Använda CarPlay med din iPhone

CarPlay är ett smartare och säkrare sätt att använda din iPhone i bilen – och gör att du kan fokusera på att köra. Med din iPhone ansluten till CarPlay kan du bland annat få steg-för-steg-anvisningar, ringa samtal, skicka och ta emot meddelanden och lyssna på musik.

Med iOS 13 ger CarPlay-panelen dig en enklare vy över vägen du ska köra. Den nya instrumentpanelen ger dig en samlad plats där du kan ha koll på Kartor, ljudkontroller och Siri-förslag, vilket ger dig enkel tillgång till saker som dina kalenderhändelser. Du kan även använda instrumentpanelen för att kontrollera HomeKit-tillbehör, som dörröppnare.

Kontrollera att du befinner dig i ett land eller en region som har stöd för CarPlay och att din bil har stöd för CarPlay. Kontakta din biltillverkare om du är osäker på om din bil har stöd för CarPlay.

Ställa in CarPlay

1. Starta bilen och kontrollera sedan att Siri är aktiverat.
  2. Anslut din iPhone till bilen:
    • Anslut din iPhone till usb-uttaget i bilen om din bil har stöd för CarPlay via usb-kabel. En CarPlay- eller smartphone-symbol kanske visas vid usb-uttaget.
    • Om bilen har stöd för trådlöst CarPlay håller du ned knappen för röstkommando på ratten. Se till att stereon är i trådlöst läge eller Bluetooth-läge. Gå sedan till Inställningar > Allmänt > CarPlay på din iPhone och tryck på Tillgängliga bilar. Välj sedan din bil. Mer information finns i bilens användarhandbok.

Läs mer om CarPlay och att köra och navigera säkert.

Använda Siri till att styra CarPlay

Beroende på din bil finns det två sätt att använda Siri till att styra CarPlay:

• Håll inne ljudkontrollsknappen på din ratt. Fråga sedan Siri en fråga eller be Siri att göra någonting.
  • Tryck och håll inne CarPlay-panelen eller hemknappen för CarPlay på din skärm. Fråga sedan Siri en fråga eller be Siri att göra någonting.

Siri ger även förslag i CarPlay på vad du kanske kan vilja göra härnäst, till exempel köra till ditt nästa möte. Siri-förslag och CarPlay fungerar smidigt tillsammans så att du har dina favoritappar nära till hands.

Om du har HomeKit-kompatibla tillbehör – såsom en garagedörröppnare – kan du använda Siri-förslag som dyker upp på instrumentpanelen för CarPlay eller be Siri att göra saker som att ”Öppna garagedörren” när du kommer närmare ditt hus.

Använda din bils inbyggda kontroller för att styra CarPlay

Bilar som stöds av CarPlay ska ha inbyggda kontroller, som en pekskärm, ett vred eller en styrplatta. Läs mer om hur du styr din CarPlay-skärm i bilens användarhandbok. Du kan också använda Siri till att styra CarPlay, även om du har inbyggda kontroller.

Läs mer om de vanliga kontrollerna som används i bilar som stöds av CarPlay.

Organisera dina CarPlay-appar

När du använder CarPlay visas tillgängliga appar på bildskärmen i din bil. Lägg till, ta bort eller arrangera ordningen på apparna på din iPhone:

1. Gå till Inställningar > Allmänt och tryck sedan på CarPlay.
  2. Välj bilen. Tryck sedan för att anpassa.
  3. Lägg till eller ta bort appar genom att använda knapparna lägg till  eller ta bort . Tryck och dra en app för att ändra den ordning apparna visas i.

Nästa gång du ansluter din iPhone till CarPlay kommer apparna visas i den nya ordningen på skärmen. Endast appar som stöds av CarPlay visas på skärmen.