Använda Röststyrning på din Mac

Med Röststyrning kan du navigera i och interagera med din Mac med endast din röst istället för med en traditionell inmatningsenhet.

macOS Catalina introducerar Röststyrning, ett nytt sätt att styra din Mac med endast din röst. Röststyrning använder Siri-taligenkänningsmotorn för att förbättra funktionen Förbättrad diktering, som är tillgänglig i tidigare versioner av macOS.1

Så här aktiverar du Röststyrning

Följ dessa steg för att aktivera Röststyrning när du har uppgraderat till macOS Catalina:

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar och klicka på Hjälpmedel.
  2. Klicka på Röststyrning i sidofältet.
  3. Välj Aktivera röststyrning. När du aktiverar Röststyrning första gången slutför din Mac en engångshämtning från Apple.2
    Inställningar för Röststyrning

När Röststyrning är aktiverad visas en mikrofon på skärmen som representerar mikrofonen som valts i inställningarna för Röststyrning.

Säg ”Somna” eller klicka på Vila för att pausa Röststyrning och stoppa den från att lyssna. Säg eller klicka på ”Vakna” för att återuppta Röststyrning.

Så här använder du Röststyrning

Lär känna Röststyrning genom att läsa listan över tillgängliga röstkommandon: Säg ”Visa kommandon” eller ”Visa mig vad jag ska säga”. Listan varierar beroende på kontext och variationer kan förekomma som inte är med i listan. För att göra det enklare att veta om Röststyrning hörde din fras som ett kommando kan du välja ”Spela ljud när kommandot uppfattas ” i inställningarna för Röststyrning.

Grundläggande navigering

Röststyrning känner igen namnet på många appar, etiketter, kontroller och andra objekt på skärmen. Du kan därför navigera genom att kombinera dessa namn med vissa kommandon. Här är några exempel:

• Öppna Pages: ”Öppna Pages.” Skapa sedan ett nytt dokument: ”Klicka på Nytt dokument.” Välj sedan en av brevmallarna: ”Klicka på Brev. Klicka på Klassiskt brev.” Spara sedan ditt dokument: ”Spara dokument.”
  • Starta ett nytt meddelande i Mail: ”Klicka på Nytt meddelande.” Adressera det till: ”John Appleseed.”
  • Aktivera Mörkt läge: ”Öppna Systeminställningar. Klicka på Allmänt. Klicka på Mörkt.” Avsluta Systeminställningar: ”Avsluta Systeminställningar” eller ”Stäng fönstret.”
  • Starta om din Mac: ”Klicka på Apple-menyn. Klicka på Starta om” (eller använd nummeröverlägg och säg ”Klicka på 8”).

Du kan också skapa dina egna röstkommandon.

Nummeröverlägg

Använd nummeröverlägg för att snabbt interagera med delar på skärmen som Röststyrning känner igen som klickbara objekt, till exempel menyer, kryssrutor och knappar. Säg ”Visa nummer” för att aktivera nummeröverlägg. Säg sedan ett nummer för att klicka på det.

Nummeröverlägg gör det enkelt att interagera med komplexa gränssnitt som webbsidor. I din webbläsare kan du till exempel säga ”Sök efter Apple-butiker i min närhet”. Använd sedan nummeröverlägg för att välja ett av resultaten: ”Visa nummer. Klicka på 64.” (om namnet på länken är unik kan du kanske klicka på den utan överlägg genom att säga ”Klicka” och namnet på länken.)

Röststyrning visar automatiskt nummer i menyer och när du behöver skilja mellan objekt som har samma namn.

Rutnätsöverlägg

Använd rutnätsöverlägg för att interagera med delar på skärmen som inte har en kontroll eller delar som Röststyrning inte känner igen som klickbara objekt.

Säg ”Visa rutnät” för att visa ett numrerat rutnät på skärmen eller ”Visa fönsterrutnät” för att begränsa rutnätet till det aktiva fönstret. Säg ett rutnätsnummer för att dela in rutnätets område och upprepa enligt behov för att förfina ditt val.

