Använda Nödanrop SOS via satellit på din iPhone

På iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 15 eller iPhone 15 Pro kan du skicka ett sms till larmcentralen med Nödanrop SOS när du befinner dig på avlägsna platser utan mobilnäts- eller wifi-täckning.

Så här fungerar Nödanrop SOS via satellit

Nödanrop SOS via satellit kan hjälpa dig att komma i kontakt med räddningstjänsten under exceptionella omständigheter när inga andra sätt att nå räddningstjänsten är tillgängliga. Om du ringer eller skickar sms till räddningstjänsten men inte kan koppla upp dig eftersom du befinner dig på en plats utan mobilnäts- eller wifi-täckning försöker din iPhone ansluta dig via satellit.

För att ansluta till en satellit måste du vara utomhus och ha fri sikt mot himlen och horisonten. När du använder en satellitanslutning är upplevelsen annorlunda än att skicka eller ta emot ett meddelande via mobilnät.

Läs mer om att ansluta till en satellit med din iPhone

Nödanrop SOS via satellit är gratis i två år efter aktiveringen av en iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 15 eller iPhone 15 Pro.

Om din iPhone eller Apple Watch känner av en allvarlig bilolycka eller ett hårt fall och du inte svarar, kan din iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 15 eller iPhone 15 Pro automatiskt skicka en kraschdetekterings- eller falldetekteringsnotis till räddningstjänsten med hjälp av Nödanrop SOS via satellit om du är utan mobilnäts- och wifi-täckning.

Innan du lämnar mobilnätet

Om du åker till en plats utan mobilnäts- och wifi-täckning följer här några sätt att förbereda sig på.

Prova demonstration av SOS Nödanrop via satellit

Prova demonstration av SOS Nödanrop via satellit så att du lär dig hur funktionen fungerar

Ställa in informationen som du vill dela

När du använder Nödanrop SOS via satellit kan du dela ditt medicinska ID och meddela dina nödkontakter. Du måste ställa in den här informationen innan du åker till en plats utan mobilnäts- eller wifi-täckning.

ios-17-iphone-14-pro-settings-emergency-contacts

Ställ in Medicinskt ID och lägg till nödkontakter i appen Hälsa

Skicka sms till räddningstjänsten via satellit

1. Försök först att ringa det lokala nödnumret Även om ditt vanliga mobilnät inte är tillgängligt kanske det går att ringa samtalet.

2. Om ditt samtal inte går att ansluta kan du skicka sms till räddningstjänsten via satellit. Vissa lokala nödnummer kräver iOS 16.4 eller senare för att ansluta till nödtjänster via satellit2.

ios-17-iphone-14-pro-phone-no-connection-emergency-text
    1. Tryck på Nödanrop via satellit.

2. Om du behöver hjälp men inte befinner dig i en nödsituation kan du välja att kontakta vägassistans.

3. Du kan också gå till Meddelanden för att skicka ett sms till det lokala nödnumret och sedan trycka på Nödfallstjänster.

3. Tryck på Rapportera nödsituation.

4. Använd enkla tryck och besvara frågorna för att bäst beskriva din situation.

5. Välj att meddela dina nödkontakter att du kontaktade räddningstjänsten, tillsammans med din plats och typ av nödsituation.

6. Följ anvisningarna på skärmen för att ansluta till en satellit.

7. När du är ansluten fortsätter du att följa anvisningarna på skärmen för att hålla anslutningen medan du skickar ditt meddelande till räddningstjänsten.

ios-17-iphone-14-pro-messages-text-emergency-services-connect-to-satellite

När du är ansluten startar din iPhone en textkonversation med räddningspersonal genom att dela viktig information som ditt medicinska ID och nödkontaktinformation (om du har ställt in det), svaren på frågeformuläret för nödsituationer, din plats (inklusive höjd) och återstående batteritid för din iPhone.

Du kan bli ombedd att svara på ytterligare meddelanden. Endast latinska tecken (som engelska eller franska) stöds i dessa meddelanden. Den här tjänsten stöder engelska, amerikansk spanska, kanadensisk franska, nederländska, franska, tyska, italienska och portugisiska.

Dela information med dina nödkontakter

Om du ställer in nödkontakter i Hälsa-appen kan du välja att meddela och dela information med dem när du skickar sms till räddningstjänsten med Nödanrop SOS via satellit. När du väljer att dela denna information får dina nödkontakter dessa meddelanden automatiskt.

Om dina nödkontakter använder iMessage på iOS 16.1 eller senare kan du dela en liveutskrift av din konversation med räddningstjänsten. Denna utskrift innehåller:

• Dina svar på frågeformuläret för nödsituationer.

