Styra VoiceOver med styrplattestyrning

Lär dig aktivera och inaktivera styrplattestyrningen, som du kan använda till att styra VoiceOver med hjälp av styrplattan på din Mac.

VoiceOver är en fullständig skärmläsare som läser texten i dokument och fönster och beskriver högt vad som visas på bildskärmen. Med VoiceOver styr du din Mac med i första hand tangentbordet, en punktskriftsdisplay eller en styrplatta.

När styrplattestyrningen är aktiverad förvandlas pekaren på din Mac ibland till en blå ring. Denna blåa ring visar dig var på bildskärmen VoiceOver fokuserar:

Fönstret i VoiceOver-verktyget med den blå ringen

Du kan flytta den blå ringen till andra delar av bildskärmen genom att dra fingret över styrplattan. När du flyttar den blå ringen beskriver VoiceOver vad ringen befinner sig över.

Aktivera och inaktivera styrplattestyrningen

Du kan aktivera och inaktivera styrplattestyrningen med VoiceOver-verktyget:

1. I Finder väljer du Gå > Verktygsprogram från menyfältet.
  2. I mappen Verktygsprogram öppnar du VoiceOver-verktyget.
  3. Välj Styrningar i sidofältet och markera sedan Aktivera styrplattestyrning:

Fönstret i VoiceOver-verktyget med Aktivera styrplattestyrning

Du kan också aktivera och styrplattestyrningen med tangentbordet:

1. Håll ned specialkommandot för VoiceOver (vanligtvis Control-Alt) och tryck se??dan två gånger på H.
  2. Skriv styrplattestyrning.
  3. Tryck på Retur för att aktivera och inaktivera styrplattestyrningen.

Läs mer

Du kan läsa mer om att använda VoiceOver-gester för att navigera i din Mac med hjälp av styrplattestyrningen.