Så här använder du Mörkt läge på Mac-datorn

I Mörkt läge blir det lättare att fokusera på uppgiften eftersom innehållet lyfts fram medan kontroller och fönster blir mörkare och smälter in med bakgrunden.

I macOS Mojave presenteras Mörkt läge, som ger skärmen ett helt nytt utseende som är mer skonsamt för ögonen och hjälper dig att fokusera på uppgiften. I Mörkt läge används ett schema med mörka färger över hela systemet, inklusive de program som medföljer Mac-datorn. Och det kan fungera också med program från tredje part.

Slå på Mörkt läge

1. Välj Systeminställningar från Apple-menyn ().
  2. Klicka på Allmänt.
  3. Välj Mörk från alternativen för Utseende längt upp i fönstret.

Så här fungerar Mörkt läge med en del program och funktioner

Vissa program och funktioner har särskilda inställningar och beteenden för Mörkt läge.

• Mail. Om du vill använda en ljus bakgrund i e-postmeddelanden medan Mörkt läge är aktiverat öppnar du Mail och väljer Mail > Inställningar sedan klickar du på fliken Läsa och avmarkerar Använd mörka bakgrunder i brev.
  • Kartor. Om du vill använda en ljus bakgrund för kartor när Mörkt läge är aktiverat öppnar du Kartor och väljer Visa > Använd mörk karta.
  • Anteckningar. Om du vill använda en ljus bakgrund för anteckningar när Mörkt läge är aktiverat öppnar du Anteckningar och väljer Anteckningar > Inställningar. Avmarkera sedan Använd mörka bakgrunder för anteckningsinnehåll.
  • Safari. Safari tillåter inte att Mörkt läge ändrar utseendet på webbsidorna men du kan använda Safari-läsaren för att läsa sidorna i Mörkt läge.
  • Textredigerare. Om du vill använda en ljus bakgrund för dokument när Mörkt läge är aktiverat öppnar du Textredigerare och väljer Visa > Använd mörk bakgrund för Windows. (Kräver macOS Mojave 10.14.2 eller senare.)
  • Dynamiskt skrivbord. Om du slår på Mörkt läge medan du använder Dynamiskt skrivbord kan skrivbordet ändras till den mörka stillbilden. Du kan ändra den här inställningen i inställningarna för Skrivbord och skärmsläckare.