Så här använder du Force Touch-styrplattan

Läs om Force Touch-styrplattan, dess funktioner och hur du använder den.

Klicka hårt med Force Touch-styrplattan

Force Touch-styrplattan gör så att du kan klicka hårt genom att trycka på styrplattan och därefter trycka hårdare. Med den här tekniken kan du utnyttja nya funktioner i många program och systemfunktioner på Mac-datorn.

Om du vill se en video som visar hur ett hårt klick fungerar går du till Apple-menyn () > Systeminställningar. Välj sedan Styrplatta och klicka på fliken Peka och klicka. Håll muspekaren över kryssrutan Slå upp och dataavkännare.

Inställningsfönstret för macOS styrplatta

Det här kan du göra med ett hårt klick

Här följer några exempel på vad du kan göra med ett hårt klick:

• Slå upp: Du kan använda ett hårt klick på en text på en webbsida eller i ett meddelande i Mail om du vill visa mer information om texten från källor som ordlistan, Wikipedia med mera.

• Adresser: Klicka hårt på en adress så visas en förhandsvisning i Kartor av den platsen.

• Händelser: Klicka hårt på datum och händelser så läggs de till i Kalender.

• Flightnummer: Klicka hårt på ett flightnummer för att visa detaljer om flyget.

• Förhandsvisning av länkar: Klicka hårt på en länk i Safari eller Mail så visas en inbäddad förhandsvisning av webbsidan.

• Spårningsnummer: Klicka hårt på ett spårningsnummer i Safari eller Mail för att se fraktdetaljer i ett popovermeddelande.

• Filsymboler: Klicka hårt på en filsymbol för att se en förhandsvisning av filens innehåll.

• Filnamn: Klicka hårt på ett filnamn i Finder eller på skrivbordet för att redigera filnamnet.

• Dock: Klicka hårt på ett program i Dock när du vill öppna Program-Exposé. Detta visar alla öppna fönster för den appen.

• Mail: När du skriver ett meddelande med en bild eller en PDF-bilaga klickar du hårt på bilagan för att aktivera Märkning. Då kan du kommentera bilagan.

• Meddelanden: Klicka hårt på en konversation i sidofältet för att se detaljer och bilagor eller på en token för en kompis i chatthuvudet för att visa deras kontaktkort i ett popovermeddelande.

• Påminnelser: Klicka hårt på en påminnelse för att se mer information.

• Kalender: Klicka hårt på en aktivitet för att se mer information. Klicka hårt på en mötesdeltagare om du vill se mötesdeltagarens kontaktkort i ett popovermeddelande.

• Platser på en karta: Klicka hårt på en plats i en karta när du vill släppa en kartnål där.

• iMovie: Om ett iMovie-projekt innehåller en animerad karta eller jordglob kan du klicka hårt på kartan eller jordgloben för att öppna en Stil-meny.

• GarageBand: Du kan använda Klicka hårt på följande sätt:

• Klicka hårt på en region för att byta namn på den

• Klicka hårt på en not i pianorullen eller notbladet för att radera noten

• Klicka hårt på ett tomt område för mjukvaruinstrumentspår för att skapa en tom MIDI-region

• Klicka hårt på ett tomt område för Drummer-spår för att skapa en Drummer-region

• Klicka hårt på ett tomt område för ljudspår för att lägga till en ljudfil

• Klicka hårt på en not i pianorullen eller notbladet för att lägga till en not

• Klicka hårt i en region med spårautomatisering för att lägga till automatiseringspoäng i regionkanterna

• Klicka hårt i en region medan du drar för att zooma in på tidslinjen

• Klicka hårt nedanför den sista spårrubriken för att öppna en ny spårdialog

Övriga funktioner i Force Touch-styrplattan

• QuickTime och iMovie: Du kan variera trycket du använder på knapparna för snabbspolning framåt och bakåt. Detta ökar hastigheten när du snabbspolar framåt eller bakåt.

• iMovie: När du drar reglaget för ett videoklipp till maxlängden får du feedback om att du kommit till slutet av klippet. Om du lägger till en titel får du feedback när den snäpper fast i början eller slutet av ett klipp. Du får också viss feedback från de justeringsguider som visas i Visaren vid beskärning av klipp.

• Spotlight: Du känner ett litet hack när du flyttar Spotlight-sökfältet tillbaka till dess ursprungliga horisontella eller vertikala position.

• Förhandsvisning: Du känner ett litet hack när du riktar in former, text och andra märkningselement mot varandra.

• Snabbare bläddring: När du bläddrar med pilen genom bilder i ett album eller i Ögonblick kan du bläddra snabbare genom att trycka hårdare.

• Rotera bilder: Om du använder Beskär i Bilder och sedan roterar bilden, känns ett litet hack när bildens rotation är noll grader.

• GarageBand: Du får feedback från din Force Touch-styrplatta när du gör följande.

• Flytta skjutreglaget för Spårvolym till 0 dB-läget

• Flytta Spårpanorering-ratten till mittläget

• Ordna om spår till ett ny släppläge

• Flytta fönsterkanter till den punkt när fönster visas/försvinner

• Flytta spårrubriker till den punkt när rubrikelement visas/försvinner

• Flytta huvudappfönstret till den punkt när kontrollknapparna visas/försvinner

Ändra styrplattans inställningar

För att justera trycket behöver du klicka på din styrplatta och följa dessa steg.

1. Välj Apple-menyn > Systeminställningar.

2. Klicka på Styrplatta.

3. Klicka på fliken Peka och klicka.

4. Leta reda på klickreglaget och justera skjutreglaget efter dina önskemål. Observera att ljudet av klicket ändras med klicktrycksinställningen.

Stäng av hårt klick genom att avmarkera kryssrutan Hårt klick och haptisk feedback. Detta inaktiverar den funktion som beskrivs i inställningsfönstret för styrplattan.

Några av exemplen på vad du kan göra med Klicka hårt fungerar bara om Klicka hårt med ett finger är aktivt. Du aktiverar eller inaktiverar detta på fliken Peka och klicka under Slå upp och dataavkännare.

På vissa bärbara Mac-datorer kan du stänga av ljudet från styrplattans klick genom att välja Tyst klick.

Force Touch-styrplattan måste ha ström för att klicka

Force Touch-styrplattan kan inte klicka när den är avstängd eftersom den behöver ström för att ge haptisk feedback (som klick). Detta gäller Magic Trackpad såväl som Force Touch-styrplattor som är inbyggda i bärbara Mac-datorer.