Använda appen Genvägar på din iPhone eller iPad

Med appen Genvägar kan du skapa anpassade genvägar som består av flera steg som du kan använda med dina favoritappar. I Galleri finns hundratals exempel att välja mellan. Eller dra och släpp åtgärder för att skapa dina alldeles egna genvägar.

Om appen Genvägar

Med appen Genvägar i iOS 12 kan du få saker gjorda med dina appar genom ett enkelt tryck eller genom att be Siri. Förutom att köra genvägar som är tillgängliga på din iOS-enhet, kan du använda appen Genvägar för att skapa anpassade genvägar som gör dagliga uppgifter enklare genom att kombinera steg från flera olika appar.

Vad är en genväg?

En genväg är ett snabbt sätt att få en eller flera saker gjorda med dina appar. Med appen Genvägar kan du skapa egna genvägar som består av flera steg. Bygg till exempel genvägen "Surfdags" som hämtar väderleksrapporten, ger en uppskattning om när du kommer till stranden och startar din spellista för surfning.

Vad är en åtgärd?

En åtgärd är ett enstaka steg i en uppgift och består av ett block. Blanda och matcha dina åtgärder för att skapa genvägar som interagerar med appar och innehåll på din iOS-enhet, såväl som med innehåll och tjänster på internet. Varje genväg består av en eller flera åtgärder.

En genväg som till exempel postar en animerad GIF-bild på ditt Twitter-konto kan bestå av tre åtgärder i följd:

1. Hämta senaste bilder hittar de senaste bilderna som du har tagit med din enhet.
  2. Skapa GIF använder dessa bilder för att skapa en animerad GIF.
  3. Skicka tweet postar automatiskt GIF-bilden på ditt Twitter-konto.

Lägga till en genväg från Galleri

Galleriet har en samling med utvalda kreativa och användbara genvägar. Utforska galleriet för att se vilka möjligheter som finns med genvägar och hur de är gjorda. När du hittar en genväg som du gillar i Galleri, lägg till den i ditt Bibliotek med ett enkelt tryck och anpassa den så att den passar dina behov.

Du hittar galleriet genom att öppna appen Genvägar och trycka på Galleri.

Svep uppåt eller nedåt för att se kategorier. Tryck på Visa alla för att se fler genvägar i en kategori.

Lägg till en genväg genom att trycka på den och sedan trycka på Hämta genväg. Eller tryck på Visa animeringar för att se hur genvägen är gjord.

Genvägen som du hämtade hittar du i appen Genvägar under fliken Bibliotek Bibliotek.

Skapa en ny genväg

1. Öppna appen Genvägar och tryck på fliken Bibliotek Bibliotek.
  2. Tryck på Skapa genväg eller tryck på Ny genväg i övre högra hörnet.
  3. Välj eller sök efter åtgärder som du vill använda i din genväg. Tryck sedan på åtgärderna som du vill lägga till.
    • Arrangera om åtgärderna genom att trycka och hålla ned på en åtgärd och sedan dra den ovanför eller nedanför de andra åtgärderna.
    • Tryck på Ångra för att ångra eller tryck på Gör om för att göra om dina steg.
    • Radera en åtgärd genom att trycka på Radera.
    • Testa din åtgärd genom att trycka på Spela upp.
    • Ge din genväg ett namn genom att trycka på Inställningar och ange ett namn. Tryck sedan på Klar.
  4. Spara genvägen genom att trycka på Klar.

Du hittar din nya genväg när du öppnar appen Genvägar och går till fliken Bibliotek Bibliotek.

Redigera eller anpassa en genväg

Så här redigerar du åtgärder i en genväg:

1. Öppna appen Genvägar.
  2. Tryck på fliken Bibliotek Bibliotek.
  3. Tryck på Redigera i det övre högra hörnet på genvägen för att öppna genvägsredigeraren.

Anpassa namnet och utseendet på din genväg genom att trycka på Inställningar i genvägsredigeraren. Därefter kan du göra följande:

• Tryck på Namn för att ändra namn på genvägen.
  • Tryck på Symbol för att välja en glyf och ändra dess färg.
  • Tryck på Hemskärmen för att välja en bild från kamerarullen så du lätt hittar genvägen när den ligger på hemskärmen.

Köra en genväg

Kör en genväg genom att öppna appen Genvägar och gå till fliken Bibliotek Bibliotek. Tryck på genvägen.

Du kan också köra genvägen genom att be Siri. Gå till Vy för idag eller till Hemskärmen, tryck på Redigera i övre högra hörnet på genvägen och tryck sedan på Inställningar. Du ser då flera alternativ för att köra din genväg:

• Tryck på Lägg till i Siri för att spela in en personlig fras som du kan säga till Siri för att köra din genväg.
  • Slå på Visa i widget för att komma åt din genväg från Vy för idag.
  • Lägg till på hemskärmen för att lägga till genvägen på hemskärmen.

Läs mer

Du kan hitta mer information om appen Genvägar samt utförliga steg om hur du skapar använder genvägar i Genvägar Användarhandbok.

Genvägar stöds inte av Apple TV eller macOS.