Sådan nulstiller du NVRAM eller PRAM på din Mac

Hvis du oplever problemer med indstillinger i NVRAM eller PRAM, kan det måske hjælpe at nulstille.

NVRAM (nonvolatile random-access memory) er en lille hukommelse, som din Mac bruger til at arkivere bestemte indstillinger, så de er nemt tilgængelige. PRAM (Parameter RAM) lagrer lignende oplysninger, og fremgangsmåden for at nulstille NVRAM og PRAM er ens.

Indstillinger, der kan arkiveres i NVRAM, omfatter lydstyrke, skærmopløsning, valg af startdisk, tidszone og oplysninger om nylig kernelpanik. Indstillingerne i NVRAM afhænger af din Mac og de enheder, der bruges med Mac-computeren.

Hvis du oplever problemer med disse indstillinger eller andre, kan det muligvis hjælpe at nulstille NVRAM. Hvis din Mac eksempelvis starter fra en anden startdisk end den, der er angivet i Startdisk, eller der kort vises et spørgsmålstegn, når din Mac starter, kan det være nødvendigt at nulstille NVRAM.

Sådan nulstilles NVRAM

AlternativplusKommandoplusPplusR

Luk din Mac ned, tænd den, og hold med det samme disse fire taster nede: Alternativ, Kommando, P og R: Du kan slippe tasterne efter ca. 20 sekunder, hvor det ser ud til, at din Mac genstarter.

• På Mac-computere, der afspiller en startlyd, kan du slippe tasterne efter startlyd nummer to.
  • På iMac Pro kan du slippe tasterne, når Apple-logoet er blev vist og er forsvundet igen for anden gang.

Hvis din Mac bruger en firmwareadgangskode, gør denne tastkombination enten ingenting eller forårsager din Mac til at starte fra macOS-gendannelse. For at nulstille NVRAM skal du først slå firmwareadgangskoden fra.

Når din Mac er startet, kan du åbne Systemindstillinger og justere de nulstillede indstillinger, f.eks. lydstyrke, skærmopløsning, valg af startdisk eller tidszone.

Læs mere

• Hvis du bruger en stationær Mac i stedet for en bærbar, og indstillingerne som lydstyrke eller tidszone nulstilles, hver gang du lukker ned eller afbryder strømmen til din Mac, skal du muligvis udskifte batteriet i Mac-computeren. Dette lille batteri findes på computerens bundkort og hjælper NVRAM med at bevare indstillingerne, når strømmen til din Mac afbrydes. Du kan indlevere din Mac til en Apple-serviceudbyder for at få batteriet udskiftet.
  • Hvis du oplever problemer med vågeblus, aktivering fra vågeblus, strøm, opladning af batteriet på den bærbare Mac eller andre strømrelaterede symptomer, skal du muligvis nulstille SMC (System Management Controller).
Udgivelsesdato:Fri Apr 20 00:45:32 GMT 2018