Så här uppgraderar du till OS X El Capitan

OS X El Capitan finns fortfarande tillgängligt för Mac-datorer som inte kan uppgraderas till macOS Catalina, Mojave, High Sierra eller Sierra, eller som först behöver uppgraderas till El Capitan.

Kontrollera kompatibiliteten

Du kan uppgradera till OS X El Capitan från OS X Snow Leopard eller senare på någon av följande Mac-modeller. Din Mac behöver även minst 2 GB minne och 8,8 GB ledigt lagringsutrymme.

MacBook lanserad 2009 eller senare, plus MacBook (13 tum, aluminum, sent 2008)
MacBook Air som lanserades sent 2008 eller senare
MacBook Pro som lanserades i mitten av 2007 eller senare
Mac mini som lanserades tidigt 2009 eller senare
iMac som lanserades i mitten av 2007 eller senare
Mac Pro som lanserades tidigt 2008 eller senare
Xserve-modeller som lanserades tidigt 2009

Du hittar din Mac-modell, minne, lagringsutrymme och version av macOS genom att välja Om den här datorn från Apple-menyn . Om din Mac inte är kompatibel med OS X El Capitan anger installationsprogrammet det.

Göra en säkerhetskopia

Innan du installerar en uppgradering är det en bra idé att säkerhetskopiera din Mac. Med Time Machine är det enkelt, och andra metoder för säkerhetskopiering är också tillgängliga. Läs om att säkerhetskopiera din Mac.

Om anslutning

Eftersom det tar tid att hämta och installera OS X ska du se till att du har en pålitlig internetanslutning. Om du använder en bärbar Mac-dator ansluter du den till eluttaget.

Hämta OS X El Capitan

Ta reda på om du kan uppgradera till macOS Catalina, den senaste versionen av macOS. Då kan du vara säker på att få det säkraste systemet och de senaste funktionerna.

Om du fortfarande behöver OS X El Capitan använder du denna länk: Hämta OS X El Capitan. Filen InstallMacOSX.dmg hämtas till din Mac.

Installera macOS-installeraren

Dubbelklicka på den hämtade filen för att öppna ett fönster som visar innehållet i filen. Dubbelklicka sedan på filen InstallMacOSX.pkg som finns där.

Följ instruktionerna på skärmen som vägleder dig genom de nödvändiga installationsstegen.

Påbörja installationen

När installationen av installeraren är klar öppnar du mappen Program på din Mac och dubbelklickar på filen Install OS X El Capitan.

Klicka på Fortsätt och följ anvisningarna på skärmen. Det kan vara enklast att påbörja installationen på kvällen så att den kan slutföras över natten.

Installationsskärm

Låt installationen slutföras

Låt installationen slutföras utan att du försätter Mac-datorn i vila eller stänger locket. Din Mac kan startas om, visa en förloppsindikator eller en tom skärm flera gånger när den installerar både OS X och relaterade uppdateringar av den fasta mjukvaran till Mac.