Använd referenslägen med din Apple-skärm

Läs mer om hur du använder referenslägena som ingår i MacBook Pro med Liquid Retina XDR-skärm, Studio Display eller Pro Display XDR, och hur du skapar referenslägen anpassade efter specifika behov.

Med MacBook Pro, Studio Display och Pro Display XDR ingår olika referenslägen som omfattar typiska arbetsflöden för innehållsskapande för flera mediatyper. Har du ett arbetsflöde för anpassad färg kan du skapa anpassade referenslägen som är specifika för dina behov.

Välja ett referensläge

Så här väljer du ett referensläge från Systeminställningar:

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar.

2. Klicka på Bildskärmar.

3. Om du har flera bildskärmar inkopplade:

• I macOS Ventura väljer du bildskärmen överst i fönstret Bildskärmar.

• I macOS Catalina eller tidigare klickar du på Bildskärmsinställningar och väljer sedan bildskärmen i sidofältet.

4. Välj ett referensläge i popupmenyn Förinställning.

Du kan också välja ett referensläge i Kontrollcenter:

1. Klicka på Kontrollcenter-symbolenIngen bildtext för denna bild i menyraden.

2. Klicka på Bildskärm.

3. Klicka på högerpilknappenIngen bildtext för denna bild bredvid skärmen som du vill använda referensläget med och välj sedan ett läge. Du kan snabbt växla mellan lägen genom att välja referenslägena som du vill ska visas i Kontrollcenter.

True Tone, automatisk ljusstyrka och Night Shift är kanske inte tillgängliga i ditt valda läge.

Välja favoritreferenslägen

Du kan välja vilka referenslägen som ska visas under Bildskärmar i Kontrollcenter:

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar.

2. Klicka på Bildskärmar.

3. Om du har flera bildskärmar inkopplade:

• I macOS Ventura väljer du bildskärmen överst i fönstret Bildskärmar.

• I macOS Monterey eller tidigare klickar du på Bildskärmsinställningar och väljer sedan bildskärmen i sidofältet.

4. Klicka på den popupmenyn Förinställning och välj sedan Anpassa förinställningar.

5. I kolumnen Visa i menyn väljer du referenslägena som du vill ska visas i Kontrollcenter och klicka sedan på Klar.

Läs mer om referenslägen

Du kan använda de referenslägen som ingår med din bildskärm för att matcha produktionskraven för HDR-, HD- och SD-video och andra medietyper. Varje referensläge ställer in färgrymd, vitpunkt, gamma och ljusstyrka på din bildskärm.

I det här avsnittet hittar du information om varje referensläge som ingår med din bildskärm.

Apples XDR Display (P3-1 600 cd/m2)

På MacBook Pro använder du det här läget för vanliga hem- och kontorsmiljöer. Det här läget är baserat på samma breda P3-färgrymd som Apple-skärmar använder och omfattar stöd för XDR (Extreme Dynamic Range) med upp till 1 600 cd/m2 (topp).

Pro Display XDR (P3-1 600 cd/m2)

På Pro Display XDR använder du det här läget för vanliga hem- och kontorsmiljöer. Det här läget är baserat på samma breda P3-färgrymd som Apple-skärmar använder och omfattar stöd för XDR (Extreme Dynamic Range) med upp till 1 600 cd/m2 (topp).

Apple-skärm (P3-500 cd/m2)

Använd det här läget för allmänna hemma- och kontorsmiljöer. Det här läget är baserat på den breda P3-färgrymden och stöder ett ljusomfång på upp till 500 cd/m2 som är typiskt för Apples inbyggda bildskärmar.

Apple-skärm (P3-600 cd/m2)

Använd det här läget för allmänna hemma- och kontorsmiljöer. Det här läget är baserat på den breda P3-färgrymden och stöder ett ljusomfång på upp till 600 cd/m2 som är typiskt för Apples inbyggda bildskärmar.

HDR-video (P3-ST 2084)

Använd det här läget på MacBook Pro eller Pro Display XDR för videoproduktioner i 4K eller ultra high-definition på upp till 1 000 cd/m2 (i helskärm) med P3-färgrymd och high-dynamic-range SMPTE ST-2084 EOTF. Det här läget är utformat för kontrollerade visningsmiljöer inställda på ITU-R BT.2100.

