Använda Mörkt läge på din Mac

I Mörkt läge blir det lättare att fokusera på uppgiften eftersom innehållet lyfts fram medan kontroller och fönster blir mörkare och smälter in med bakgrunden.

Slå på Mörkt läge

Öppna inställningarna:

• I macOS Ventura eller senare, välj Apple-menyn  > Systeminställningar och klicka på Utseende i sidofältet.
  • I tidigare versioner av macOS, välj Apple-menyn  > Systeminställningar och klicka sedan på Allmänt.

Välj sedan ett av alternativet för Utseende högst upp i fönstret:

• Ljust: Använd ljust utseende.
  • Mörkt: Använd mörkt utseende.
  • Automatiskt: Använd automatiskt ljust utseende under dagen och mörkt utseende på natten.

Så fungerar Mörkt läge med appar

I Mörkt läge används ett schema med mörka färger över hela systemet, inklusive de program som medföljer Mac-datorn. Appar från andra utvecklare kan också använda det. Om en app inte använder ett mörkare färgschema när Mörkt läge aktiveras betyder det att det den inte har stöd för Mörkt läge eller att den har egna inställningar för Mörkt läge eller för kontroll av dess färgschema.

Dessa Apple-appar här särskilda inställningar eller funktioner för Mörkt läge:

• Mail kan använda en ljus bakgrund för e-postmeddelanden när Mörkt läge är aktiverat: Aktivera Mörkt läge, öppna sedan Mail och välj Mail > Inställningar. Klicka på fliken Läsa och avmarkera Använd mörk bakgrund för meddelanden.
  • Kartor kan använda en ljus bakgrund för kartor när Mörkt läge är aktiverat: Aktivera Mörkt läge, öppna sedan Kartor och välj Kartor > Inställningar. Välj Använd alltid ljust kartutseende. I tidigare versioner av macOS klickar du på Visa i menyraden i Kartor och sedan avmarkerar du Använd mörk karta.
  • Anteckningar kan använda en ljus bakgrund för anteckningar när Mörkt läge är aktiverat: Aktivera Mörkt läge, öppna sedan Anteckningar och välj Anteckningar > Inställningar. Avmarkera Använd mörk bakgrund för anteckningsinnehåll.
  • Safari visar automatiskt en webbplats i Mörkt läge om webbplatsen är utformad med stöd för det. Om webbplatsen inte fungerar med Mörkt läge kan du använda Safari-läsaren för att läsa artiklar i Mörkt läge.
  • Textredigerare kan använda ljus bakgrund i dokument när Mörkt läge är aktiverat: Aktivera Mörkt läge, klicka på Visa i menyfältet i Textredigerare och avmarkera sedan Använd mörk bakgrund i fönster. (Kräver macOS Mojave 10.14.2 eller senare.)