Din puls. Hvad det betyder, og hvor på Apple Watch du finder det.

Her kan du se, hvordan Apple Watch måler din puls – og du får tip til at opnå en mere præcis aflæsning.

Symbolet for Puls-app

Sådan kontrollerer du din puls

Appen Puls, der viser 68 SPM som aktuel puls og 55 SPM som hvilepuls.

Du kan kontrollere din puls når som helst med appen Puls. Åbn appen, og vent på, at Apple Watch måler din puls. Du kan også se din hvile-, gå-, vejrtræknings-, trænings- og restitutionspuls i dagens løb.

Du kan tilføje pulskomplikationen til din urskive eller tilføje appen Puls til Dock, så det er let at åbne appen.

Hvile- og gåpuls er kun tilgængelig i Apple Watch Series 1 eller en nyere model.

Modtag pulsmeddelelser

Hvis din puls forbliver over eller under et angivet antal slag i minuttet (SPM), men du umiddelbart har været inaktiv i over 10 minutter, kan dit Apple Watch give dig besked om dette.

Du kan slå meddelelser om puls til, når du åbner appen Puls for første gang på dit Apple Watch eller til enhver tid på din iPhone:

1. På iPhone: Åbn appen Apple Watch.
  2. Tryk på fanen Mit ur og derefter på fanen Puls.
  3. Tryk på Høj puls, og vælg derefter SPM.
  4. Tryk på Lav puls, og vælg derefter SPM.

Meddelelser om puls er kun tilgængelige på Apple Watch Series 1 eller en nyere model.

Når Apple Watch måler din puls

Hjertemålinger i appen Sundhed på iPhone og hvilepulsen i appen på Apple Watch.

Når du bruger appen Træning, måler Apple Watch løbende din puls under træningen og i tre minutter, efter at træningen er afsluttet, for at se, hvor hurtigt du restituerer efter træning. Hvis du ikke kan se din puls, skal du kontrollere dine indstillinger.

Disse oplysninger og andre indsamlede data hjælper Apple Watch med at anslå, hvor mange kalorier du har forbrændt. Derudover måler dit Apple Watch din puls dagen igennem, når du hviler, og jævnligt når du går (Apple Watch Series 1 eller en nyere model). Da Apple Watch tager disse målinger på baggrund af din aktivitet, kan tidsrummet mellem disse målinger variere. Apple Watch beregner også daglig hvilepuls og gang i gennemsnit ved at sammenholde baggrundsmålinger af pulsen og accelerometerdata, når der er nok tilgængelige målinger. Du kan styre, hvilke apps fra tredjeparter der har adgang til dine sundhedsdata, fra appen Sundhed i Kilder.

Der kan forekomme visse uregelmæssigheder i de viste data, hvilket lejlighedsvist kan give pulsmålinger, som er unaturligt høje eller lave.

Sådan måler Apple Watch din puls

Pulsmåleren i Apple Watch bruger det, der kaldes fotopletysmografi. Denne teknologi er svær at udtale, men den er baseret på den meget simple kendsgerning, at blod er rødt, fordi det reflekterer rødt lys og absorberer grønt lys. Apple Watch bruger grønne LED-lamper sammen med lysfølsomme fotodioder for at registrere den mængde blod, der løber gennem dit håndled. Når dit hjerte slår, er blodgennemstrømningen i håndleddet – og absorberingen af grønt lys – hurtigere. Mellem slag er det langsommere. Ved at blinke med LED-lampen flere hundrede gange i sekundet kan Apple Watch beregne antallet af gange, dit hjerte slår på et minut – dvs. din puls. Pulssensoren understøtter en frekvens på 30–210 slag i minuttet. Derudover er pulsmåleren udviklet til at kompensere for lave signalværdier ved at øge både LED-lampens lysstyrke og samplingfrekvensen.

Placering af fotodiodesensorer, infrarøde LED-indikatorer og grønne LED-indikatorer på Apple Watch Series 4.

Pulsmåleren kan også bruge infrarødt lys. Det er denne tilstand, Apple Watch bruger, når det måler din puls i baggrunden, og til meddelelser om puls. Apple Watch anvender grønne LED-lys til at måle din puls under træning og vejrtrækningssessioner og til at beregne gang i gennemsnit og pulsvariation (Heart Rate Variability – HRV).

HRV-målinger er ikke tilgængelige på det kinesiske fastland, i Malaysia, Sydafrika eller Tyrkiet.

Anbefalinger

Start med en god pasform. Selv under ideelle forhold kan Apple Watch ikke opnå en pålidelig pulsmåling hver gang. Og for en lille procentdel af brugere kan forskellige faktorer gøre det umuligt at foretage en pulsmåling. Men der er ting, du kan gøre for at hjælpe Apple Watch med at opnå de mest konsistente og pålidelige pulsmålinger. Find ud af, hvad der ellers påvirker dine aflæsninger.