Om Nedlukningstilstand

Nedlukningstilstand hjælper med at beskytte enheder mod ekstremt sjældne og yderst avancerede cyberangreb.

Hvad er Nedlukningstilstand?

Nedlukningstilstand er en valgfri og meget effektiv beskyttelse, der er udviklet til de meget få personer, som kan være mål for nogle af de mest sofistikerede digitale trusler, f.eks. på grund af, hvem de er, eller hvad de gør. De fleste mennesker vil aldrig være mål for denne type angreb.

Når Nedlukningstilstand er aktiveret, virker din enhed ikke, som den normalt gør. For at reducere antallet af steder, der potentielt kan udnyttes af meget målrettet spyware, er visse apps, websteder og funktioner strengt begrænsede med hensyn til sikkerheden, og nogle funktioner er muligvis slet ikke tilgængelige.

Nedlukningstilstand er tilgængelig i iOS 16 eller en nyere version, iPadOS 16 eller en nyere version, watchOS 10 eller en nyere version og macOS Ventura eller en nyere version. Yderligere beskyttelse er tilgængelig i iOS 17, iPadOS 17, watchOS 10 og macOS Sonoma. Hvis du vil have et komplet sæt af beskyttelser, skal du opdatere dine enheder til den nyeste software, før du slår Nedlukningstilstand til.

Sådan beskytter Nedlukningstilstand din enhed

Når Nedlukningstilstand er aktiveret, vil nogle apps og funktioner fungere anderledes, herunder:

• Beskeder – de fleste typer vedhæftede arkiver er blokeret, dog ikke visse billeder, videoklip og lydklip. Nogle funktioner, såsom links og eksempler på links, er ikke tilgængelige.

• Webbrowsing – visse komplekse webteknologier blokeres, og det kan medføre, at nogle websteder indlæses langsommere eller ikke fungerer korrekt. Desuden vises webskrifttyper muligvis ikke, og billeder kan blive erstattet med et symbol for manglende billede.

• FaceTime – indgående FaceTime-opkald blokeres, medmindre du tidligere har ringet til den pågældende person eller kontakt. Funktioner som SharePlay og Live Photos er ikke tilgængelige.

• Apple-tjenester – indgående invitationer til Apple-tjenester, f.eks. invitationer til at administrere et hjem i appen Hjem, blokeres, medmindre du tidligere har inviteret denne person. Game Center deaktiveres også.

• Fotos – Når du deler fotos, er lokalitetsoplysninger ikke omfattet. Fælles album fjernes fra appen Fotos, og nye invitationer til Fælles album blokeres. Du kan stadig se disse fælles album på andre enheder, hvor Lockdown Mode (Nedlukning) ikke er aktiveret.

• Enhedsforbindelser – hvis du vil tilslutte et tilbehør eller en anden computer til din iPhone eller iPad, skal enheden låses op. Hvis du vil forbinde din bærbare Mac-computer med Apple Silicon med et tilbehør, skal din Mac være låst op, og du skal give dit udtrykkelige samtykke.

• Trådløs forbindelse – Din enhed opretter ikke automatisk forbindelse til ikke-sikre Wi-Fi-netværk og afbryder forbindelsen til et ikke-sikkert Wi-Fi-netværk, når du slår Nedlukningstilstand til. Understøttelse af 2G-mobilnetværk er slået fra.

• Konfigurationsprofiler – konfigurationsprofiler kan ikke installeres, og enheden kan ikke tilmeldes Administration af mobile enheder eller enhedsovervågning, mens den er i Nedlukningstilstand.

Telefonopkald og almindelige sms'er vil fortsat fungere, mens Nedlukningstilstand er aktiveret. Nødfunktioner, såsom SOS-nødopkald, påvirkes ikke.

Sådan slår du Nedlukningstilstand til

Hvis du vil have et komplet sæt af beskyttelser, skal du opdatere alle dine enheder til den nyeste software og slå Nedlukningstilstand til for alle dine enheder.

• Nedlukningstilstand skal slås til separat på din iPhone, iPad og Mac.

• Når du slår Nedlukningstilstand til på din iPhone, slås den automatisk til på dit parrede Apple Watch.

• Når du slår Nedlukningstilstand til på en af dine enheder, får du besked om at slå funktionen til på dine andre understøttede Apple-enheder.