• En karta med din plats.

• De meddelanden som du utbyter med räddningstjänsten.

Om dina nödkontakter har en enhet som inte kommer från Apple eller inte har iOS 16.1 eller senare, får de ett textmeddelande som varnar dem om din nödsituation. I USA och Kanada kommer detta meddelande från numret 767911. I Europa kommer detta meddelande från 767112.

• Meddelandet säger: ”Du får det här meddelandet för att någon du känner valde dig som nödkontakt och använde Nödanrop SOS via satellit.”

• Dina nödkontakter måste svara ”JA” på det första meddelandet inom 48 timmar för att ta emot fler textmeddelanden. Om de svarar ”NEJ” eller ”STOPP” får de inte fler meddelanden om notiser från SOS Nödanrop via satellit (varken för den aktuella nödsituationen eller för framtida nödsituationer).

• Om din nödkontakt svarade ”NEJ” eller ”STOPP” kan hen börja ta emot meddelanden om notiser från SOS Nödanrop via satellit igen genom att skicka ett sms med texten ”STARTA OM” till samma nummer.

• De ytterligare meddelandena innehåller ditt namn, den tidpunkt då du kontaktade räddningstjänsten, din plats och informationen som du angav om din nödsituation.

Dina nödkontakter kan inte svara på meddelandena, annat än att svara ”JA” eller ”NEJ” vid behov. De behöver inte kontakta räddningstjänsten, eftersom räddningstjänsten redan har kontaktats angående nödsituationen.

Tillgänglighet till SOS Nödsamtal via satellit

• Du behöver en iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 15 eller iPhone 15 Pro med:

• iOS 16.1 eller senare i USA eller Kanada

• iOS 16.2 eller senare i Frankrike, Tyskland, Irland och Storbritannien.

• iOS 16.4 eller senare i Australien, Österrike, Belgien, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Nya Zeeland, Portugal, Spanien och Schweiz

• Du måste vara på en plats utan mobilnäts- och wifi-täckning.

• Du måste ansluta till en satellit med din iPhone

• SOS Nödanrop via satellit är tillgängligt i Australien, Österrike, Belgien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Nya Zeeland, Portugal, Spanien, Schweiz, Storbritannien och USA3

• Internationella resenärer som besöker ett land eller en region där Nödanrop SOS via satellit är tillgängligt kan använda funktionen under besöket, förutom om de köpt sin iPhone i vissa länder eller regioner4.

1. I USA och Kanada ringer eller skickar du sms till 911. I Australien ringer eller skickar du sms till 000. I Österrike ringer eller skickar du sms till 112, 133 och 144. I Belgien ringer eller skickar du sms till 100 och 101. I Frankrike ringer eller skickar du sms till 112, 15, 17, 18, 114, 119, 191 och 196. I Tyskland ringer eller skickar du sms till 112 och 110. I Irland och Storbritannien ringer eller skickar du sms till 999 eller 112. I Italien ringer eller skickar du sms till 112, 113, 115, 118 och 1530. I Luxemburg ringer eller skickar du sms till 112, 113, 12112 och 12113. I Nya Zeeland ringer eller skickar du sms till 111. I Spanien ringer du 112. I Schweiz ringer du 112.

2. Du behöver iOS 16.2 eller senare för att ansluta till nödtjänster via satellit när du ringer eller skickar sms till 15, 17, 18, 114, 119, 191 och 196 i Frankrike, 110 i Tyskland och 999 i Irland. Du behöver iOS 16.4 eller senare för att ansluta till nödtjänster via satellit i Österrike, Belgien, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien och Schweiz. Tillgängligheten av dessa ytterligare nödnummer kan också bero på din mobiloperatör.

3. Inklusive ögruppen Madeira, Ashmore- och Cartieröarna, Azorerna, Balearerna (Ibiza, Formentera, Mallorca och Menorca), Kanarieöarna (El Hierro, Fuerteventura, Gran Canaria, La Gomera, La Palma, Lanzarote och Teneriffa), Förvaltningsområdet Saint-Martin, Saint Pierre-et-Miquelon, Korsika, Korallhavet, Guadeloupe, öarna Sicilien och Sardinien, Isle of Man, Isle of Wight, Martinique, Orkneyöarna, Puerto Rico, Saint Barthelemy, Skotska Hebriderna, Shetlandsöarna, suveräna staterna San Marino och Vatikanstaten, Torressundöarna och Amerikanska Jungfruöarna.

4. Satellitanslutning erbjuds inte på iPhone-modeller som köpts i Armenien, Belarus, Fastlandskina, Hongkong, Macao, Kazakstan, Kirgizistan och Ryssland.