Använda Multi-Touch-gester på din Mac

Med en Multi-Touch-styrplatta eller Magic Mouse kan du utföra praktiska åtgärder genom att trycka, svepa, nypa eller dra isär ett eller flera fingrar.

Styrplattegester

Du hittar mer information om gester i Apple-menyn () om du går till > Systeminställningar och klickar på Styrplatta. Du kan stänga av en gest, ändra typ av gest och se vilka gester som fungerar på din Mac.

Styrplattegester kräver en Magic Trackpad eller en inbyggd Multi-Touch-styrplatta. Om din styrplatta har stöd för Force Touch kan du även klicka hårt och få haptisk feedback.

Tryck om du vill klicka
Tryck med ett finger för att klicka.

Sekundärklicka (högerklicka)
Klicka eller tryck med två fingrar.

Smart zoom
Tryck snabbt med två fingrar för att zooma in och ut på en webbplats eller PDF-fil.

Rulla
Dra två fingrar uppåt eller nedåt för att rulla.1

Zooma in eller ut
Nyp med två fingrar för att zooma in eller ut.

Rotera
Flytta två fingrar runt varandra för att rotera en bild eller ett annat objekt.

Svep mellan sidor
Svep till vänster eller höger med två fingrar för att visa föregående eller nästa sida.

Öppna Notiscenter
Svep vänster från den högra kanten med två fingrar för att visa Notiscenter.

Dra med tre fingrar
Dra med tre fingrar för att flytta objekt på skärmen. Klicka eller tryck för att släppa. Aktivera den här funktionen i inställningarna för Hjälpmedel2.

Slå upp och dataavkännare
Tryck med tre fingrar för att slå upp ett ord eller utföra åtgärder som har med datum, adresser, telefonnummer eller annan information att göra.

Visa skrivbordet
Visa skrivbordet genom att föra isär tummen och tre fingrar.

Launchpad
Nyp ihop med tummen och tre fingrar för att visa Launchpad.

Mission Control
Svep uppåt med fyra fingrar3 för att öppna Mission Control.

Program-Exposé
Svep nedåt med fyra fingrar3 för att visa alla fönster i det program du använder.

Svep för att växla mellan helskärmsprogram
Svep till vänster eller höger med fyra fingrar3 för att växla mellan program i skrivbords- och helskärmsläge.

Musgester

Gå till > Systeminställningar i Apple-menyn ()och klicka på Mus om du vill ha mer information om gester. Där kan du stänga av en gest, ändra typ av gest och se vilka gester som fungerar på din Mac. Musgester kräver en Magic Mouse.

Sekundärklicka (högerklicka)
Klicka på högra sidan av musen.

Rulla
Dra ett finger uppåt eller nedåt för att rulla.1

Smart zoom
Tryck snabbt två gånger med ett finger för att zooma in och ut på en webbplats eller PDF.

Mission Control
Tryck snabbt två gånger med två fingrar för att öppna Mission Control.

Svep för att växla mellan helskärmsprogram
Svep till vänster eller höger med två fingrar för att växla mellan skrivbord och program i helskärmsläge.

Svep mellan sidor
Svep till vänster eller höger med ett finger för att visa föregående eller nästa sida.

1. Du kan stänga av rullfunktionen på styrplattan i inställningarna för Hjälpmedel: Välj > Systeminställningar i Apple-menyn och klicka på Hjälpmedel. Tryck på Alternativ för styrplatta i avsnittet Mus och Styrplatta. Avmarkera kryssrutan Rulla.

2. I inställningarna för Hjälpmedel går det även att välja att dra med ett finger: Välj Apple-menyn > Systeminställningar och klicka på Hjälpmedel. Klicka på Alternativ för Styrplatta i avsnittet Mus och Styrplatta. Välj ”Aktivera dragning” och välj sedan något av draglåsningsalternativen från popupmenyn. Klicka på frågetecknet om du vill ha mer information om de olika alternativen.

3. I en del versioner av macOS används tre fingrar istället för fyra för den här gesten.