Om synhjälpmedlen på din iPhone eller iPad

Titta närmare på några av de kraftfulla funktioner som Apple bygger in i iPhone och iPad för att hjälpa personer som är blinda eller som ser dåligt.

Del av iPhone-skärm som visar flera inbyggda appar.

Här är några av de hjälpmedelsfunktioner som är inbyggda i din enhet:

VoiceOver

VoiceOver är en skärmläsare som beskriver vad som händer på din enhet så att du kan navigera genom att lyssna och använda gester. Uppläsningshastigheten och tonhöjden i VoiceOver kan justeras efter dina behov.

Läs om hur du aktiverar och övar på VoiceOver

Tal vid skrift

När du slår på Tal vid skrift kommer din enhet säga de bokstäver och ord som du skriver samt autokorrigeringar och versaler när de visas. Du kan även trycka och hålla ned på ett ord för att höra textförutsägningar.

Läs om hur du kan få ljudfeedback medan du skriver

Syntolkning

När du tittar på filmer på din iPhone eller iPad kan du slå på syntolkning för att få scenerna beskrivna för dig. Syntolkning kan också visas som standard så att du inte behöver slå på det varje gång.

Läs om hur du ställer in din enhet så att den beskriver miljöer

Förstorare

Förstorare kan förvandla din iPhone eller iPad till ett förstoringsglas så att du kan förstora föremål i närheten. Använd Förstorare för att läsa liten text, lägg till färgfilter för att öka läsbarheten och spara förstorade bilder i ditt bildbibliotek.

Läs om hur du kan använda enheten som förstoringsglas

Skärm och textstorlek

Du kan ändra hur innehåll visas på din iPhone eller iPad genom att justera funktioner för Bildskärm och textstorlek, till exempel Invertera färger. Du kan också anpassa typsnittsstorlek, färgintensitet och färgton för att underlätta läsningen, och du kan justera bildfrekvensen på iPad Pro.

Läs om hur du anpassar bildskärmen på din enhet

Zoom

Du kan justera zoominställningarna för att förstora skärmen oavsett vad du gör. Du kan förstora hela skärmen (Zoom i helskärm) eller förstora endast en del av skärmen med en justerbar lins (Fönsterzoom). Du kan även använda Zooma tillsammans med VoiceOver.

Läs om hur du zoomar in på skärmen

Minska rörelse

Om du är känslig för rörelseeffekter eller skärmrörelser på iPhone eller iPad kan du använda Minska rörelse för att stänga av dessa effekter.

Läs om hur du använder Minska rörelse