Dela mappar med iCloud Drive

Med mappdelning på iCloud Drive kan du dela hela mappar eller filer med vänner, familj eller kollegor. Sedan kan ni samarbeta på iPhone, iPad, iPod touch, Mac, pc eller iCloud.com.

När du skapar och delar en mapp på iCloud Drive kan alla deltagare komma åt alla filer i den mappen. Om du lägger till en fil i en delad mapp, delas den automatiskt med alla deltagare. Du kan även lägga till eller ta bort deltagare, redigera delningsbehörighet eller sluta dela en mapp när du vill. Gör så här.

På en iPhone, iPad eller iPod touch

Du behöver iOS 13.4 eller iPadOS 13.4 eller senare för att kunna dela mappar på iCloud Drive på din iPhone, iPad eller iPod touch.

Så här delar du en mapp

1. Öppna appen Filer.
  2. Via fliken Bläddra går du till Platser och trycker på iCloud Drive.
  3. Tryck på välj och sedan på mappen du vill dela.
  4. Tryck på Dela  och sedan på Lägg till personer . Du kan behöva svepa upp.
  5. Tryck på Delningsalternativ för att redigera vem som har åtkomst till mappen och behörighet. Du kan endast dela mappen med personer som du bjuder in eller de som har länken. Du kan även ge andra behörighet att göra ändringar eller att endast visa filer. Välj sedan bland symbolerna hur du vill skicka din inbjudan.

Så här bjuder du in deltagare, tar bort deltagare eller ändrar delningsinställningar

1. Tryck på Välj och sedan på den delade mappen på iCloud Drive.
  2. Tryck på Dela  och sedan på Visa personer .
  3. Härifrån kan du göra dessa saker:

• Bjuda in deltagare: Tryck på Kopiera länk, Lägg till personer eller Skicka länk (om åtkomst är inställd på alla som har länken) och välj sedan hur du vill skicka inbjudan: till exempel via Mail, Meddelanden eller AirDrop.
    • Ta bort deltagare: Om Endast personer du bjuder in kan komma åt din delade mapp trycker du på deltagarens namn och sedan Ta bort åtkomst. Tryck sedan på OK för att bekräfta.
    • Ändra delningsalternativ: Tryck på Delningsalternativ för att ändra delningsalternativ för alla. Om Endast personer du bjuder in är markerat kan du kontrollera delningsinställningar för varje deltagare. Tryck bara på personens namn och ändra sedan behörighet.
    • Sluta dela: Tryck på Sluta dela och sedan OK för att bekräfta. Du kan också bara flytta eller radera mappen från iCloud Drive så kan deltagarna inte längre komma åt mappen eller dess filer.

På Mac

Du behöver macOS Catalina 10.15.4 eller senare för att kunna dela mappar på iCloud Drive på din Mac.

Så här delar du en mapp

1. Välj iCloud Drive från sidofältet i Finder.
  2. Välj mappen du vill dela.
  3. Klicka på Dela  och välj sedan Lägg till personer .
  4. Välj hur du vill skicka inbjudan: till exempel via Mail, Meddelanden, Kopiera länk eller AirDrop.
  5. Tryck på Delningsalternativ för att redigera vem som har åtkomst till mappen och behörighet. Du kan endast dela mappen med personer som du bjuder in eller de som har länken. Du kan även ge andra behörighet att göra ändringar eller att endast visa filer.
  6. Klicka på Dela och lägg sedan till relevant kontaktinformation för de personer som du vill dela med.

Så här bjuder du in deltagare, tar bort deltagare eller ändrar delningsinställningar

1. Kontrollklicka på den delade mappen på iCloud Drive och sedan på Dela i rullgardinsmenyn. Du kan även markera den delade mappen och sedan klicka på Dela.
  2. Klicka på Visa personer .
  3. Härifrån kan du göra dessa saker:
    • Bjuda in deltagare: Klicka på Lägg till personer  och välj sedan hur du vill skicka din inbjudan.
    • Ta bort deltagare: Håll muspekaren över en deltagares namn och klicka sedan på Mer . Välj sedan Ta bort åtkomst.
    • Ändra delningsinställningar: Klicka på triangeln bredvid Delningsalternativ. Om Endast personer du bjuder in har åtkomst till din delade mapp kan du kontrollera delningsinställningar för varje deltagare. Håll pekaren över en personens namn och klicka sedan på Mer  för att ändra behörighet.
    • Sluta dela: Klicka på triangeln bredvid Delningsalternativ och sedan på Sluta dela. Du kan också bara flytta eller radera mappen från iCloud Drive så kan deltagarna inte längre komma åt mappen eller dess filer.

På en pc

Du behöver iCloud för Windows 11.1 för att dela mappar på iCloud Drive.

Så här delar du en mapp

1. Öppna iCloud Drive i panelen Navigering i Utforskaren.
  2. Högerklicka på mappen som du vill dela.
  3. Välj iCloud-delning.
  4. I fältet Personer anger du e-postadresserna till de personer som du vill dela med.
  5. Under Delningsalternativ kan du redigera vem som har åtkomst till mappen och behörigheten. Du kan endast dela mappen med personer som du bjuder in eller de som har länken. Du kan även ge andra behörighet att göra ändringar eller att endast visa filer.
  6. Klicka på Verkställ.

