Overvåg din puls med Apple Watch

Her kan du se, hvordan Apple Watch måler din puls – og du får tip til at opnå en mere præcis måling.

Symbol for appen Puls

Sådan kontrollerer du din puls

Du kan kontrollere din puls når som helst med appen Puls. Åbn appen, og vent på, at Apple Watch måler din puls. Du kan også se din hvile-, gå-, vejrtræknings-, trænings- og restitutionspuls i dagens løb. Du kan nemt åbne appen, hvis du tilføjer pulskomplikationen på din urskive.
Appen Puls, der viser 54 SPM som aktuel puls
Du kan også slå notifikationer om puls til, så du ved, hvornår din puls ligger over eller under et angivet antal slag pr. minut (SPM), eller for lejlighedsvis at kontrollere for uregelmæssig hjerterytme.

Notifikationer om uregelmæssig puls er kun tilgængelige med watchOS 5.1.2 eller en nyere version. Hvis du vil aktivere notifikationer om uregelmæssig puls, skal notifikationerne være tilgængelige i dit land eller område. Se, hvor notifikationer om uregelmæssig puls er tilgængelige.

Når Apple Watch måler din puls

Hjertemålinger i appen Sundhed på iPhone og hvilepulsen i appen på Apple Watch

Når du bruger appen Træning, måler Apple Watch løbende din puls under træningen og i tre minutter, efter at træningen er afsluttet, for at bestemme en restitutionspuls efter træning. Hvis du ikke kan se din puls, skal du kontrollere dine indstillinger.

Disse oplysninger og andre indsamlede data hjælper Apple Watch med at anslå, hvor mange kalorier du har forbrændt. Derudover måler dit Apple Watch din puls dagen igennem, når du hviler, og jævnligt når du går (Apple Watch Series 1 eller en nyere model). Da Apple Watch tager disse målinger på baggrund af din aktivitet, kan tidsrummet mellem disse målinger variere. Apple Watch beregner også daglig hvilepuls og gang i gennemsnit ved at sammenholde pulsaflæsninger i baggrunden og accelerometerdata, når der er nok tilgængelige målinger.1 Du kan styre, hvilke apps fra tredjeparter der har adgang til dine sundhedsdata, fra appen Sundhed i Kilder.

Sådan måler Apple Watch din puls

Den optiske pulsmåler i Apple Watch anvender noget, der kaldes fotopletysmografi. Denne teknologi er svær at udtale, men den er baseret på den meget simple kendsgerning, at blod er rødt, fordi det reflekterer rødt lys og absorberer grønt lys. Apple Watch bruger grønne LED-lamper sammen med lysfølsomme fotodioder til at registrere den mængde blod, der løber gennem dit håndled. Når dit hjerte slår, er blodomløbet i håndleddet – og absorberingen af grønt lys – hurtigere. Mellem slag er det langsommere. Ved at blinke med LED-lamperne flere hundrede gange i sekundet kan Apple Watch beregne antallet af gange, dit hjerte slår på et minut – dvs. din puls. Den optiske pulsmåler understøtter en lang række pulsslag i spektret 30-210 slag pr. minut. Derudover er den optiske pulsmåler udviklet til at kompensere for lave signalværdier ved at øge både indikatorens lysstyrke og samplingfrekvensen.

Den optiske pulsmåler kan også bruge infrarødt lys. Det er denne tilstand, Apple Watch bruger, når det måler din puls i baggrunden, og til meddelelser om puls. Apple Watch anvender grønne LED-lys til at måle din puls under træning og vejrtrækningssessioner og til at beregne gang i gennemsnit og pulsvariation (Heart Rate Variability – HRV).

Placering af fotodiodesensorer, infrarøde LED-indikatorer og grønne LED-indikatorer på Apple Watch Series 6.

Apple Watch Series 4 og nyere og alle modeller af Apple Watch Ultra har også indbyggede elektroder i Digital Crown og på bagsiden af Apple Watch, som kan måle dit hjertes elektriske signaler, når det bruges med appen Puls eller appen EKG. Når du placerer fingeren på Digital Crown, danner den et lukket kredsløb mellem dit hjerte og begge dine arme, så den kan registrere de elektriske impulser, der løber gennem dit bryst.

Hvis du vil bruge den elektriske hjertemåler til at måle din puls, skal du åbne appen Puls og placere fingeren på Digital Crown. Du får en hurtigere måling med higher fidelity, da du hermed får en måling hvert sekund i stedet for hvert 5. sekund. Du får vist "EKG" i Kontekst for pulsmåling, når du ser på de registrerede data for Puls i appen Sundhed. Du kan også bruge den elektriske hjertemåler til at tage et EKG med appen EKG.

Appen EKG er i øjeblikket ikke tilgængelig i alle lande og områder. Se, hvor appen EKG er tilgængelig.

Anbefalinger

Start med en god pasform. Selv under ideelle forhold kan Apple Watch ikke opnå en pålidelig pulsaflæsning hver gang. Og for en lille procentdel af brugere kan forskellige faktorer gøre det umuligt at foretage en pulsaflæsning. Men der er ting, du kan gøre for at hjælpe Apple Watch med at opnå de mest konsistente og pålidelige pulsaflæsninger. Læs mere om, hvad der ellers kan påvirke din aflæsning.

1. Der kan forekomme visse uregelmæssigheder i de viste data, hvilket lejlighedsvist kan give pulsmålinger, som er unaturligt høje eller lave.

2. EKG understøttes ikke på Apple Watch SE.