Undvik bedrägerier genom att använda krypterade webbplatser

När du besöker en krypterad webbsida – t.ex.internetbanken – kontrollerar Safari att webbplatsens certifikat är legitimt. Om det inte är det visar Safari ett varningsmeddelande.

Krypterade webbplatser krypterar data du överför till dem så att bara du och webbplatserna kan se dessa data. Det är viktigt att använda krypterade webbplatser eftersom de förhindrar att någon ”tjuvlyssnar”.

Safari kan också varna dig om farliga webbplatser som har rapporterats som falska, fientliga eller skadliga. Vi rekommenderar att du inte besöker en webbplats om en varning visas.

Falska webbplatser kan försöka lura dig till att installera farliga program som kan skada datorn, omdirigera dig eller stjäla personlig information (som användarnamn och lösenord). Många webbplatser låtsas tillhöra riktiga företag eller myndigheter, t.ex. din bank eller e-postleverantör eller skatteverket.

Öppna Safari åt mig

Avgöra om en webbplats är krypterad

• Se om det finns en krypteringssymbol i det smarta sökfältet. En krypteringssymbol visar att webbplatsen använder HTTPS-protokollet, har ett certifikat för sin digitala identitet och krypterar information. Om du vill se webbplatsens certifikat klickar du på symbolen.

• En grå symbol står för ett standardcertifikat.

Krypteringssymbolen (ser ut som ett lås) för en webbplats med standardcertifikat.
    • En grön symbol står för ett EV-certifikat (mer omfattande ID-kontroll) och visar namnet på EV-certifikatets ägare.

Krypteringssymbolen (ser ut som ett lås) för en webbplats med ett certifikat för utökad verifiering.

Om en webbplats inte har en krypteringssymbol går du tillbaka till sidan där du loggade in och letar efter en länk till en krypterad version av platsen – till exempel ”Använd vår säkra webbplats”. Om det finns en sådan använder du den, även om du inte planerar att visa eller ge någon privat information.

Reagera på en certifikatvarning

• Klicka på Visa certifikat och kontrollera certifikatets innehåll.

Om certifikatet innehåller ett meddelande om att certifikatet inte är betrott, att det har signerats av en utfärdare som inte är betrodd, eller att namnet och organisationen inte stämmer överens med webbplatsens ägare klickar du på Avbryt.

Om du fortsätter till webbplatsen bör du kontrollera adressen i Safari-verktygsfältet så att den är korrekt. Vissa bedrägliga webbplatser kan ha adresser som är mycket snarlika betrodda webbplatsers adresser, med bara en eller två ändrade bokstäver. Certifikatet lagras på din dator. Du kan ändra certifikatets pålitlighetsinställningar senare i Nyckelhanterare.

• Kontakta webbplatsens ägare eller administratör och fråga varför deras plats orsakar en certifikatvarning. Till exempel kanske de kan säga att platsen bara är tillgänglig inom organisationen, så det använder ett självsignerat certifikat (ett som inte är utfärdat av en certifikatutfärdare). Du måste bestämma om du ska lita på platsen ändå eller inte besöka den.

Reagera på en varning om bedräglig webbplats

• Om Safari visar ett meddelande om en falsk, fientlig eller möjligtvis skadlig webbplats bör du inte besöka webbplatsen.