Så här använder du Siri på Mac

macOS Sierra och senare introducerar Siri på Mac med nya funktioner som utformats bara för skrivbordet.

Siri-symbol

Siri på Mac är den smarta personliga assistenten som hjälper dig att göra flera saker samtidigt och få saker gjorda bara genom att fråga, precis som Siri för iOS-enheter. Du kan exempelvis jobba med ett dokument och be Siri skicka ett meddelande till en kollega och meddela att dokumentet är på väg, utan att behöva avbryta det du håller på med.

Här är några av alla saker du kan be Siri göra. Vill du ha fler exempel kan du fråga Siri ”Vad kan du göra för mig?”

• ”Visa PDF-filerna i mappen Hämtade filer.”
  • ”Hur mycket ledigt utrymme har jag på min Mac?”
  • ”Spela de 40 populäraste jazzlåtarna.”
  • ”Hur är vädret vid Tahoesjön?”
  • ”Hitta tweetar från José Bautista.”
  • ”Sök på nätet efter bilder på Eiffeltornet.”

• ”Visa alla filer jag delade med Cecilia förra veckan.”
  • ”Ring Victoria med FaceTime.”
  • ”Lägg till Laura i mötet klockan 10.”
  • ”Visa mina bilder från igår.”
  • ”Hur mycket är klockan i Monterrey, Mexiko?”
  • ”Hitta ett kafé i närheten.”

Animering av Siri-begäran

Fråga Siri

Använd en av dessa åtgärder för att fråga Siri, och säg sedan bara vad du behöver:

• Klicka på symbolen för Siri  i menyfältet, Dock eller Touch Bar.
  • Om Siri redan är öppet klickar du på Siri-symbolen eller mikrofon-symbolen i Siri-fönstret.
  • Tryck på och håll in Kommando-tangenten (⌘) och mellanslagstangenten tills Siri svarar.
  • Säg ”Hej Siri”.
    Den här funktionen finns endast tillgänglig på MacBook Pro-modeller som lanserats under 2018 och endast när datorlocket är öppet.

Klicka på x-knappen eller svep åt höger för att stänga om Siri inte stängs av automatiskt.

Om du använder en Mac mini eller Mac Pro ansluter du en mikrofon så att Siri kan höra dig. Välj sedan din mikrofon från menyn Mikrofoninmatning i inställningar för Siri.

Be Siri hitta filer i din Mac

Siri gör det lätt att hitta filer på Mac-datorn, med hjälp av olika kriterier.

Siri-resultat för ”Sök efter dokument jag öppnat den här veckan”

Du kan exempelvis be Siri söka efter alla dokument du har öppnat under den senaste veckan.

Siri svarar på ”endast dem med namnet årlig”.

Sedan kan du be Siri förfina sökresultaten och enbart visa filerna med ordet ”årligen” i namnet.

Notiscenter

Ha Siri-resultaten där du alltid kan nå dem

Du kan behålla viktig information från Siri i Notiscenter . Så du kommer enkelt åt sportscheman, Twitter-feeds, filer som hör till stora projekt och mycket mer.

Klicka bara på plustecknet överst i resultatlistan från Siri. Informationen hålls uppdaterad så att du alltid vet var du hittar matchtider, populära ämnen eller viktiga dokument.

Dra Siri-resultat

Du kan dra vissa typer av information som Siri hittar till ett fönster eller program på skrivbordet. Exempelvis kan du efter att ha bett Siri hitta en bild på nätet dra bilden från resultat till ett Pages-dokument:

Drar bilder från Siri-sökresultat

Redigera din Siri-begäran

Ändra din fråga istället för att ställa en ny fråga genom att dubbelklicka på orden i Siri-fönstret och använd sedan tangentbordet för att skriva in ändringarna.

Redigera förfrågan att ”Dra upp volymen”.
Dubbelklicka på orden för att redigera dem.

Begäran heter nu ”Sänk volymen”.
Tryck sen på Retur för att söka igen.

Ändra inställningar för Siri

Välj Apple-menyn () > Systeminställningar och klicka sedan på Siri. Eller så kan du be Siri öppna Siri-inställningarna. Du kan justera inställningar som följande:

• Siri-kortkommandot
  • Mikrofonen som Siri lyssnar på
  • Kön och dialekt som Siri använder
  • Om Siri använder röstfeedback
  • På MacBook Pro-modeller som lanserades 2018, om Mac-datorn lyssnar efter ”Hej Siri” eller svarar när skärmen är låst

Läs mer om inställningar för Siri.

Få hjälp

Funktioner i Siri kan variera beroende på land och region.