Om förlustfritt ljud i Apple Music

Vårt engagemang för din lyssningsupplevelse

Apple Music levererar en oöverträffad lyssningsupplevelse som definieras av den högsta standarden för ljudkvalitet. Vi utvecklade vår egen implementering av AAC (Advanced Audio Codec) som levererar ljud som är praktiskt taget oskiljbart från originalinspelningen. Vi introducerade också Apple Digital Masters för att leverera inspelningar av högsta kvalitet. Och nu erbjuder vi Apple Music-prenumeranter det extra alternativet att få tillgång till hela vår katalog kodad med förlustfri ljudkomprimering utan extra kostnad.

Vad är förlustfri ljudkomprimering?

De flesta ljudkomprimeringstekniker förlorar en viss mängd data från den ursprungliga källfilen. Förlustfri komprimering är en form av komprimering som bevarar alla originaldata.

Apple har utvecklat sin egen ljudkomprimeringsteknik för detta som heter Apple Lossless Audio Codec (ALAC). Förutom AAC är hela Apple Music-katalogen nu kodad med ALAC i upplösningar från 16-bitars/44,1 kHz (cd-kvalitet) upp till 24-bitars/192 kHz.

Trots att skillnaden mellan AAC och förlustfritt ljud praktiskt taget inte kan urskiljas, erbjuder vi Apple Music-prenumeranter en möjlighet att få tillgång till musik i förlustfri ljudkomprimering.

Vad du behöver veta om förlustfritt ljud i Apple Music

• Streaming av förlustfritt ljud över ett mobil- eller wifi-nätverk förbrukar betydligt mer data. Och hämtning av förlustfritt ljud använder betydligt mer utrymme på din enhet. Högre upplösningar använder mer data än lägre upplösningar.

• AirPods, AirPods Pro (1:a generationen och 2:a generationen med Lightning-laddningsetui), AirPods Max och trådlösa Beats-hörlurar använder Apple AAC Bluetooth Codec för att säkerställa utmärkt ljudkvalitet. Bluetooth-anslutningar är dock inte förlustfria.

• AirPods Pro (2:a generationen) med MagSafe-laddningsetui (usb-C) ger förlustfritt ljud med ultralåg latens när de parkopplas med en Apple Vision Pro.

• För att få en förlustfri version av musik som du redan har hämtat från Apple Music tar du bort musiken, aktiverar förlustfritt ljud för din enhet och hämtar sedan musiken från katalogen i Apple Music igen.

Så här lyssnar du med förlustfritt ljud på din iPhone eller iPad

Det här behöver du

Du kan lyssna med förlustfritt ljud på en iPhone eller iPad som är uppdaterad till den senaste versionen av iOS eller iPadOS

• En kabelanslutning till hörlurar, mottagare eller strömförsörjda högtalare

• De inbyggda högtalarna

• En extern omvandlare från digital till analog för att lyssna på låtar med samplingsfrekvenser högre än 48 kHz

Så här aktiverar eller inaktiverar du förlustfritt ljud

1. Gå till Inställningar > Musik.

2. Tryck på Ljudkvalitet.

3. Tryck på Lossless-ljud när du vill aktivera och inaktivera det. Härifrån kan du välja ljudkvalitet för streaming och ljudhämtning.

• Lossless för en maximal upplösning på 24-bitar/48 kHz

• Hi-Res Lossless för en maximal upplösning på 24-bitar/192 kHz

Så här lyssnar du med förlustfritt ljud på din Mac

Det här behöver du

Du kan lyssna med förlustfritt ljud på en Mac som är uppdaterad till den senaste versionen av macOS

• En kabelanslutning till hörlurar, mottagare eller strömförsörjda högtalare

• De inbyggda högtalarna

• MacBook Pro 14 tum och MacBook Pro 16 tum har inbyggt stöd för uppspelning av låtar med samplingsfrekvenser upp till 96 kHz.

• Du kan lyssna på låtar med samplingsfrekvenser högre än 48 kHz på andra Mac-datorer med hjälp av en extern digital-till-analog-omvandlare.

Så här aktiverar eller inaktiverar du förlustfritt ljud

1. Öppna appen Apple Music.

2. Välj Musik > Inställningar i menyfältet.

3. Klicka på fliken Uppspelning.

4. Markera eller avmarkera Lossless-ljud under Ljudkvalitet för att aktivera eller inaktivera det. Härifrån kan du också ändra inställningarna för streaming och förlustfri hämtning.

• Lossless för en maximal upplösning på 24-bitar/48 kHz

• Hi-Res Lossless för en maximal upplösning på 24-bitar/192 kHz

Så här lyssnar du med förlustfritt ljud på din HomePod

Det här behöver du

Så här aktiverar eller inaktiverar du förlustfritt ljud

1. Öppna appen Hem på din iPhone eller iPad.

2. Tryck på HemknappenNo alt supplied for Image.

3. Tryck på Heminställningar.

4. Tryck på ditt namn under Personer.

5. Tryck på Apple Music.

6. Aktivera eller inaktivera Lossless-ljud.

Så här lyssnar du med förlustfritt ljud på din Apple TV 4K

Det här behöver du

Så här aktiverar eller inaktiverar du förlustfritt ljud

1. Gå till Inställningar > Appar.

2. Välj Musik.

3. Välj Ljudkvalitet.

4. Markera eller avmarkera Lossless. Apple TV 4K stöder för närvarande inte Hi-Res Lossless (samplingsfrekvenser högre än 48 kHz).

