Så här använder du Siri på Mac

macOS Sierra och senare introducerar Siri på Mac med nya funktioner som utformats bara för skrivbordet.

Siri-symbol

Siri på Mac är den smarta personliga assistenten som hjälper dig att göra flera saker samtidigt och få saker gjorda bara genom att fråga, precis som Siri för dina andra Apple-enheter. Du kan exempelvis jobba med ett dokument och be Siri skicka ett meddelande till en kollega och säga att dokumentet är på väg, utan att behöva avbryta det du håller på med.

Här är några av alla saker du kan be Siri göra. Du kan även fråga Siri ”Vad kan du göra?”

• ”Visa PDF-filerna i mappen Hämtade filer.”
  • ”Hur mycket ledigt utrymme har jag på min Mac?”
  • ”Spela de 40 populäraste jazzlåtarna.”
  • ”Hur är vädret vid Tahoesjön?”
  • ”Hitta tweetar från José Bautista.”
  • ”Sök på nätet efter bilder på Eiffeltornet.”
  • ”Visa alla filer jag delade med Cecilia förra veckan.”
  • ”Ring Victoria med FaceTime.”
  • ”Lägg till Laura i mötet klockan 10.”
  • ”Visa mina bilder från igår.”
  • ”Hur mycket är klockan i Monterrey, Mexiko?”
  • ”Hitta ett kafé i närheten.”
  • Från och med macOS Mojave kan du använda Siri för att spela upp ett ljud på en enhet för att hjälpa till att hitta den. Om du exempelvis aktiverar Hitta min iPhone för dina enheter kan du fråga ”Var är min iPhone?” eller ”Var är min Watch?”

Fråga Siri

Använd en av dessa åtgärder för att fråga Siri, och säg sedan bara vad du behöver:

• Klicka på symbolen för Siri  i menyfältet, Dock eller Touch Bar.
  • Om Siri redan är öppet klickar du på Siri-symbolen eller mikrofon-symbolen i Siri-fönstret.
  • Tryck på och håll in Kommando-tangenten (⌘) och mellanslagstangenten tills Siri svarar.
  • Säg ”Hej Siri” på en Mac som har stöd för ”Hej Siri”. På bärbara datorer som har stöd för den här funktionen måste locket vara öppet.

Klicka på x-knappen eller svep åt höger för att stänga om Siri inte stängs av automatiskt.

Om Siri inte hör eller förstår dig

• Du måste ha macOS Sierra eller en senare version
  • Välj Apple-menyn  > Systeminställningar och kontrollera sedan mikrofonvalet i Ljudinställningar eller Siri-inställningar. Du kan även testa med en annan mikrofon, t.ex. den i dina AirPods eller Apple Earphones. Om du använder en Mac mini eller Mac Pro måste du ansluta du en mikrofon om Siri ska höra dig.
  • Om Siri hör men inte förstår dig kontrollerar du att rätt språk och dialekt är valda i Siri-inställningarna.
  • Kontrollera internetanslutningen om Siri inte kan ansluta till nätverket eller ber dig försöka igen senare.

Be Siri hitta filer i din Mac

Siri gör det lätt att hitta filer på Mac-datorn, med hjälp av olika kriterier. Du kan exempelvis be Siri att söka efter ”alla dokument du har öppnat den här månaden”. Visa sedan ”bara dem som heter lektion”.

Ha Siri-resultaten där du alltid kan nå dem

Du kan behålla viktig information från Siri i Notiscenter . Så du kommer enkelt åt sportscheman, Twitter-flöden, filer som hör till stora projekt och mycket mer.

Klicka bara på plustecknet överst i resultatlistan från Siri. Informationen hålls uppdaterad så att du alltid vet var du hittar matchtider, populära ämnen eller viktiga dokument.

Dra Siri-resultat

Du kan dra vissa typer av information som Siri hittar till ett fönster eller program på skrivbordet. Exempelvis kan du efter att ha bett Siri hitta en bild på nätet dra bilden från resultat till ett Pages-dokument:

Redigera din Siri-begäran

Ändra din fråga i stället för att ställa en ny genom att dubbelklicka på orden i Siri-fönstret. Ange sedan ändringarna med tangentbordet och tryck på Retur.

Ändra inställningar för Siri

Välj Apple-menyn  > Systeminställningar och klicka sedan på Siri. Eller så kan du be Siri öppna Siri-inställningarna. Du kan ändra inställningar som Siri-tangentbordsgenvägen, Siris kön och dialekt, samt huruvida Siri ger röståterkoppling. Och om du använder macOS Catalina eller en senare version, kan du välja om du vill radera Siri och dikteringshistoriken.

Läs mer om inställningar för Siri.

Läs mer

Funktioner i Siri kan variera beroende på land och region.