Ordna och hitta dina bilder

Håll ordning på ditt växande bild- och videobibliotek och se till att det är lättillgängligt med programmet Bilder. Bläddra bland utvalda vyer på fliken Bilder och sök sedan snabbt reda på personer, platser eller föremål på fliken Sök.

Appen Bilder på iPhone, iPad och iPod touch är ordnad i Bilder, För dig, Album och Sök. På den helt nya fliken Bilder kan du enkelt hitta, återuppleva och dela dina bilder och videor efter År, Månader och Dagar.

När du aktiverar iCloud-bilder uppdateras din samling på alla dina enheter, så att du alltid känner igen dig i biblioteket. Och tack vare de avancerade sökfunktionerna i Bilder kan du hitta bilder utifrån en person, en plats, ett föremål eller en händelse.

För det första

Bilder

Få en utvald vy av dina bästa ögonblick på fliken Bilder och bläddra efter År, Månader, Dagar eller Alla bilder om du vill vi se hela biblioteket. Se Live Photos och videor få liv medan du rullar och bläddrar genom dem.

• År: Visa hela biblioteket med alla bilder och filmer du tagit under ett år. Svep för att snabbt gå igenom några av höjdpunkterna.
  • Månader: Se bilder och videor som tagits under en månad och grupperats efter minnen och platser. Tryck på  om du vill dela eller spela upp en film som skapats av dina favoritögonblick.
  • Dagar: Bläddra bland dagens bästa bilder och se videor automatiskt spelas upp medan du rullar. Tryck på en bild och svep uppåt om du vill se platsen på en karta och personerna.
  • Alla bilder: Se hela bildbiblioteket, även skärmbilder och dubbletter av bilder, i den ordning de tagits.

Live Photos och videor spelas inte automatiskt upp i Bilder när strömsparläget är aktiverat.

För dig

I avsnittet För dig i Bilder för iOS kan du se aktiviteter i delade album, få idéer för att lägga till effekter i utvalda bilder och hitta delningsförslag – samlingar av bilder som är perfekta att dela med vänner.

För dig hjälper dig också att återuppleva dina favoritögonblick med Minnen. Bilder söker igenom dina bilder och videor för att hitta händelser, resor, personer med mera och sedan presentera dem i vackra samlingar. På så sätt kan du återupptäcka en vandringshelg eller stora händelser som första födelsedagen.

På en Mac-dator hittar du Minnen i Bilder-sidofältet.

Album

I Album finns bildalbum som du har skapat, delade album som du har skapat eller gått med i och automatiska samlingar av olika typer av bilder och videor som panoramabilder, selfies, slowmotionvideor och uppsnabbade bilder. Du kan även titta på dina bilder arrangerade på en världskarta i albumet Platser, eller bläddra bland bilder utifrån vilka som är med på dem i albumet Personer.

Albumet Alla bilder visar hela din samling i den ordning du lade till dem i ditt bibliotek på din iPhone, iPad eller iPod touch. Klicka på Bilder i sidofältet och välj fliken Bilder längst upp i fönstret för att få en liknande vy på din Mac.

Bilder gör det enklare att ordna samlingen precis som du vill. När du använder iCloud-bilder visas ändringar som du gör i dina album även på alla dina andra enheter.

Skapa ett nytt album

På iPhone, iPad eller iPod touch: Gå till Album och tryck på knappen Lägg till . Ange ett albumnamn och välj sedan de bilder och videor som du vill ordna i det nya albumet.

På Mac: Välj Arkiv > Nytt album. Ange ett albumnamn och klicka sedan på Bilder i sidofältet. Dra bilder och videor från vyn Bilder till det nya albumet i sidofältet. Du kan också välja de bilder som du vill lägga till i ett album, kontrollklicka och sedan välja Lägg till i > Nytt album.

I Bilder på Mac kan du skapa smarta album som automatiskt uppdateras baserat på kriterier som du väljer. Du kan till exempel skapa ett smart album fyllt med bilder du har tagit de senaste 30 dagarna. Välj Arkiv > Nytt smart album, ange ett albumnamn och välj sedan vilka villkor du vill använda.