Så här lyssnar du på förlustfritt ljud på din Apple Vision Pro

Det här behöver du

Du kan lyssna på förlustfritt ljud på Apple Vision Pro med:

• De inbyggda högtalarna

• AirPods Pro (2:a generationen) med MagSafe laddningsetui (usb-C)

Så här aktiverar eller inaktiverar du förlustfritt ljud

1. Gå till Inställningar > Appar.

2. Tryck på Musik.

3. Tryck på Ljudkvalitet under Ljud.

4. Aktivera eller inaktivera Lossless-ljud.

Så här lyssnar du med förlustfritt ljud på din Android-enhet

Det här behöver du

Du kan lyssna med förlustfritt ljud på en Android-enhet med den senaste versionen av Apple Music-appen med:

• En kabelanslutning till hörlurar, mottagare eller strömförsörjda högtalare

• Lyssna på låtar med samplingsfrekvenser högre än 48 kHz med hjälp av en extern digital-till-analog-omvandlare.*

*Om du vill veta om din Android-enhet kräver en extern digital-till-analog-omvandlare kan du fråga enhetens tillverkare.

Så här aktiverar eller inaktiverar du förlustfritt ljud

1. Öppna appen Apple Music.

2. Tryck på knappen Mer Mer-knappen.

3. Tryck på Settings (Inställningar).

4. Tryck på Ljudkvalitet.

5. Tryck på Lossless när du vill aktivera och inaktivera det. Härifrån kan du välja ljudkvalitet för streaming och ljudhämtning.

• Lossless för en maximal upplösning på 24-bitar/48 kHz

• Hi-Res Lossless för en maximal upplösning på 24-bitar/192 kHz

Så här lyssnar du på förlustfritt ljud på din dator

Det här behöver du

Du kan lyssna på förlustfritt ljud på en dator med appen Apple Music för Windows med

• De inbyggda högtalarna

• En kabelanslutning till hörlurar, mottagare eller strömförsörjda högtalare

• en extern omvandlare från digital till analog för att lyssna på låtar med samplingsfrekvenser högre än 48 kHz.*

*Kontrollera med datortillverkaren för att se om din dator kräver en extern omvandlare från digital till analog.

Så här aktiverar eller inaktiverar du förlustfritt ljud

1. Öppna appen Apple Music.

2. Högst upp klickar du på Sidofältsåtgärder  och klickar sedan på Inställningar.

3. Klicka på Uppspelning.

4. Aktivera eller inaktivera Lossless-ljud under Ljudkvalitet. Härifrån kan du välja ljudkvalitet för streaming och ljudhämtning.

• Lossless för en maximal upplösning på 24-bitar/48 kHz

• Hi-Res Lossless för en maximal upplösning på 24-bitar/192 kHz

Vanliga frågor om förlustfritt ljud

Kan jag lyssna på Lossless-ljud med AirPods, AirPods Pro, AirPods Max eller Beats-hörlurar?

AirPods, AirPods Pro (1:a generationen och 2:a generationen med Lightning-laddningsetui), AirPods Max och trådlösa Beats-hörlurar använder Apple AAC Bluetooth Codec för att säkerställa utmärkt ljudkvalitet. Bluetooth-anslutningar är dock inte förlustfria.

AirPods Pro (2:a generationen) med MagSafe-laddningsetui (usb-C) använder ett eget trådlöst ljudprotokoll som kan ge förlustfritt ljud med ultralåg latens när det parkopplas med med Apple Vision Pro.

Kan jag lyssna med förlustfritt ljud via Bluetooth?

Vi levererar musik med hjälp av förlustfri ljudkomprimering till din iPhone, iPad, Mac och Apple TV. Förlustfritt ljud spelas normalt upp på Bluetooth-högtalare och hörlurar. Bluetooth-anslutningar stöder dock inte förlustfritt ljud.

Kan jag lyssna med förlustfritt ljud med Apples Lightning till 3,5 mm-adapter för hörlursuttag?

Ja. Lightning till 3,5 mm-adaptern för hörlursuttag Den innehåller en digital-till-analog-omvandlare som stöder upp till 24-bitar/48 kHz förlustfritt ljud.

Kan jag lyssna med förlustfritt ljud med en AirPods Max Lightning till 3,5 mm-ljudkabel?

Lightning till 3,5 mm-ljudkabeln AirPods Max kan anslutas till enheter som spelar upp Lossless- och Hi-Res Lossless-inspelningar med en exceptionell ljudkvalitet. Med tanke på omvandlingen från analogt till digitalt i kabeln kommer uppspelningen inte att vara helt förlustfri.

Vilket innehåll är inte tillgängligt med förlustfritt ljud?

• Radiosändningar

• Live-radio och on-demand-innehåll från Apple Music 1, Apple Music Hits och Apple Music Country

• Musikvideor

Kan jag hämta mina iTunes-köp igen, i förlustfritt format?

Om du prenumererar på Apple Music kan du endast hämta musik i förlustfritt format från Apple Music-katalogen.

Kan jag lyssna med förlustfritt ljud med CarPlay?

Du kan lyssna med förlustfritt ljud med CarPlay med hjälp av en usb-anslutning. Streaming av förlustfritt ljud i en bil över ett mobilnätverk förbrukar betydligt mer data.

Tillgänglighet till Apple Music kan variera beroende på land eller region. Läs mer om vad som är tillgängligt i ditt land eller din region.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.