Når Nedlukningstilstand er slået til, modtager du muligvis notifikationer, når en app eller funktion er begrænset. Et banner i Safari angiver, at Nedlukningstilstand er slået til.

Sådan slår du Nedlukningstilstand til på iPhone eller iPad

1. Åbn appen Indstillinger.

2. Tryk på Anonymitet & sikkerhed.

3. Rul ned, tryk på Nedlukningstilstand, og tryk derefter på Slå Nedlukningstilstand til.

Slå Nedlukningstilstand til under indstillingerne for Anonymitet og sikkerhed på iPhone.
  4. Tryk på Turn On Lockdown Mode (Slå Nedlukning til).

5. Tryk på Turn On & Restart (Aktiver, og genstart), og indtast derefter adgangskoden til din enhed.

Sådan slår du Nedlukningstilstand til på Mac

1. Vælg Apple-menuen  > Systemindstillinger.

2. Klik på Anonymitet & sikkerhed i indholdsoversigten.

3. Rul ned, klik på Nedlukningstilstand, og klik derefter på Slå til.

4. Klik på Slå Nedlukningstilstand til. Du skal muligvis indtaste brugeradgangskoden.

5. Klik på Slå til og start igen.

Sådan udelukker du apps eller websteder fra Nedlukningstilstand

Når Nedlukningstilstand er slået til på din enhed, kan du udelukke en app eller et websted i Safari fra at blive påvirket og begrænset af WebKit-begrænsninger. Udeluk kun de apps eller websteder, du har tillid til, og kun hvis det er nødvendigt.

På iPhone eller iPad

Sådan udelukker du et websted, mens du browser: Tryk på knappen SideindstillingerBilledtekst mangler og derefter på Indstillinger til websteder. Slå derefter Nedlukningstilstand fra.

Hvis du er sikker, kan du udelukke bestemte websteder fra at blive påvirket af Nedlukningstilstand.

Sådan udelukker du en app eller redigerer dine udelukkede websteder:

1. Åbn appen Indstillinger.

2. Tryk på Anonymitet & sikkerhed.

3. Tryk på Nedlukningstilstand under Sikkerhed.

4. Tryk på Configure Web Browsing (Konfigurer webbrowsing).

Du kan udelukke apps fra at blive påvirket af WebKit-begrænsninger.

Hvis du vil udelukke en app, skal du slå appen fra i menuen. Kun de apps, som du har åbnet, efter at du aktiverede Nedlukningstilstand, og som har begrænset funktionalitet, vises på denne liste.

Hvis du vil redigere dine udelukkede websteder, skal du trykke på Udelukkede websteder i Safari > Rediger.

På Mac

Sådan udelukker du et websted, mens du browser: Vælg Safari-menuen > Indstillinger for [websted]. Fjern derefter markeringen i afkrydsningsfeltet Slå Nedlukningstilstand til. Marker afkrydsningsfeltet igen for at inkludere webstedet igen.

Sådan redigerer du dine udelukkede websteder:

1. I menulinjen i Safari skal du vælge Safari-menuen > Indstillinger.

2. Klik på Websteder.

3. Rul ned, og klik på Nedlukningstilstand i indholdsoversigten.

4. Slå Nedlukningstilstand til eller fra i menuen ud for et konfigureret websted.

Konfigurationsprofiler og administrerede enheder

Hvis en enhed er indstillet til Nedlukningstilstand, kan der ikke installeres nye konfigurationsprofiler, og enheden kan ikke tilmeldes Administration af mobile enheder eller enhedsovervågning. Hvis en bruger vil installere en konfigurationsprofil eller en administrationsprofil, skal vedkommende slå Nedlukningstilstand fra, installere profilen og derefter genaktivere låsetilstand, hvis det er nødvendigt. Disse begrænsninger forhindrer angribere i at forsøge at installere ondsindede profiler.

En enhed, der er tilmeldt Administration af mobile enheder, før Nedlukningstilstand er aktiveret, vil fortsat være administreret. Systemadministratorer kan installere og fjerne konfigurationsprofiler på den pågældende enhed.

Nedlukningstilstand er ikke en indstilling, som systemadministratorer kan ændre i Administration af mobile enheder. Det skyldes, at den er designet til et meget lille antal brugere, som kan være mål for ekstreme cyberangreb.