Använda hjälpmedelsfunktioner med Touch Bar på din MacBook Pro

Alla Mac-datorer innehåller som standard hjälpmedelsfunktioner som hjälper dig att använda macOS. Läs mer om de hjälpmedelsfunktioner som är inbyggda i Touch Bar på MacBook Pro.

MacBook Pro (15 tum, 2016) och senare och MacBook Pro (13 tum, 2016, fyra Thunderbolt 3-portar) och senare har hjälpmedelsfunktioner som gör att användare som är blinda eller har nedsatt syn kan använda funktionerna i Touch Bar.

Använda VoiceOver med Touch Bar

VoiceOver berättar vad som finns på skärmen och hjälper dig igenom åtgärder som att välja ett menyalternativ eller aktivera en knapp med tangentbordet eller styrplattan. Det kan även användas för att berätta vad som finns på Touch Bar.

Slå av eller på VoiceOver genom att hålla ned Kommando-tangenten och trycka tre gånger på Touch ID-knappen som finns på höger sida av Touch Bar längst upp på tangentbordet:

När du har slagit på VoiceOver kan du använda följande gester med Touch Bar:

• Rör ett finger över Touch Bar för att ändra fokus och låta VoiceOver läsa upp elementet under fingret.
  • Svep åt höger eller vänster med ett finger för att flytta fokus i Touch Bar till föregående eller nästa Touch Bar-element.
  • Dubbeltryck varsomhelst på Touch Bar för att aktivera elementet under det som är i fokus i Touch Bar.
  • Använd delat tryck (rör vid ett objekt med ett finger och tryck sedan på Touch Bar med ett annat) för att aktivera elementet under det första fingret du använder.
  • Dubbeltryck och håll ner för att ange Direct Touch för elementet som är under det som är i fokus i Touch Bar. På så sätt kan du justera reglagen.

Använda Touch Bar-zoomning

Om du använder zoomningsfunktionen på din Mac kan du även slå på Touch Bar-zoomning.

Välj Apple-menyn () > Systeminställningar. Klicka sedan på Hjälpmedel, välj Zooma och slå på Aktivera Touch Bar-zoomning.

Det här kan du göra när du har slagit på Touch Bar-zoomning:

• Tryck på Touch Bar med ett finger och dra för att visa en zoomad vy av Touch Bar på bildskärmen.
  • Ändra förstoringsnivå genom att hålla ner Kommando-tangenten och nypa ihop och föra isär två fingrar.
  • Medan du panorerar med ett finger trycker du snabbt med ett annat finger för att syntetisera ett tryck där ditt första finger är. Håll ner det andra fingret och flytta båda fingrarna tillsammans för att syntetisera en nedtryckning och dra där ditt första finger är.
  • Håll fingret stilla på en plats för att ange Direct Touch-läge, vilket gör att du kan interagera direkt med kontrollen under fingret.

Använda Reglagestyrning med Touch Bar

Du kan använda Reglagestyrning för att visa Touch Bar på MacBook Pro-skärmen. Det gör att du kan komma åt Touch Bar-element med vanliga pekarkontroller.

Slå först på Reglagestyrning:

1. Välj Apple-menyn > Systeminställningar och klicka på Hjälpmedel och sedan på Reglagestyrning.
  2. Klicka på fliken Allmänt och välj sedan Aktivera Reglagestyrning. Hempanelen för Reglagestyrning visas på datorn.

Växla sedan till Touch Bar:

1. På hempanelen för Reglagestyrning klickar du på System.
  2. Klicka på Växla Touch Bar för att visa eller dölja Touch Bar.

Läs mer om att använda pekarkontroller.

Använda hjälpmedelsfunktioner för att slå på andra funktioner

I macOS finns ett fönster med hjälpmedelsalternativ där du snabbt kan slå av och på vanliga hjälpmedelsfunktioner såsom Zoom, VoiceOver, Flertangentslås och så vidare.

Visa det fönstret på din MacBook Pro genom att trycka tre gånger på Touch ID-knappen.