Sådan blokerer du pop op-vinduer i Safari

Her kan du læse om, hvordan du blokerer irriterende pop op-reklamer på iPhone, iPad, iPod touch eller Mac.

Pop op-vinduer kan være annoncer, meddelelser, tilbud eller andre advarsler, som åbnes over eller under dit browservindue, på en anden fane eller i det aktuelle vindue. I visse pop op-vinduer anvendes phishing – f.eks. advarsler eller præmier – som skal narre dig til at tro, at beskeden kommer fra Apple eller en anden virksomhed med tillid til, så du vil dele personlige eller økonomiske oplysninger. Andre hævder at tilbyde gratis downloads, softwareopdateringer eller plugins for at snyde dig til at installere uønsket software.

Medmindre du er helt sikker på en annonces ægthed, skal du undgå at interagere med pop op-vinduer eller websider, som overtager din skærm. Her er nogle yderligere tips til, hvordan du administrerer pop op-vinduer og andre uønskede afbrydelser.

Kontrol og opdatering af software

Sørg altid for at installere de nyeste softwareopdateringer til alle dine Apple-produkter. Mange softwareversioner indeholder vigtige sikkerhedsopdateringer og mulige forbedringer, som kan hjælpe til at begrænse pop op-vinduer.

Det er sikrest at downloade apps til din Mac fra Mac App Store. Hvis du har brug for tredjepartssoftware til din Mac, og softwaren ikke er tilgængelig i App Store, bør du få den direkte fra udvikleren eller en anden pålidelig kilde i stedet for via en annonce eller et link.

Kontrol af Safari-indstillinger og sikkerhedspræferencer

Sørg for, at Safaris sikkerhedsindstillinger er slået til, særligt Blokering af pop op-vinduer og advarsel om svigagtige websteder.

På din iPhone, iPad eller iPod touch skal du gå til Indstillinger > Safari og aktivere Bloker ekstra vinduer og Advarsel om bedrag.

Du kan finde de samme indstillinger på din Mac under fanen Sikkerhed under Safari-indstillingerne. Du kan også klikke på fanen Udvidelser i Safari-indstillingerne for at kontrollere, om du har installeret udvidelsesprogrammer, som du ønsker at slå fra.

Pop op-vinduer og annoncer i Safari

Hvis du får vist et irriterende pop op-vindue i Safari, kan du gå til feltet Søg og skrive en ny URL eller en søgeterm for at gå til et nyt websted. Hvis du ikke kan se feltet Søg på din iPhone, iPad eller iPod touch, skal du trykke øverst på skærmen for at få det vist.

Visse pop op-vinduer og annoncer indeholder falske knapper, som ligner lukknappen, så du skal være forsigtig, når du forsøger at lukke et pop op-vindue eller en annonce. Hvis du er usikker, skal du undgå at interagere med pop op-vinduet eller annoncen og lukke Safari-vinduet eller -fanen.

Hvis du har installeret adware eller anden uønsket software på din Mac

Hvis du får vist pop op-vinduer på din Mac, som ikke vil forsvinde igen, kan du være kommet til at downloade og installere adware (annonceunderstøttet software) eller anden uønsket software. Visse tredjepartwebsteder til download kan indeholde programmer, som du ikke vil have installeret.

Hvis du tror, at du har malware eller adware på din Mac, skal du opdatere til den nyeste version af macOS. Genstart din Mac, hvis du allerede har installeret den nyeste version. macOS indeholder et indbygget værktøj, som fjerner kendt malware ved genstart af Mac.

Kontroller mappen Programmer for at se, om den indeholder uventede apps, og fjern dem. Hvis du bliver ved med at få vist annoncer eller andre uønskede programmer på din Mac, skal du kontakte Apple.

Oplysninger om produkter, der ikke er fremstillet af Apple, eller selvstændige websteder, der ikke er styret eller testet af Apple, er ikke udtryk for anbefalinger eller godkendelser fra Apples side. Apple påtager sig intet ansvar med hensyn til udvalget af disse produkter, produkternes funktionsevne eller brugen af produkterne. Apple giver ingen garanti for, at indholdet på websteder, som Apple ikke står bag, er pålideligt og præcist. Det er forbundet med en naturlig risiko at bruge internettet. Kontakt producenten for at få yderligere oplysninger. Andre virksomheds- og produktnavne kan være varemærker tilhørende de respektive ejere.