Mät kalibreringen av din MacBook Pro med Liquid Retina XDR-skärm, Apple Studio Display eller Apple Pro Display XDR

Lär dig hur du mäter kalibreringen av bildskärmen. Du kan även finjustera kalibreringen eller omkalibrera din bildskärm på fältet, beroende på vad ditt arbetsflöde kräver.

Varenda MacBook Pro, Studio Display, och Pro Display XDR genomgår avancerad skärmkalibrering under monteringen i fabriken för att säkerställa att P3-skärmen med stort färgomfång och LED-lamporna fungerar som de ska.

Tack vare skärmkalibreringsprocessen i fabriken får användare en fantastisk tittarupplevelse så fort de packar upp produkten. Om ditt arbetsflöde kräver anpassad kalibrering kan du finjustera kalibreringen av din bildskärm eller omkalibrera den för ett arbetsflöde som är anpassat efter en spektroradiometer från en tredje part.

Mät bildskärmen

Du kan utvärdera kalibreringen av din bildskärm med en uppsättning testmönster i QuickTime-filmer från Apple. Med de här passande färgmärkta referenserna kan du använda företagets egna spektroradiometer till att mäta och verifiera primär-/sekundärfärger och ljusstyrka, bland annat EOTF (Electro-Optical Transfer Function).

Kontrollera kompatibiliteten

Hämta testmönster

1. Gå till AVFoundation-utvecklarsidan.

2. Hämta testfilerna genom att klicka på Color Test Patterns (färgtestmönster) i avsnittet Related Resources (relaterade resurser).

3. Dubbelklicka på filen QuickTime-Test-Pattern.zip för att packa upp arkivet.

Mät bildskärmen

1. Rikta spektroradiometern som kommer från en annan tillverkare mot mitten av bildskärmen.

2. Se till att rummet är dunkelt eller helt mörkt för att förhindra att ströljus eller ljusreflektioner påverkar mätningarna.

3. Öppna mappen QuickTime Test Pattern Movies (QuickTime-filmer med testmönster) och välj den uppsättning mönster som du vill testa. Varje mapp innehåller filmfiler för mätning av färg eller ljusstyrka i konfigurationer som BT.709 och BT.601.

4. Öppna varje fil i QuickTime Player och mät varje filmfil med testmönster i mappen. Kontrollera att referensläget som används matchar det valda testmönstret. Använd till exempel läget Digital film (P3–DCI) när du använder DCI SDR-baserade mönster.

5. Jämför värdena för färg (kromaticitet) och ljusstyrka som du har uppmätt med de i filen Reference Values.txt i mappen med testmönster. De uppmätta värdena kan variera lite jämfört med referensvärdena, beroende på spektroradiometerns tolerans eller kalibrering.

Om dina mått visar en stor avvikelse från referensvärdena kan du få tips om hur du mäter din bildskärm.

Anpassa kalibreringen

För mer avancerade arbetsflöden kan du göra följande justeringar:

* Om du har en tidigare version av macOS kan du hämta appen Pro Display XDR för att omkalibrera Pro Display XDR på en Mac-dator med macOS Catalina 10.15.6 eller senare.

Tips för mätning och kalibrering av bildskärmen

Så här gör du om du inte får jämna resultat vid mätning och kalibrering av din bildskärm.

Kontrollera din omgivning

• Kontrollera att det finns så lite ströljus som möjligt i din omgivning som kan reflekteras i bländarens målområde på bildskärmen.

• Apple rekommenderar att du utför mätning och kalibrering i ett område med en omgivande temperatur på 25 grader eller svalare. Den omgivande temperaturen bör vara ungefär samma under kalibrering och vanlig användning för att få resultat som kan upprepas.

Kontrollera spektroradiometerns inställningar

• Se till att bildskärmen har värmts upp i minst 30 minuter och har en stabil temperatur.

• Rikta mätaren så att den är vinkelrät mot bildskärmen och vågrät i x-axeln. Då minimeras polariseringen.

• Kontrollera mätarens exponeringsinställning. Om mätaren har ett automatiskt exponeringsläge aktiverar du det – då optimeras de uppmätta värdena vid olika ljusstyrkenivåer. Om mätaren inte har ett automatiskt exponeringsläge kan du kontakta tillverkaren för rekommenderade inställningar. Granska konfigurationsalternativen för placering och fokuseringsavstånd, bländare, bandbredd, exponering, mått, hastighet, bildskärmsynkronisering och eventuella automatiska eller dynamiska funktioner hos ditt instrument.

• Kontrollera om mätaren har en inställning för integreringstid. Använd om möjligt en längre integreringstid så att resultatet blir mer korrekt.

• Stäng av filterinställningar för automatisk neutral densitet (ND) om mätaren har en sådan.

Kontrollera kalibreringen av spektroradiometern

Kontrollera tillverkarens specifikationer så att du får reda på spektroradiometerns tolerans. Variation som observeras kan bero på följande saker:

• Olika instrumentkalibreringar, där olika infallsvinklar används för ljuskälla A.

• Naturlig osäkerhet i varje enskild ljuskälla A.

• Olika utformningar på instrumenthårdvaran och optiska vägar, vilket leder till olika resulterande fel.

Nollställa spektroradiometern

Kontakta tillverkaren av instrumentet för instruktioner om hur du nollställer spektroradiometern om instrumentet slutar svara.

Läs mer

Läs mer om referenslägen i macOS som är inkluderade med din bildskärm.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.