Lägga till i ett befintligt album

På iPhone, iPad och iPod touch: Tryck på Välj och sedan på de bilder och videor som du vill lägga till. Tryck på Lägg till i och välj albumet.

På Mac: Dra bilder och videor från vyn Bilder till det nya albumet i sidofältet. Du kan också välja de bilder som du vill lägga till i ett album, kontrollklicka och välja Lägg till i > [albumets namn].

Hantera album

Gå till Album och tryck sedan på Visa alla om du vill byta namn på ett album som du har skapat. Tryck på Redigera och på albumets namn, och byt namn på albumet. Välj albumet på din Mac och ange ett nytt namn.

Tryck på Album och sedan på Visa alla bredvid Mina album om du vill ordna om album på iPhone, iPad eller iPod touch. Tryck på Redigera. Tryck sedan och håll ned på ett album och dra det dit du vill ha det. Tryck på Klar när du är klar.

Klicka på Mina album och dra sedan ett album dit du vill ha det om du vill ordna om album på Mac. Du kan även kontrollklicka på Mina album, välja Sortera och välja att sortera dina album i alfabetisk ordning eller efter datum.

Delade album

Letar du efter en plats där du kan samla och spara allas bilder från släktträffen? Med delade album kan du göra just det.

När du har en bild, en video eller ett album som du vill dela trycker eller klickar du på delningsknappen  och väljer Delade album. Du kan bjuda in upp till 100 vänner och familjemedlemmar att titta på dina delade album. Sedan kan de gilla, kommentera och lägga till egna bilder.

I vyn Album kan du se alla delade album som du har skapat och andras delade album som du har gått med i. På Mac visas delade album i Bilder-sidofältet. Du kan även gå till fliken För dig (eller sidofältet på din Mac) för att visa den senaste aktiviteten i delade album. Du ser gilla-markeringar och kommentarer på dina delade bilder och nya bilder från andras delade album.

Söka igenom dina bilder

Med appen Bilder är det lätt att hitta bilder på en viss person eller ett visst föremål. Du kan även söka efter platser och händelser.

Tryck på fliken Sök och ange ett ord i sökfältet. På Mac finns sökfältet längst upp till höger i Bilder.

• Personer: Hitta bilder i ditt bibliotek på en specifik person eller en grupp människor. Ordna bara namn och ansikten i ditt album med personer.
  • Platser: Se alla dina bilder och videor på en karta i Platser. Eller skriv in en plats i sökfältet för att se samtliga bilder och videor från den platsen.
  • Föremål: Bilder känner igen scener och föremål. Sök efter ett ord, till exempel ”sjö”, och välj sedan ett kategoriresultat för att visa alla bilder som matchar.
  • Evenemang: Sök efter ett evenemang, till exempel en konsert du såg för några månader sedan, så kan Bilder för iOS använda tiden och platsen för dina bilder tillsammans med evenemangskalendrar på nätet för att hitta matchande bilder.

Sökfliken i Bilder för iOS ger även förslag på ögonblick, personer, platser, kategorier och grupper som du kan söka på. Tryck på en föreslagen sökning, t.ex. ett år sedan eller katter, för att utforska eller återupptäcka dina bilder.

När du söker bland dina bilder sker all ansiktsigenkänning och miljö- och föremålsidentifiering helt på din enhet. Läs mer om bilder och din integritet.

Projekt på Mac

Med Projekt på Mac kan du förvandla dina bilder till riktiga souvenirer med användarvänliga och kraftfulla projekttillägg.

Hämta tillägg från Mac App Store för att skapa imponerande webbplatser, kollage, fotoalbum, väggdekorationer och annat. Gå sedan till Arkiv > Skapa och välj tillägget du vill använda.

Om du vill slutföra eller ändra ordning på något i ett redan påbörjat projekt går du till fliken Mina projekt i sidofältet. Där ser du hela listan.