Så här använder du funktionen Stör ej medan jag kör

I iOS 11 kan din iPhone känna när du kanske kör och förhindra notiser.

Första gången din iPhone med iOS 11 upptäcker att du kanske kör visas en beskrivning av funktionen Stör ej medan jag kör när du har stannat. (Den här beskrivningen visas endast i vissa länder: Om den inte visas följer du stegen nedan för att aktivera funktionen.)

Tryck på Slå på medan du kör så aktiveras det automatiskt när iPhone ansluter till din bil via Bluetooth1 eller när din iPhone känner av körning. Du kan ändra metoden din iPhone använder för att avgöra om du kör eller aktivera funktionen manuellt.

Slå på och av i Kontrollcenter

Du kan låta Stör ej medan jag kör aktiveras automatiskt eller så kan du lägga till det i Kontrollcenter för lätt manuell åtkomst:

1. Gå till Inställningar > Kontrollcenter > Anpassa kontroller.
  2. Tryck på Lägg till kontroll i Kontrollcenter bredvid Stör ej medan jag kör.

Nu kan du svepa uppåt från skärmens nederkant och trycka på symbolen Stör ej medan jag kör för att slå på eller av funktionen.

Vad du kan vänta dig när det är aktivt

Det här kan du vänta dig när Stör ej medan jag kör är aktiverat. Du kan anpassa många av dessa funktioner i Inställningar.

• iPhone är tyst och skärmen är svart. Om någon skickar ett meddelande till dig får de ett automatiskt svar som låter dem veta att du kör. Om meddelandet är viktigt kan avsändaren skriva in ordet ”viktigt” för att se till att du får en notis. Du kan sedan stanna för att läsa det viktiga meddelandet eller be Siri läsa upp det.
  • iPhone visar en del notiser, som nödsituationsvarningar, timer och alarm.
  • Telefonsamtal hanteras på samma sätt som den vanliga funktionen Stör ej: Du kan tillåta samtal från endast Favoriter och låta samtal komma fram om samma person ringer två gånger i rad. Om iPhone ansluter till din bil med Bluetooth tillåts samtal som vanligt och du kan använda bilens knappar, mikrofoner och högtalare för ditt samtal.
  • Om du använder Kartor för att navigera så visar iPhone fortfarande navigeringshjälp på låsskärmen och ger stegvisa anvisningar.
  • Om du är passagerare och försöker använda iPhone när funktionen är aktiverad måste du trycka på Jag kör inte bil för att stänga av den.

Anpassa funktioner

Du kan anpassa hur Stör ej medan jag kör fungerar i Inställningar > Stör ej.

Tryck på Aktivera för att välja hur du vill att Stör ej medan jag kör aktiveras.

• Automatiskt: Din iPhone använder information som rörelseavkänning och nätverksanslutning för att känna av om du kanske kör och aktiverar funktionen.2 3
  • Vid Bluetooth-anslutning i bilen: Stör ej medan jag kör aktiveras när din telefon ansluter till bilens handsfree-system.3
  • Manuellt: Använd Kontrollcenter för att aktivera Stör ej medan jag kör innan du börjar köra.

Tryck på Autosvar till och välj vem som får ett automatiskt svar och tryck sedan på Autosvar för att anpassa meddelandet de tar emot. Om någon fortfarande behöver kontakta dig kan de åsidosätta Stör ej genom att skicka ”viktigt” som ett ytterligare meddelande.

Använda Begränsningar för att hålla det aktiverat

Är du förälder till en ung förare? Du kan förhindra ändringar av Stör ej medan jag kör för att se till att det är en del av deras säkra körvanor.

1. På barnets iPhone går du till Inställningar > Allmänt > Begränsningar.
  2. Om du inte har använt Begränsningar tidigare anger du en ny lösenkod. Kom ihåg den lösenkoden för framtida ändringar.
  3. Under Tillåt ändringar trycker du på Stör ej medan jag kör.
  4. Välj Tillåt inte ändringar.

Läs mer

Läs om hur du använder Stör ej på iPhone, iPad och iPod touch för att tysta notiser när du inte kör bil.

Anteckningar:

1. Om din bil har stöd för CarPlay och du ansluter din iPhone så aktiveras inte Stör ej medan jag kör automatiskt.
  2. iPhone 5s har inte stöd för Aktivera automatiskt.
  3. Den här funktionen kräver Konditionsspårning för att aktiveras. Gå till Inställningar > Integritetsskydd > Rörelse och kondition > Konditionsspårning.