Använda CarPlay med din iPhone

Läs om hur du ställer in och använder CarPlay.

Vad är CarPlay?

CarPlay är ett smartare och säkrare sätt att använda din iPhone i bilen och gör att du kan fokusera på körningen. Med din iPhone ansluten till CarPlay kan du bland annat få steg-för-steg-anvisningar, ringa samtal, skicka och ta emot meddelanden och lyssna på musik.

Med iOS 13 och senare ger CarPlay-panelen en enklare vy över vägen som du ska köra. Instrumentpanelen ger dig en samlingsplats där du kan ha koll på Kartor, ljudreglage och Siri-förslag, vilket ger dig enkel tillgång till saker som dina kalenderhändelser. Du kan även använda instrumentpanelen för att styra HomeKit-tillbehör, som dörröppnare.

Kontrollera att du befinner dig i ett land eller en region som har stöd för CarPlay och att din bil har stöd för CarPlay. Kontakta biltillverkaren om du är osäker på huruvida din bil har stöd för CarPlay.

Ställa in CarPlay

1. Starta bilen och kontrollera sedan att Siri är aktiverat.

2. Anslut din iPhone till bilen:

• Om bilen har stöd för CarPlay via en usb-kabel ansluter du din iPhone till bilens usb-uttag. En CarPlay- eller smartphone-symbol kanske visas vid usb-uttaget. Se till att använda en Apple Lightning-till-usb-kabel.

• Om bilen har stöd för CarPlay både trådlöst och via en usb-kabel ansluter du din iPhone till bilens usb-uttag. En notis på din iPhone erbjuder dig att ansluta trådlöst nästa gång du kör.

• Om bilen bara har stöd för trådlöst CarPlay trycker du på och håller ned knappen för röstkommando på ratten. Se till att stereon är i trådlöst läge eller Bluetooth-läge. Gå sedan till Inställningar på din iPhone, välj Wi-Fi och se till att wifi också är aktiverat. Tryck på CarPlay-nätverket och kontrollera att Anslut automatiskt är aktiverat. Gå sedan till Inställningar > Allmänt > CarPlay och välj din bil. Mer information finns i bilens användarhandbok.

Läs mer om CarPlay och hur du ändrar kartvyn i CarPlay.

Läs mer om usb-C till Lightning-adaptern och hur du ansluter din iPhone med en usb-C-kontakt till CarPlay.

Använda Siri till att styra CarPlay

Beroende på din bil finns det två sätt att använda Siri till att styra CarPlay:

• Tryck på och håll ned röstkommandoknappen på ratten. Ställ sedan en fråga till Siri eller be Siri att göra någonting.

• Tryck på och håll ned knappen för CarPlay-panelen eller hemknappen för CarPlay på din skärm. Ställ sedan en fråga till Siri eller be Siri att göra någonting.

• Om fordonet stöder ”Hej Siri” säger du ”Hej Siri”. Ställ sedan en fråga till Siri eller be Siri att göra någonting. Gå till Inställningar > Siri och sökning och se till att Lyssna efter ”Hej Siri” är aktiverat.

Siri ger även förslag i CarPlay på vad du kan göra härnäst, som att köra till ditt nästa möte. Siri-förslag och CarPlay fungerar smidigt tillsammans så att du har dina favoritappar nära till hands.

Om du har HomeKit-kompatibla tillbehör, som en garageportsöppnare, kan du använda Siri-förslag som dyker upp på instrumentpanelen för CarPlay eller be Siri att göra saker som att öppna garageporten när du är nära ditt hus.

Låta Siri läsa upp meddelanden

Med iOS 15 och senare kan Siri läsa upp dina inkommande meddelanden i bilen. När den här funktionen är aktiverad spelar Siri en ton, läser sedan upp avsändarens namn och läser meddelandet. Om ett meddelande är långt meddelar Siri avsändarens namn och säger endast att personen har skickat ett meddelande till dig. Du kan be Siri att läsa upp hela meddelandet.

Så här aktiverar du Läs upp meddelanden från din iPhone:

1. Öppna appen Inställningar och tryck sedan på Notiser.

2. Tryck på Läs upp notiser.

3. Tryck på CarPlay och aktivera sedan Läs upp meddelanden. Härifrån kan du också ändra när du vill att uppläsningen ska börja.

4. Tryck på Tillbaka för att hantera vilka meddelanden som Siri läser upp. Tryck på meddelanden och välj sedan antingen Tidskänsliga, Direktmeddelanden eller Alla notiser.

Så här aktiverar du Läs upp meddelanden från skärmen i bilen:

1. Öppna appen Inställningar i CarPlay och välj sedan Läs upp meddelanden.

2. Aktivera Läs upp meddelanden.

3. Välj Alternativ för tillkännagivanden för att välja om meddelanden ska läsas upp eller inte när du börjar köra.

Använda bilens inbyggda reglage för att styra CarPlay

Bilar som stöds av CarPlay ska ha inbyggda reglage, som en pekskärm, ett vred eller en styrplatta. Läs mer om hur du styr din CarPlay-skärm i bilens användarhandbok. Du kan också använda Siri till att styra CarPlay, även om du har inbyggda reglage.

Läs mer om de vanliga kontrollerna som används i bilar som stöds av CarPlay.

Ordna dina CarPlay-appar

När du använder CarPlay visas tillgängliga appar på skärmen i din bil. Lägg till, ta bort eller ändra ordningen på apparna på din iPhone:

1. Gå till Inställningar > Allmänt och tryck sedan på CarPlay.

2. Välj bilen. Tryck sedan på Anpassa.

3. Tryck på knappen Lägg tillIngen bildtext för denna bild eller knappen RaderaIngen bildtext för denna bild för att lägga till och ta bort appar. Tryck på och dra en app för att ändra den ordning apparna visas i.

Nästa gång du ansluter din iPhone till CarPlay visas apparna i den nya ordningen på skärmen. Endast appar som stöds av CarPlay visas på skärmen.

Ändra bakgrundsbilden i CarPlay

1. Öppna appen Inställningar i CarPlay från bilens skärm.

2. Välj Bakgrundsbild.

3. Välj den bakgrundsbild som du vill använda och välj sedan Ställ in.

Bjud in vem som helst i bilen att spela musik med SharePlay

I iOS 17 och senare kan du och dina passagerare alla styra musiken som spelas genom SharePlay och CarPlay. Föraren måste ha en Apple Music-prenumeration, men alla andra behöver bara ha iOS 17 eller senare.

Läs mer om hur du är värd för eller går med i en SharePlay-session i bilen.