Så här bjuder du in deltagare, tar bort deltagare eller ändrar delningsinställningar

1. Högerklicka på mappen på iCloud Drive.
  2. Välj iCloud-delning
  3. Här kan du göra följande:
    • Bjuda in deltagare: Ange e-postadresserna till de personer som du vill dela med i fältet Personer och klicka sedan på Lägg till.
    • Ta bort deltagare: Klicka på deltagarens namn och sedan på Ta bort. Klicka på Verkställ.
    • Ändra delningsinställningar: Redigera inställningarna under Delningsalternativ. Om Endast personer du bjuder in har åtkomst till din delade mapp kan du kontrollera delningsinställningar för varje deltagare. Klicka på deltagarens namn under Personer och ändra sedan behörigheterna.
    • Sluta dela: Klicka på Sluta dela. Du kan också bara flytta eller radera mappen från iCloud Drive så kan deltagarna inte längre komma åt mappen eller dess filer.

På iCloud.com

Så här delar du en mapp

1. Logga in på iCloud.com och öppna iCloud Drive.
  2. Välj mappen du vill dela.
  3. Klicka på Lägg till personer  högst upp på skärmen.
  4. Välj ett delningsalternativ: Skicka mejl eller Kopiera länk.
  5. Tryck på Delningsalternativ för att redigera vem som har åtkomst till mappen och behörighet. Du kan endast dela mappen med personer som du bjuder in eller de som har länken. Du kan även ge andra behörighet att göra ändringar eller att endast visa filer.
  6. Om du väljer Kopiera länk anger du e-postadresserna till de personer du vill dela mappen med.
  7. Klicka på Dela.

Så här bjuder du in deltagare, tar bort deltagare eller ändrar delningsinställningar

1. Välj den delade mappen på iCloud Drive.
  2. Klicka på Visa personer
  3. Här kan du göra följande:
    • Bjuda in deltagare: Klicka på Kopiera länk, Lägg till personer  eller Skicka länk (om åtkomst är inställd på alla som har länken) och välj sedan hur du vill skicka inbjudan. Klicka sedan på Dela.
    • Ta bort deltagare: Om Endast personer du bjuder in kan komma åt din delade mapp håller du muspekaren över deltagarens namn och klickar sedan på Mer . Välj sedan Ta bort åtkomst.
    • Ändra delningsinställningar: Om Endast personer du bjuder in har åtkomst till din delade mapp kan du kontrollera delningsinställningar för varje deltagare. Håll muspekaren över en deltagares namn och klicka sedan på Mer  för att ändra behörighet.
    • Sluta dela: Klicka på Delningsalternativ och klicka sedan på Sluta dela. Du kan också bara flytta eller radera mappen från iCloud Drive så kan deltagarna inte längre komma åt mappen eller dess filer.

Radera en delad mapp

Om du vill radera en delad mapp på iCloud Drive väljer du mappen som du inte vill ha längre och trycker Radera

• Om ägaren av den delade mappen tar bort den, en undermapp eller en fil i den delade mappen, raderas den från både deras enhet och alla deltagares enheter. Om du ändrar dig eller råkar radera en mapp har du 30 dagar på dig att få tillbaka den.
    • På din iPhone, iPad eller iPod touch: Via fliken Bläddra går du till Platser > Senast raderade. Välj sedan mappen som du vill behålla och tryck på Återskapa.
    • På din Mac: Gå till papperskorgen och dra sedan mappen till ditt skrivbord eller en annan plats.
    • På en pc: Gå till papperskorgen och dra sedan mappen till skrivbordet eller någon annan plats.
    • På iCloud.com: Gå till iCloud Drive och markera Senast raderade.*
  • Om en deltagare i en delad mapp tar bort den, har de inte längre tillgång till den delade mappen. Deltagaren kan återfå tillgång till den delade mappen genom att klicka på den ursprungliga delningslänken.
  • Om en deltagare i en delad mapp tar bort en undermapp eller fil i den delade mappen, raderas den undermappen eller filen från alla deltagares enheter och det går inte att återskapa den.

Om du är orolig över att förlora en fil ska du se till att ha en lokal kopia utöver den delade kopian på iCloud Drive. Läs mer om att radera filer på iCloud Drive och hur du återställer raderade filer på iCloud.com

* Om Senast raderade inte återskapar dina filer som förväntat kan du logga in på iCloud.com, klicka på Kontoinställningar och klicka på Återskapa filer under Avancerat. Om du tömmer papperskorgen eller använder Radera alla i Senast raderade kan du inte återställa dina filer.

Läs mer om mappdelning

• Deltagare behöver ett Apple-ID för att visa eller redigera filer i en delad mapp. Om du bjuder in någon utan ett Apple-ID kommer den personen att ombes att skapa ett Apple-ID. Deltagarna måste klicka på Lägg till på iCloud Drive för att öppna den delade mappen på sin enhet.
  • Du kan dela en mapp med upp till 100 deltagare. Alla deltagare ser ändringar i delade mappar, bland annat när någon byter namn på en delad mapp. Om du lägger till taggar i en delad mapp ser andra deltagare inte dina taggar. Läs mer om att dela filer och behörighet på iCloud Drive.
  • Du kan inte dela inbyggda mappar som de överordnade mapparna iCloud Drive, Skrivbord och Dokument eller mappar som har skapats av appar som använder iCloud Drive.
  • En delad mapp tar bara upp utrymme i ägarens iCloud-lagring. Det tar inte upp något lagringsutrymme på iCloud för deltagarna i den delade mappen. Läs mer om hur du hanterar lagringsutrymme på iCloud
  • Pages-, Numbers- och Keynote-dokument som finns i mappen blir samarbetsdokument. Läs mer om hur samarbete i Pages, Numbers och Keynote fungerar.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.