Så här använder du CarPlay med din iPhone

CarPlay, ett smartare och säkrare sätt att använda din iPhone i bilen, finns i utvalda bilar och stereoanläggningar.

Så här fungerar CarPlay

CarPlay tar sakerna du vill göra med din iPhone medan du kör och sätter dem i din bils inbyggda bildskärm. Med din iPhone ansluten till CarPlay kan du bland annat få steg-för-steg-anvisningar, ringa samtal, skicka och ta emot meddelanden och lyssna på musik. CarPlay hjälper dig att ringa samtal, skicka meddelanden och hitta destinationer med hjälp av kontakterna på din iPhone.

CarPlay använder Siri Röststryrning, så att du kan fråga efter vad som helst medan du kör och har ögonen på vägen. CarPlay är till och med kompatibelt med de inbyggda reglagen i bilen – till exempel en pekskärm, ett vred eller en knapp.

Ställa in CarPlay

Följ de här stegen för att komma igång:

1. Kontrollera att du befinner dig i ett område som har stöd för CarPlay och att din bil har stöd för CarPlay.
  2. Starta bilen och kontrollera sedan att Siri är aktiverat.
  3. Anslut din iPhone till bilen:
    • Anslut din iPhone till USB-uttaget i bilen om din bil har stöd för CarPlay via USB-kabel. En CarPlay- eller smartphone-symbol kanske visas vid USB-uttaget.
    • Om bilen har stöd för trådlöst CarPlay håller du ned knappen för röstkommando på ratten. Se till att stereon är i trådlöst läge eller Bluetooth-läge. Gå sedan till Inställningar > Allmänt > CarPlay på din iPhone och tryck på Tillgängliga bilar. Välj sedan din bil. Mer information finns i bilens användarhandbok.

Läs mer om CarPlay och om att köra och navigera säkert.

Använda Siri med CarPlay

Om ditt fordon har stöd för CarPlay eller Siri Eyes Free håller du knappen för röstkommando på ratten intryckt och säger sedan till Siri vad du vill ha. Vet du inte var knappen för röstkommando sitter? Kolla i användarhandboken för bilen eller stereoanläggningen.

Ta bort och ordna CarPlay-appar

När du använder CarPlay visas tillgängliga appar på bildskärmen i bilen. Så här gör du för att lägga till, ta bort eller ändra ordningen på apparna på din iOS-enhet:

1. Gå till Inställningar > Allmänt och tryck på CarPlay.
  2. Välj bilen.
  3. Lägg till eller ta bort appar med symbolen för lägg tilll eller radera. Ändra ordningen på apparna genom att trycka på och dra dem.

Endast appar som stöds av CarPlay visas. Om du har problem med en app från en annan leverantör kontaktar du apputvecklaren.

Få hjälp

Kontrollera att din iPhone har den senaste versionen av iOS om CarPlay inte fungerar som förväntat. Följ de här stegen när din iPhone uppdaterats. Kontrollera CarPlay efter varje steg:

1. Om CarPlay inte aktiveras automatiskt letar du reda på CarPlay-logotypen på bilens bildskärm.
  2. Starta om din iPhone och bilen.
  3. Kontrollera att Siri är aktiverat.
  4. Kan CarPlay inte upptäcka din iPhone? Kontrollera i så fall att CarPlay inte är begränsat. Gå till Inställningar > Skärmtid > Begränsningar för innehåll och integritet, tryck på Tillåtna program och kontrollera att CarPlay är aktiverat.
  5. Gå till Inställningar > Allmänt > CarPlay och tryck på Glöm den här bilen.
  6. Kontrollera anslutningen:
    • Om du har en trådbunden anslutning försöker du ansluta igen med en annan USB-kabel till en annan USB-port (om tillämpligt).
    • Om du har en trådlös anslutning aktiverar du flygplansläget genom att gå till Inställningar > Flygplansläge. Aktivera inte flygplansläget från Kontrollcenter.
  7. Installera vid behov uppdateringar av fast mjukvara. Mer information finns i bilens användarhandbok.

Om du fortfarande har problem med att ansluta till CarPlay kan du kontakta Apple-supporten.