Så här använder du Mörkt läge på Mac-datorn

I Mörkt läge blir det lättare att fokusera på uppgiften eftersom innehållet lyfts fram medan kontroller och fönster blir mörkare och smälter in med bakgrunden.

Mörkt läge är ett dramatiskt nytt utseende som är behagligt för dina ögon och som hjälper dig att fokusera på ditt arbete. I Mörkt läge används ett schema med mörka färger över hela systemet, inklusive de program som medföljer Mac-datorn. Och det kan fungera också med program från tredje part.

Slå på Mörkt läge

Välj Apple-menyn  > Systeminställningar, klicka på Allmänt och välj ett av alternativen för Utseende längst upp i fönstret:

• Ljust: Använd ljust utseende.
  • Mörkt: Använd mörkt utseende.
  • Automatiskt: Använd automatiskt ljust utseende under dagen och mörkt utseende på natten.

Fönstret för allmänna systeminställningar med mörkt utseende valt

Så här fungerar Mörkt läge med en del program och funktioner

Vissa program och funktioner har särskilda inställningar och beteenden för Mörkt läge.

Mail. Om du vill använda en ljus bakgrund i e-postmeddelanden medan Mörkt läge är aktiverat öppnar du Mail och väljer Mail > Inställningar. Klicka sedan på fliken Läsa och avmarkera Använd mörka bakgrunder i mejl.

Kartor. Om du vill använda en ljus bakgrund för kartor medan Mörkt läge är aktiverat öppnar du Kartor och väljer Kartor > Inställningar. Välj sedan Använd alltid ljust kartutseende. I tidigare versioner av macOS klickar du på Visa i menyraden i Kartor och sedan avmarkerar du Använd mörk karta.

Anteckningar. Om du vill använda en ljus bakgrund för anteckningar när Mörkt läge är aktiverat öppnar du Anteckningar och väljer Anteckningar > Inställningar. Avmarkera sedan Använd mörka bakgrunder för anteckningsinnehåll.

Safari. När du använder Mörkt läge visar Safari automatiskt en webbplats i Mörkt läge om webbplatsen fungerar med det. Om webbplatsen inte fungerar med Mörkt läge kan du använda Safari-läsaren för att läsa artiklar i Mörkt läge.

Textredigerare. Om du vill använda ljus bakgrund i dokument när Mörkt läge är aktivt klickar du på Visa i menyfältet i Textredigerare. Avmarkera sedan Använd mörk bakgrund i fönster. (Kräver macOS Mojave 10.14.2 eller senare.)

Dynamiskt skrivbord. Om du aktiverar Mörkt läge medan du använder Dynamiskt skrivbord kan skrivbordet ändras till den mörka stillbilden. Du kan ändra den här inställningen i inställningarna för Skrivbord och skärmsläckare.