Säg ”Klicka på” och numret för att klicka på objektet bakom ett rutnätsnummer. Eller säg ”Zooma” och numret för att zooma in på det området i rutnätet, och dölj sedan rutnätet automatiskt. Du kan också använda rutnätsnummer för att dra ett valt objekt från ett område på rutnätet till ett annat: ”Dra 3 till 14”.

Säg ”Dölj nummer” för att dölja rutnätsnummer. Säg ”Dölj rutnät” för att dölja både nummer och rutnät.

Diktering

När markören visas i ett dokument, e-postmeddelande, textmeddelande eller annat textfält kan du diktera oavbrutet. Diktering omvandlar det du säger till text.

• För att ange en punkt, symbol eller emoji säger du bara dess namn, till exempel ”frågetecken” eller ”procentsymbol” eller ”glad emoji”. Det kan variera beroende på språk och dialekt.
  • För att flytta runt och välja text kan du använda kommandon som ”Flytta upp två meningar” eller ”Flytta fram en paragraf” eller ”Välj föregående ord” eller ”Välj nästa paragraf”.
  • Prova ”Gör fetstilt” eller ”Ändra till stor bokstav” för att ändra format på text. Säg ”siffror” för att ändra format på nästa fras som ett nummer.
  • Du kan välja bland många raderingskommandon för att ta bort text. Säg till exempel ”ta bort det där” så tar Röststyrning bort det du precis skrev. Eller säg ”Radera allt” för att ta bort allt och börja om från början.

Röststyrning förstår kontextuella ledtrådar så att du kan växla smidigt mellan textdiktering och kommandon. För att diktera och sedan skicka ett grattis i Meddelanden kan du säga ”Grattis på födelsedagen. Klicka på Skicka.” Eller säg ”Ersätt Jag är snart framme med Jag är här” för att ersätta en fras.

Du kan också skapa ditt eget ordförråd som kan användas under diktering.

Skapa egna röstkommandon och eget ordförråd

Skapa egna röstkommandon

1. Öppna inställningarna för Röststyrning, genom att till exempel säga ”Öppna inställningarna för Röststyrning”.
  2. Klicka på Kommandon eller säg ”Klicka på Kommandon”. Den kompletta listan över kommandon öppnas.
  3. Klicka på lägg till-knappen (+) eller säg ”Klicka på lägg till” för att lägga till ett nytt kommando. Konfigurera sedan dessa alternativ för att definiera kommandot:
    • När jag säger: Ange ordet eller frasen som du vill säga för att utföra åtgärden.
    • När jag använder: Välj om din Mac endast ska utföra åtgärden när du använder ett särskilt program.
    • Utför: Välj åtgärden du vill utföra. Du kan öppna ett Finder-objekt, öppna en URL, klistra in text, klistra in data från Urklipp, trycka på ett kortkommando, välja ett menyobjekt eller köra ett Automator-arbetsflöde.
  4. Använd kryssrutorna för att aktivera eller avaktivera kommandon. Du kan också välja ett kommando för att ta reda på om andra fraser fungerar med det kommandot. ”Ångra det” fungerar till exempel med flera fraser, inklusive ”Ångra detta” och ”Stryk det.”

Du kan säga ”Gör det här talbart” för att snabbt lägga till ett nytt kommando. Röststyrning hjälper dig att konfigurera det nya kommandot baserat på kontexten. Om du till exempel säger det här kommandot när ett menyobjekt är valt hjälper Röststyrning dig att göra ett kommando för att välja det menyobjektet.

Skapa eget ordförråd för diktering

1. Öppna inställningar för Röststyrning, genom att till exempel säga ”Öppna inställningar för Röststyrning”.
  2. Klicka på ordförråd eller säg ”Klicka på ordförråd”.
  3. Klicka på lägg till-knappen (+) eller säg ”Klicka på lägg till”.
  4. Skriv ett nytt ord eller en ny fras som du vill att det ska anges när det sägs.

Läs mer

1. Röststyrning använder endast Siri-taligenkänningsmotorn för amerikansk engelska. Övriga språk och dialekter använder röstigenkänningsmotorn som tidigare var tillgänglig med Förbättrad diktering.

2. Röststyrning kanske inte kan hämtas om du använder ett företags- eller skolnätverk som använder en proxyserver. Låt din nätverksadministratör se de nätverksportar som Apples mjukvaruprodukter använder.