, og til meddelelser om forhøjet puls. Apple Watch anvender grønne LED-lys til at måle din puls under træning og vejrtrækningssessioner og til at beregne gang i gennemsnit og pulsvariation (Heart Rate Variability (HRV)).

Målinger af pulsvariation er ikke tilgængelige i Kina, Malaysia, Sydafrika og Tyrkiet.

Anbefalinger

Start med en god pasform. Selv under ideelle forhold kan Apple Watch ikke opnå en pålidelig pulsmåling hver gang. Og for en lille procentdel af brugere kan forskellige faktorer gøre det umuligt at foretage en pulsmåling. Men der er ting, du kan gøre for at hjælpe Apple Watch med at opnå de mest konsistente og pålidelige pulsmålinger. Find ud af, hvad der ellers påvirker dine aflæsninger.