Om Aktiveringslås på din Mac

Hitta har funktionen Aktiveringslås som är framtagen för att förhindra andra från att använda din Mac om du skulle tappa bort den eller om den blir stulen. Aktiveringslås slås på automatisk när du aktiverar Hitta min Mac på vissa enheter.

Aktiveringslås hjälper dig att skydda din Mac om den blir borttappad eller stulen och kan förbättra dina chanser att hitta den igen. Aktiveringslås fortsätter att hindra andra från att återaktivera din enhet utan din tillåtelse, även om du fjärraderar enheten. Det enda du behöver göra är att fortsätta ha Hitta min Mac aktiverat och komma ihåg ditt Apple-ID och ditt lösenord.

Det här behöver du

Så här fungerar det

När du aktiverar Hitta min Mac krävs ditt Apple-ID-lösenord eller enhetens lösenkod innan någon kan stänga av Hitta, radera din Mac eller återaktivera och använda Mac-datorn.

Aktiveringslås aktiveras automatiskt när du ställer in Hitta på enheter som uppfyller systemkraven.

Om du tappar bort din Mac

Om du skulle tappa bort din enhet eller tror att den har blivit stulen kan du logga in på iCloud.com eller använda appen Hitta för att lokalisera den på en karta, spel upp ett ljud, låsa din Mac eller radera den. Aktiveringslås är aktivt i bakgrunden och gör det svårare för obehöriga att använda eller sälja din enhet om du förlorar den, men du kan fortfarande fjärrlåsa enheten med Hitta för att skydda den med en unik lösenkod och för att visa ett meddelande på skärmen till den som hittar den.

Så här kontrollerar du om Aktiveringslås är aktiverat

1. Välj Apple-menyn  > Om denna Mac.
  2. Klicka på Systemrapport.
  3. Klicka på Aktiveringslåsstatus under Maskinvara.

Stäng av Aktiveringslås innan du skickar in din Mac på service, säljer den eller ger bort den

Innan du skickar in din Mac på service, säljer den eller ger bort den bör du stänga av Aktiveringslås. Om du har tillgång till enheten stänger du av Hitta min Mac för att avaktivera Aktiveringslås och sedan loggar du ut från iCloud.

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar.
  2. Klicka på Apple-ID och sedan iCloud.
  3. Stänga av Hitta min Mac.
  4. Klicka på knappen Logga ut.

Behöver du stänga av Aktiveringslås när du inte har tillgång till din Mac följer du dessa steg.

1. Gå till iCloud.com och logga in med ditt Apple-ID.
  2. Klicka på Hitta iPhone.
  3. Klicka på din Mac under Alla enheter.
  4. Klicka på Radera Mac. Välj Nästa tills enheten är raderad.
  5. Klicka på  bredvid din Mac.

Så här gör du om din Mac visar ett fönster där du ombeds aktivera din Mac vid uppstart

Om du har köpt en Mac från någon annan än Apple eller en auktoriserad Apple-återförsäljare och ett fönster där du ombeds aktivera din Mac visas vid uppstart, är enheten fortfarande kopplad till en tidigare ägares konto. Du måste be den tidigare ägaren att ta bort enheten från sitt konto