Så här använder du Mörkt läge på Mac-datorn

I Mörkt läge blir det lättare att fokusera på uppgiften eftersom innehållet lyfts fram medan kontroller och fönster blir mörkare och smälter in med bakgrunden.

Mörkt läge, som är tillgängligt i macOS Mojave och senare versioner, ger skärmen ett helt nytt utseende som är mer skonsamt för ögonen och hjälper dig att fokusera på uppgiften. I Mörkt läge används ett schema med mörka färger över hela systemet, inklusive de program som medföljer Mac-datorn. Och det kan fungera också med program från tredje part.

Slå på Mörkt läge

Välj Apple-menyn  > Systeminställningar, klicka på Allmänt och välj ett av alternativen för Utseende längst upp i fönstret:

• Ljust: Använd ljust utseende.
  • Mörkt: Använd mörkt utseende.
  • Automatiskt (tillgängligt i macOS Catalina): Det ljusa utseendet används automatiskt på dagen och det mörka på kvällen och natten.

Så här fungerar Mörkt läge med en del program och funktioner

Vissa program och funktioner har särskilda inställningar och beteenden för Mörkt läge.

• Mail. Om du vill använda en ljus bakgrund i e-postmeddelanden medan Mörkt läge är aktiverat öppnar du Mail och väljer Mail > Inställningar sedan klickar du på fliken Läsa och avmarkerar Använd mörka bakgrunder i brev.
  • Kartor. Om du vill använda ljus bakgrund i kartor när Mörkt läge är aktivt klickar du på Visa i menyfältet i Kartor och avmarkerar Använd mörk karta.
  • Anteckningar. Om du vill använda en ljus bakgrund för anteckningar när Mörkt läge är aktiverat öppnar du Anteckningar och väljer Anteckningar > Inställningar. Avmarkera sedan Använd mörka bakgrunder för anteckningsinnehåll.
  • Safari.När du använder Mörkt läge visar Safari automatiskt en webbplats i Mörkt läge om webbplatsen fungerar med det. Om webbplatsen inte fungerar med Mörkt läge kan du använda Safari-läsaren för att läsa artiklarna i Mörkt läge.
  • Textredigerare. Om du vill använda ljus bakgrund i dokument när Mörkt läge är aktivt klickar du på Visa i menyfältet i TextEdit och avmarkerar Använd mörk bakgrund för fönster. (Kräver macOS Mojave 10.14.2 eller senare.)
  • Dynamiskt skrivbord. Om du slår på Mörkt läge medan du använder Dynamiskt skrivbord kan skrivbordet ändras till den mörka stillbilden. Du kan ändra den här inställningen i inställningarna för Skrivbord och skärmsläckare.