HDTV-video (BT.709-BT.1886)

Använd det här läget för videoproduktioner med hög upplösning med rekommendationerna ITU-R BT.709 och BT.1886. Det här läget är utformat för kontrollerade visningsmiljöer inställda på ITU-R BT.2035.

NTSC-video (BT.601 SMPTE-C)

Använd det här läget för videoproduktioner i standardupplösning eller arkivfilmer med rekommendationen ITU-R BT.601 och SMPTE-C-färgrymd. Det här läget är utformat för kontrollerade visningsmiljöer inställda på ITU-R BT.2035.

PAL och SECAM-video (BT.601 EBU)

Använd det här läget för videoproduktioner i standardupplösning eller arkivfilmer med rekommendationen ITU-R BT.601 och EBU Tech 3213-färgrymd. Det här läget är utformat för kontrollerade visningsmiljöer inställda på ITU-R BT.2035.

Digital film (P3-DCI)

Använd det här läget för spelfilmer och postproduktionsarbetsflöden med P3-färgrymd för biografer och digital film-vitpunkt. Det här läget är utformat för kontrollerade visningsmiljöer inställda på SMPTE RP 431-2:2011.

Digital film (P3-D65)

Använd det här läget för spelfilmer och postproduktionsarbetsflöden med P3-färgrymd för biografer och vitpunkten D65. Det här läget är utformat för kontrollerade visningsmiljöer inställda på SMPTE RP 431-2:2011.

Design och tryck (P3-D50)

Använd det här läget till arbetsflöden för grafisk design, utskrift och publicering. Det här läget använder bred P3-färgrymd för ett bredare färgomfång än en typisk sRGB-skärm. Istället för vitpunkten D65 använder den D50, som vanligtvis används för att utvärdera färgen hos utskrifter enligt specifikationerna ISO 3664:2009 och ISO 12646:2015.

Foto (P3-D65)

Använd det här läget för typiska arbetsflöden för digitala foton. Det här läget använder bred P3-färgrymd med vitpunkten D65 som vanligtvis används för skärmbaserad visning och är utformad för lämpligt inställda och kontrollerade visningsmiljöer.

Internet och webb (sRGB)

Använd det här läget för att skapa arbetsflöden för webben eller andra internetbaserade användningsområden. Det här läget använder sRGB-färgrymd (IEC 61966-2-1:1999) enligt rekommendationer för W3C CSS Color Module Level 3 och är utformad för lämpligt inställda och kontrollerade visningsmiljöer (64 lux rekommenderas).

Anpassade referenslägen

Avancerade användare kan skapa anpassade referenslägen som anpassas efter ett unikt arbetsflöde genom att välja mellan olika alternativ för färgomfång, vitpunkt, ljusstyrka och överföringsfunktion. Läs mer om avancerade alternativ som du kan konfigurera för anpassade referenslägen.

Skapa ett anpassat referensläge

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar.

2. Klicka på Bildskärmar.

3. Om du har flera bildskärmar inkopplade:

• I macOS Ventura väljer du bildskärmen överst i fönstret Bildskärmar.

• I macOS Monterey eller tidigare klickar du på Bildskärmsinställningar och väljer sedan bildskärmen i sidofältet.

4. Klicka på popupmenyn Förinställningar och välj sedan Anpassa.

5. Klicka på knappen Lägg tillIngen bildtext för denna bild och anpassa sedan inställningarna för ditt referensläge.

6. Ange ett namn och en beskrivning till ditt referensläge och klicka sedan på Spara förinställning.

Importera och exportera anpassade referenslägen

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar.

2. Klicka på Bildskärmar.

3. Om du har flera bildskärmar inkopplade:

• I macOS Ventura väljer du bildskärmen överst i fönstret Bildskärmar.

• I macOS Monterey eller tidigare klickar du på Bildskärmsinställningar och väljer sedan bildskärmen i sidofältet.

4. Klicka på popupmenyn Förinställningar, välj Anpassa och gör sedan något av följande:

• Om du vill importera ett referensläge väljer du menyn ÅtgärdIngen bildtext för denna bild, Importera och sedan den fil som du vill importera och klickar på Öppna.

• Om du vill exportera ett referensläge väljer du ett referensläge, menyn ÅtgärdIngen bildtext för denna bild och Exportera och klickar sedan på Spara.